Borgs kyliga kalkyler…

avatar

En femtedel av alla socialbidrag går till personer som är sjuka med läkarintyg, enligt en ny kartläggning från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Var tionde person som utförsäkrats från sjukförsäkringen under de senaste åren har sökt och fått socialbidrag. Se där några siffror som avspeglar Alliansregeringens nedskärningar i sjukförsäkringen.

Men många av de som utförsäkras hamnar inte hos ”socialen”. Har man exempelvis realiserbara tillgångar (ex. bostadsrätt m.m.) eller en make/maka, som har en inkomst som gör att hushållet hamnar över existensminimum, är man inte berättigad till socialbidrag. Men likväl fattiggörs hushållet pga att en hushållsmedlem haft otur och drabbats av ohälsa. Hur många är inte de barn som idag ser sina föräldrar fattiggöras på detta sätt?

Nedskärningarna i sjukförsäkringen beror knappast på att det saknas pengar. Socialförsäkringarna beräknas, enligt Borgs egna kalkyler, gå med ett totalt ”överskott” på + 89 miljarder mellan åren 2010-2014 (se nedanstående tabell). ”Överskottet” i sjukförsäkringen uppstår när man tar utgångspunkt i inkomsterna (inbetalda sjukförsäkringsavgifter) och sedan drar ifrån utgifterna. För sjukförsäkringens del handlar det då om + 63 miljarder, mellan åren 2010-2014.

   

Att människor som har läkarintyg idag i ökad utsträckning tvingas uppsöka socialkontoren, eller bli beroende av allmosor från andra, beror delvis på regeringens nya och hårdare sjukregler. Detta blir allt svårare att bestrida.

Det handlar dessutom om att åtstramningarna i våra socialförsäkringar genererar ett ”överskott”, som sedan i förlängningen faktiskt finansierar Alliansens skattesänkningar (bl.a. ”jobbskatteavdragen”).

Men är detta en rimlig prioritering? Har vi verkligen inte råd med ett anständigt allmänt försäkringsskydd när vi blir så  sjuka att vår arbetsförmåga sviktar? Eller är det viktigare att ”medelsvensson”, så länge han/hon är frisk, ska ha råd att köpa en platt-TV extra? Är det dessutom rimligt att priset för detta är att en växande grupp människor med ohälsa tvingas stå ”med mössan i hand” och be om en nådegåva från kommunen, anhöriga eller från kyrkornas välgörenhetsverksamhet?

Se där några exempel på besvärliga frågeställningar som osökt tränger sig på när man tar del av finansminister Borgs kalkyler…

******************************

Press: DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4

Etiketter: , , , , ,

12 reaktion på “Borgs kyliga kalkyler…

 1. Pingback: Det finns en annan väg – om sjukförsäkringen « Ett hjärta RÖTT

 2. avatarNemokrati

  Regeringen åser likgiltigt och till och med göder diskrimineringen på arbetsmarknaden. Arbetsgivare tar inte i vare sig arbetslösa, sjuka eller äldre med tång. Fas 3 = äldre, ”välfärdsjobb” (tvångsarbete för kvinnor inom äldreomsorgen) = kvinnor, lärlingsjobb = ungdomar frizoner (sweatshops) = invandrare, inget jobb alls till funktionshindrade och sjuka. Det är diskrimineringen av unga, äldre, kvinnor, invandrare i ett nötskal. Regeringen kastar ut sjuka till ”arbete” väl medveten om att arbetsgivare inte ens anställer friska, alltså helst inte äldre, ungdomar, kvinnor och invandrare, för att inte tala om långtidsarbetslösa och ännu mindre sjuka. Det finns inget arbete att få för sjuka, och det vet regeringen om. Men inget krav ställs på arbetsgivarna att sluta upp med diskrimineringen fast den är olaglig.

  1. avatarKjell Rautio Inläggsförfattare

   Håller i grunden med dig, dessutom skulle man kunna kalla den process du beskriver för ”konsten att omvandla strukturella problem till individuella”…

 3. avatarNemokrati

  Det handlar alltså om att skapa en bred låglönemarknad som innefattar de flesta. Bemanningsföretagen och ”starta-eget”-otryggheten står för resten av vinstskapandet. De som tjänar på detta är de riskkapitalister och internationella koncerner som äter in sig på skattefinansierad verksamhet, både som ”anordnare” och ”huvudmän”. Snart kan vi konkurrera på allvar med Kina och Indien vad gäller dåliga arbetsvillkor och låga ”löner”. Gratisarbete ger naturligtvis den maximalaste vinsten.

