Agerandet är klassiskt…

avatar

PJ Anders Linder skrev på SVDs ledarsida i söndags om LOs valkampanj. Som vanligt är det frågor om själva kampanjen som står i fokus. Inte ett ord om den politik som kampanjen lyfter fram som regeringen är ansvarig för. Det är väl inte lika inspirerande att som borgerlig tidning försöka förklara varför en hotellstäderska ska betala 405 kronor i a-kassavgift i månaden när en ingenjör, civilekonom eller läkare bara betalar 90 kronor.

Agerandet är klassiskt. Istället för att försvara varför avgifterna i a-kassan ska vara orättvisa väljer ledarskribenten att skjuta på budbäraren, alltså LO som skulle sakna stöd för sin samhällskritik bland de 1,5 miljoner medlemmarna. Och detta grundas på en enkät som 398 LO-medlemmar svarat på…

När LO i augusti frågade 2000 LO-medlemmar vilket regeringsalternativ de bedömer kommer att minska klyftorna mest om de vinner valet svarade 69 procent de rödgröna och 9 procent de borgerliga. Det är tydliga och mer välgrundade siffor.

Uppdaterat: Yvonne Stein har precis fått in en slutreplik i SvD efter att tidigare ha fått svar på sin kritik från LOs kommunikationschef, Marie Linder. Undersökningen Yvonne Stein grundar sina påståenden grundar sig alltså på intervjuer med 398 LO-medlemmar. När LO i augusti frågade 2000 LO-medlemmar vilket regeringsalternativ de bedömer kommer att minska klyftorna mest om de vinner valet svarade 69 procent de rödgröna och 9 procent de borgerliga. Det är tydliga och mer välgrundade siffor.

Etiketter:

8 reaktion på “Agerandet är klassiskt…

 1. avatarNiklas Andersson

  LO förnekar sig inte när det gäller att spendera medlemmarnas pengar. Men det är klart, så har vänstern alltid agerat, spendera andras pengar. Luften kommer bli lättare att andas efter den 19:e sep när det står klart att Alliansen får förnyat förtroende.

 2. avatarJoakim

  Jag tycker det värsta av allt är att LO val efter va stjäl pengar från arbetare för att slänga ut till sossarna. LO bryr sig inte om arbetare utan man bryr sig om sin egen makt. Att en arbetare är unik och kan tänka själv är något LO motsätter sig. Alla ska följa samma linje och tänka som LO säger dom ska tänka.

 3. avatarAnders Larsson Inläggsförfattare

  LO har de fjorton LO-förbunden som medlemmar och det är medlemmarna i dessa som väljer ledamöter till LO-kongressen. Det är sedan LO-kongressen som beslutat om att LO skall stödja och samarbeta med Socialdemokraterna.

  Varje diskussion om hur LO kan bli mer demokratiskt är välkommen men det är medlemmar som skall bestämma hur de vill ha det. Inte de som väljer att stå utanför och peka finger.

 4. avatarjobnsl

  Så din inställning är att a-kassan inte skall vara en arbetslöshetsförsäkring??

  Tycker du också att du som medelålders man skall betala högre försäkringspremie på din standardbil för att en 18-årig kille skall få billigare försäkring på sin trimmade BMW M3???

  I en försäkring är det självklart att premien är kopplad till sannolikheten för att försäkringen faller ut, annars är det per se ingen försäkring.

  Att systemet också indirekt blir ett mått på hur sysselsättningsläget ser ut inom olika yrken är väl en utmärkt bieffekt.

 5. avatarAnders Larsson Inläggsförfattare

  Om båda åker i bilen som krockar så är de med om samma smäll båda två. Om en bransch går dåligt riskerar arbetstagarna i den, oavsett yrkesgrupp, att bli arbetslösa.

  1. avatarjobnsl

   Din logik är bländande, jag blir mållös. Båda åker i bilen….

   Om din uppfattning om samhället i stort är att det är jobbigt att bli arbetslös så förstår jag varför det råder en sådan oerhörd torka på intelligenta förslag från rörelsen.

   Försök istället att logiskt förklara hur en försäkring där alla har samma premie oavsett risk och kostnad då försäkringen faller ut leder till ett bättre och framgånsrikare samhälle.

  2. avatarLasse

   Men det är lättare för personer inom vissa yrken att få nytt jobb i en annan bransch, än det är för andra.

 6. avatarAnders Larsson Inläggsförfattare

  Visst är det så att det är lättare för personer inom vissa yrken att få ett nytt jobb. Och skall man fortsätta på den vägen så finns det många fler faktorer man skulle kunna lägga på. Var i landet man bor, eventuella arbetsskador, ålder och/eller psykologiska tester som prövar förändringsbenägenheten. Så vill inte jag ha det.

  Arbetslösheten i sig behöver inte vara något problem. Man får sluta hos en arbetsgivare och skall förhoppningsvis snabbt börja hos en ny arbetsgivare. Problemet uppstår när man inte har några pengar till livets nödtorft.

  Då behöver många, framför allt de som har låga inkomster och som inte haft möjlighet att spara något en bra arbetslöshetsförsäkring. Som det är dag så har många fått avstå från försäkringen för att de inte har råd med premien och får gå till socialen med allt vad det innebär för att du skall få bidrag därifrån.

  Jag tycker därför att det är bättre med ett solidariskt system där alla hjälps åt att betala premien. Den som skulle fått betala lite mindre i premie på grund av lägre risk får vara med och betala för att den som har högre risk så att denna får en arbetslöshetsförsäkring som han/hon har råd med.

  Har vi en fungerande arbetslöshetsförsäkring så kan det hjälpa till så att vi får ett jämlikare samhälle. Det tycker jag är ett framgångsrikt samhälle.

  Dessutom var det regeringens idé att man skulle pressa lönerna med de diffrentierade avgifterna. En idé som Moderaterna själva börjar tveka kring och tanken med diffrentierade avgifter är kanske på väg att överges. I alla fall som jag tolkar tidningen Arbetsmarknadens intervju med Hillevi Engström.
  http://www.arbetsmarknaden.se/Article.aspx?a=75682&c=37435

Kommentarer inaktiverade.