Bloggutmaning om a-kassa och unga arbetslösa

avatar

Ungdomsarbetslösheten biter sig fast i Sverige. Oavsett hur man ser på den diskussion om statistiken som återkommer titt som tätt så är vi många som vill göra mer för att arbetslösheten ska pressas tillbaka. Det handlar om investeringar och utrymme i statens budget för arbetsmarknadspolitik. Det handlar om utbildning. Det handlar också om att de som får jobb har rätt till schyssta villkor till rimliga löner.

Men det måste också handla om arbetslöshetsförsäkringen. Att ”trygga människor vågar” är en erfarenhet som har varit fin en och viktig grundtanke tidigare. En bra försäkring för den som blir arbetslös behövs! I dag är a-kassan bristfällig och behöver restaureras. Allt färre arbetslösa får a-kasseersättning och värst är situationen för unga.

För att belysa problemet ordnar LO ett seminarium måndagen den 4 juni. Där medverkar Gabriel Wikström, SSUs förbundsordförande, Magnus Nilsson, S-studenters ordförande, Malin Norberg, ungdomssekreterare, LO och Ulrika Vedin, utredare, LO.  Moderator: Tobias Gerdås, LO. Seminariet blir enligt inbjudan ”en bred diskussion om hur arbetslöshetsförsäkringen kan användas för att effektivisera matchningen mellan unga arbetslösa och lediga jobb..”.

Inför seminariet utmanar vi på LO-bloggen andra att delta i en särskild bloggutmaning om det här. Vi efterlyser ditt inlägg med tankar om ungas arbetslöshet, om vad vi gör åt den och inte minst: Hur ska fler unga som drabbas av arbetslöshet komma in i a-kassan och hur kan arbetslöshetsförsäkringen användas för att effektivisera matchningen mellan unga arbetslösa och lediga jobb?

Varje inlägg är förstås mycket välkommet. Skriv gärna i kommentarsfältet om du har bloggat i den här utmaningen.

4 reaktion på “Bloggutmaning om a-kassa och unga arbetslösa

  1. avatarZandra Larsson

    Kanske läge att lyfta problematiken bland förtroendevalda också? Jag har, trots medlemskap i A-kassan i 7 år, inte rätt till full ersättning på grund av fackliga uppdrag. Det har jag bloggat om idag.

  2. avatarNiklas

    Ja, om vi alla bloggar riktigt mycket så blir det vi säger sant, oavsett. Som med arbetslösheten bland unga. Statistiken ljuger egentligen åt andra hållet, faktiskt. Minst hälften av alla unga är utan jobb. Bara för att skolungdomarna inte ”aktivt” söker jobb så hamnar de utanför i statistiken, vilket är åt skogen. Alla i 9:an och gymnasiet som inte har heltidsjobb är ju arbetslösa!

    Nu bloggar vi ordentligt om detta, så att det blir sant!

    Pellejönsar.

Kommentarer inaktiverade.