  1. avatarKjell Rautio Inläggsförfattare

   Visst, gårdagens Uppdrag Granskning som berörde just Fas 3 och den urvattnande arbetsmarknadspolitiken var oerhört träffande. Hoppas bara ett stort antal medborgare såg programmet.

 4. Pingback: Fas3, Välfärdsjobb, Lärlingsjobb, Frizoner – Sveriges konkurrenskraft mot Kina ökar | Nemokrati

 5. avatardaniel håkansson

  och när kommer den politiska strejken? En timme för landets svagaste hade väl varit fint ( och 100% tillåtet enligt rådande juridik)

  1. avatarKjell Rautio Inläggsförfattare

   Daniel, jag förstår och delar din vrede. Men vi kan ändå inte bortse ifrån att svenska folket faktiskt valt denna regering och att de var tydliga med vilka systemförändringar de ville driva igenom. Det hindrar oss naturligtvis inte från att prosterstera och höja våra röster så mycket vi bara kan.

 6. avatartinna nilsson

  Varför i hela världen vill Moderaterna – för de är väl det enda partiet som vill strama åt så här mkt på redan svaga – gå över till ett fullskaligt Amerikanskt system – ngt som Amerikanarna försöker ta sig ur! Dessutom en gång för alla – Har man räknat in vad det kostar att ha läkare ja hela sjukvårdsteam för en patient som sedan skall handläggas av ex antal på FK, för att inte tala om all personal på Socialen – vad blir slutnotan????? Hur mkt kostar hela kedjan????? Här skulle ju dessa Moderater kunna spara åtksilliga miljarder. När ingen läkares intyg gäller – ja då har det kostat miljdarder bara där – hela team med behandlingar o provtagningar – jösses vilka pengar det blir/patient…… o sedan kommer då allt annat till – Varför skrotar man inte hela systemet och inför en medborgarlön – den skulle man få oavsett sjukdom/arbetslöshet/föräldraledighet mm. Då skulle man kunna skrota mkt av det idag så dyra systemet – Varför har ingen räknat på detta!!!!!

  1. avatarKjell Rautio Inläggsförfattare

   Visst tinna nilsson, det görs många mer eller mindre relevanta uträkningar i dagens samhälle. Men de frågor du ställer borde verkligen vara föremål för utredning och analys. Jag misstänker att de merkostnander, som du så träffande beskriver, nog är betydligt högre än de flesta av oss skulle gissa. Mycket av det som man fattat beslut om de senaste åren, inte minst när det gäller sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna, har genererat höga samhällsekonomiska kostnander. Det vet vi. Men mera specifikt hur dessa kostnader ser ut därom vet vi lite. Allt för lite…

 7. avatarirene

  förutom de utförsäkrade sjuka som får försörjningsstöd så finns det ca 150000 arbetslösa friska som också måste leva på försörjningsstöd, varför skriver inte media om denna stora börda för kommunerna, men så länge som sjuka, arbetslösa (som har ersättning) betalar högst inkomstskatt så rullar det ju in skattekronor som håller systemet igång, om dessa grupper också skulle få jobbskatteavdrag skulle väl systemet braka samman….snacka om försörjningsbörda även för dessa människor!

 8. avatarLinnéa Johansson

  Något som sällan kommer fram är den oro som finns innan FKassan fattar beslut. Jag är inne på mina sista ”18månader”, har ansökt om stadigvarande sjukersättning och har et gediget utredningsmaterial bakom mig. Ändå gnager det hela tiden i mig: Kommer jag att få stadigvarande eller ska jag lyftas ur försäkringen? ALI med minibelopp, ny sjukskrivning men då ”nollad” eftersom jag inte tillhör dem som kan återfå min SGI om jag förstått det rätt. Skaa jag bli tvinad att flytta frånd den lägenhet kommunen anpassat efer mina förutsättningar? Kommer jag öht att kunna försörjag mig?

  Alla dessa frågor surrar i mitt huvud, utöver den smärta jag redan bär. En smärta som kräver mycket starka preparat för att jag öht ska kunna vara hemma och inte sitta i rullstol. Alternativet blir väl gruppboende och rullstol om jag blir utförsäkrad… Jag har inte passerat 48 år ännu…
  Var finns vi smärtpatienter i den stora debatten om långtidssjuka? Vi är många, vi dör inte av vår värk, men dne omöjlighgör i princip så gott som samtliga aktiviteter och arbete i ett hem. Själv klarar jag båd min egen och hemmets hygien m hj hemtjänsten. Men kan jag ha den kvar om jag blir ”utförsäkrade” eller ”omförsäkrad” som det så fint låter?

  Undrar en som oroar sig sjuk.

Kommentarer inaktiverade.