A-Kassan är medvetet försämrad.

avatar

A-kassan är regeringens stora misslyckande, rapporteras i medierna. DN:s ledarsida anser att regeringen bör göra en offentlig avbön. Det är tydligt att inte DN förstår att försämringen av A-kassan har varit en medveten strategi från den borgerliga alliansen.

Den borgerliga regeringen brukar beskriva ”reformeringen” av a-kassan som en av de viktigaste insatserna för att öka sysselsättning. Att då gå ut och be om ursäkt och beskriva den medvetna försämringen av a-kassan som ett misslyckande – det skulle vara det samma som att säga att den borgerliga arbetslinjen inte fungerar.

Det vore önskvärt för alla de arbetslösa, men ett sådant ansvar är det inte troligt att regeringen är beredd att ta.

DN verkar fortfarande inte ha nåtts av insikten att ett obligatorium inte är svaret på frågan om hur fler ska omfattas av försäkringen. Att DN tror sig veta vad LO fruktar visar att det råder stor kunskapsmässig brist på ledarsidan om hur svensk arbetsmarknad fungerar. Den svenska modellen fungerar bara om arbetslösheten kan bekämpas, med aktiva insatser och utbildning. Inte med hot om fattigdom och sämre arbetsvillkor.

För alla dem som har gått med i en a-kassa, jagar arbetstimmar, betalar skyhöga avgifter och tillsist ändå inte får ut någon ersättning vid arbetslöshet, till alla dessa bör regeringen be om ursäkt och omedelbart förbättra försäkringen. Gör om arbetsvillkoret så att fler kan ta sig in i försäkringen. Ta bort den differentierade avgiften till a-kassorna. Inför ett studerandevillkor och slopa deltidsbegränsningen.

 

 

3 reaktion på “A-Kassan är medvetet försämrad.

  1. Pingback: Samhället tjänar på en anständig arbetslöshetsförsäkring « Röda Berget

  2. avatarLasse w

    Det var självklart att vara med i a-kassan och facket en gång i tiden. Som på 80-talet då det fanns hur mycket jobb som helst och ingen arbetslöshet. Jag vet hur det var, för jag var med då och jobbade statligt. Men mina egna barn födda i början på 80-talet gick glatt ut i arbetslivet utan tanke på fack och a-kassa. Det var jag – så borgerlig jag är – som fick övertala dem att åtminstone vara med i a-kassan. Tiderna förändras – och attityderna till individ kontra kollektiv. Jag tror inte ett dugg på att alliansregeringen medvetet försämrat a-kassan. Det är mest ideologi att påstå det.

  3. avatarLasse w

    Dessutom: det är inte a-kassan som försämrats utan arbetslivet som förändrats i riktning mot fler korta anställningar, särskilt för unga som jobbar som telefonsäljare, eventmedarbetare m.m. En gång i tiden fanns något som hette KAS som låg på c:a 100 kr om dagen för den som inte hade a-kassa. Inte mycket men i alla fall något. Kanske dags för (s) att rikta in sig på den moderna otryggheten för de unga på arbetsmarknaden och föreslå något vettigt. Fältet ligger öppet för nya (s) under Löfvén. Dags för ”flexicurity” kanske?

Kommentarer inaktiverade.