A-kassan ska pressa redan låga löner

avatar

Att det ska ”löna sig att arbeta” är ingenting man behöver hjälpa regeringen Reinfeldt att upprepa. Andra delar av politiken kan det dock finnas ett behov att hjälpa till och informera om. Någonting som regeringen behöver hjälp med att förklara är tanken bakom ett system som gör att en hotellstäderska ska betala 405 kronor i a-kassa varje månad medan många höginkomsttagare bara betalar 90 kronor.

Jan Björklund gjorde i juni ett sällsynt försök att förklara den bakomliggande tanken i systemet. Även om uttalandet knappast är någon nyhet är det befriande ärligt för att komma från en högt uppsatt allianspolitiker. Den 3 juni sa Björklund följande till Ekot;

”Man ska inte driva upp lönerna så mycket i sin bransch så att branschen inte tål det och då innebär det att då får man vara med och betala lite extra i avgift om man har hög arbetslöshet, det är idén med det här systemet.”

Vad den moderatstyrda regeringen menar är alltså att Sveriges städare, servitörer och butiksanställda ska straffas för att de har för höga löner. De borde enligt Björklund lära sig av mer återhållsamma grupper som till exempel advokater och börsmäklare som tack vare sina modesta löneanspråk har en låg arbetslöshet och således en låg avgift till a-kassan.

Som Ekots granskning visar fungerade inte politiken i årets avtalsrörelse. Anledningen till att den borgerliga överhetens försök att sänka lönerna – för i huvudsak redan lågavlönade kvinnor – misslyckades är svensk fackföreningsrörelse. Tack vare att LO-kollektivet bestämt sig för speciella låglönesatsningar i dessa kvinnodominerade branscher blev resultatet snarast de motsatta.

Vad som är politik finns det många svar på, Olof Palme sa att politik är att vilja, men ibland handlar det också om att tjata, i den här frågan tror jag att det är centralt att vi fortsätter att tjata ända fram till valdagen. För det är faktiskt så att statsminister Reinfeldt anser att Sveriges byggnadsarbetare, målare, hotellreceptionister, servitörer, kassörer, fastighetsskötare, grafiker, skogsarbetare och industriarbetare har för hög lön.

Att politiken misslyckats så här långt betyder inte att borgerligheten kommer att ge upp. Troligare är att de kommer att ge sig på de organisationer som står i vägen för ökade löneskillnader och skapandet av en låglönemarknad, nämligen fackföreningsrörelsen. Lyckas man med detta kommer vi att få ett Sverige som i alla fall jag inte vill leva i.

Etiketter: ,

6 reaktion på “A-kassan ska pressa redan låga löner

 1. avatarKarl

  ”förklara är tanken bakom ett system som gör att en hotellstäderska ska betala 405 kronor i a-kassa varje månad medan många höginkomsttagare bara betalar 90 kronor”

  Jag kan förklara. Systemet har förändrats så att det i högre grad skall motsvara just en försäkring. Dvs avgiften är satt i förhållande till hur stor _risk_ det är att bli arbetslös i den bransch du verkar i. Dvs _inte_ omvänt proportionellt mot ”rikedom” som du framställer det som..

  Jag anser att du mkt väl (borde?) veta om detta och tycker att en ärlig diskussion bör nämna det..

  1. avatarKarl

   (ok.. mitt inlägg blev lite yxskaftigt.. skyller på för svagt kaffe och för liten skärm.. 😉 )

   1. avatarJohan Danielsson Inläggsförfattare

    För svagt kaffe låter inte bra alls, hoppas att du får tag på riktigt kaffe 🙂

  2. avatarJohan Danielsson Inläggsförfattare

   Att avgiften ska bli mer försäkringsmässig är ett sätt att beskriva reformen och förklarar inte varför förändringarna genomfördes. Den intressanta frågan är varför regeringen väljer – att som du säger – göra avgiften mer ”försäkringsmässig”. Läser man Björklunds uttalande så står det klart att jag och han är överens. Syftet med att koppla avgiften till arbetslösheten i den aktuella branschen är att hålla tillbaka löneökningarna i branscher med hög arbetslöshet.

   Lika tydlig var Reinfeldt i ekots lördagsintervju den 20 december 2008 (21 minuter och 15 sekunder in i intervjun). Enligt Reinfeldt ska en hög avgift till a-kassan förmå dessa grupper att hålla nere sina lönekrav. De grupper jag räknar upp i artikeln är de grupper som har hög a-kassa, alltså de grupper som Reinfeldt vill ska hålla nere sina lönekrav.

 2. avatarCalle

  Alltså, ordet ”förklara” i artikeln uttrycker väl snarare en önskan om att den konservativa koalitionesregeringen ska motivera sin reform av a-kassans utformning, jag tror inte att artikelförfattaren är osäker på hur den ser ut. Frågan är väl snarare ”varför” än ”hur”.
  Varför ska de minst bemedlade i samhället bidra mest?
  Varför är inte solidaritets- och välfärdsarbetet en angelägenhet för alla och envar i vårt samhälle?

 3. avatarMattias

  När Karl (och Björklund) pratar om ”försäkringsmässigheten”, alltså sambandet mellan ”risk” i en viss bransch och a-kassans avgift, så ljuger man medvetet, eller är duktigt okunnig.

  Av det enkla skälet att en a-kassa inte motsvarar en bransch. LO-förbunden har 5-30 avtal vardera, och vilken branschrisk har en dagisfröken gemensamt med en jordbruksarbetare ? (Bägge inom Kommunal, men just detta är bara ETT exempel av hundratals.)

  För att inte tala om det faktum att man kan välja a-kassa som inte hör till den egna branschen (SAC:s branschöverskridande, Alfakassan, Akademikernas som ju även tillåter LO-yrken, mfl).

  Så ja, det enda vi kan vara säkra på är att Björklund vill pressa lönerna.

Kommentarer inaktiverade.