Dagens sjukförsäkring hör inte hemma i ett välfärdssamhälle som vårt!

avatar

I fredags (2 dec.) presenterade fackförbundet Kommunal en rapport om vad som skett med de medlemmar som drabbats av långvarig sjukdom. I rapporten ”Kedjan som brast” av utredaren Anna Spånt Enbuske har 320 långtidssjukskrivna och utförsäkrade kommunalare intervjuats. Analysen är knivskarp och borde stämma till eftertanke, inte minst bland de ansvariga politikerna. Här är fem punkter som Kommunals rapport sätter i blixtbelysning:

1. Var femte utförsäkrad från sjukförsäkringen är medlem i Kommunal, oftast en kvinna.

2. Ungefär 84 procent av de sjukskrivna som intervjuats hade blivit av med jobbet – och av dem hade tre av tio åkt ut inom en månad. Efter ett år hade majoriteten blivit av med jobbet.

3. Bara var tionde utförsäkrad lyckades återvända till arbetslivet – men på andra villkor: deltid, visstid och dagtid. Sex av tio återvände till sjukförsäkringen eller beviljades sjukersättning (förtidspension) efter tiden hos Arbetsförmedlingen.

4. De kommunalare som hittills utförsäkrats, och hamnat på den tre månader långa arbetslivsintroduktionen (ALI) på AF, har i stor utsträckning fattiggjorts. Ungefär 36 procent hade minskat sina inkomster med minst 5 000 kronor i månaden. 27 procent hade blivit av med mellan 2 500 och 5 000 kronor.

5.  Över 80 procent av de intervjuade tror inte att deras chanser att arbeta ökat efter deltagande i arbetslivsintroduktion. Medlemmarna har inte heller fått någon ökad motivation för att söka arbete eller att börja studera.

Den bild som växer fram när man läser Kommunals rapport  är synnerligen problematisk, inte minst för regeringen som ju säger sig stå för någon form av ”arbetslinje”. Vad Kommunals rapport visar är att oväntat få av de intervjuade tagit steg in på arbetsmarknaden. Istället har deras hushåll i regel gjorts fattigare och själva har de oftast ”långtidsparkerats” på en plats som ligger långt ifrån den ”reguljära arbetsmarknad” där de tidigare ingick.

Lägger man dessutom till att Arbetsmiljöverket nyligen hittade stora brister i arbetsmiljön på 176 av 179 inspekterade äldreboenden förstår vi en del av bakgrunden till ovanstående siffror. Vi måste sätta ökat tryck på arbetsgivarna så att de skapar rymligare arbetsplatser och rimligare arbetsvillkor!

Det är alltså lätt att hålla med Kommunals ordförande, Annelie Nordström, när hon nu bland annat kräver hårdare sanktioner mot de arbetsgivare som bryter mot arbetsmiljölagen och struntar i de anställdas väl och ve. Dessutom bör nog de politiker som är ansvariga för dagens sjukförsäkring lyssna extra noga till Kommunals ordförande när hon till LO-tidningen säger:

”– Sjukförsäkringens regelverk är ovärdigt ett samhälle som vårt. Vi har 320 intervjuer som belägger detta.”

Den politik som inte utgår ifrån erfarenhetsbaserad kunskap och fördjupad analys är dömd att misslyckas. Man kan bara hoppas att den rikhaltiga och erfarenhetsbaserade kunskap som finns i Kommunals rapport tillåts göra skillnad i sjukförsäkringspolitiken.

För den som vill skaffa sig en blick över läget i sjukförsäkringen just nu är Kommunals rapport en bra ingång. Läs gärna hela rapporten!

***********************

OBS! Läs i LO-tidningen om läkaren som avslöjade Carema-skandalen!

Press: Norrländska socialdemokraten, Arbetarbladet 1, 2, 3, Folkbladet 1, 2, 3, VBFB, Dagbladet 1, 2, Gotlands folkblad, Östran, LT, Folket, Ab 1, 2, 3, 4, 5, DN 1, 2, 3, SvD, SVT 1, 2, 3, Expr, DD

Bloggat: Martin Moberg om Socialdemokratins väg tillbaka, Löntagarbloggen om förtroenderåd, Anybody´s place om Juholt, Peter Högberg i en mångfascetterad krönika, Eva Hillén Ahlström om Agenda där Håkan Juholt deltog, Björn Andersson om Juholt, Göran Johansson om bristerna i rehabiliteringskedjan, Tokmoderaten om att Ryssland, fler blogginlägg på Netroots, Politometern,

11 reaktion på “Dagens sjukförsäkring hör inte hemma i ett välfärdssamhälle som vårt!

 1. avatarMagnus Thulin

  allt detta är viktigt och intressant.. men.. finns det något bra sätt att lägga upp någon form av protest/demonstrations formulär eller vad tutan som helst.. ett verktyg den lilla människan kan använda för att visa att vi hör ihop.. Visst Facebook finns, och twitter.. men är du arbetslös så är det inte säkert att pengar finns till sånt ..nästan alla media är nu ägda vad det verkar.. så där är chansen minimal.. ge det en tanke om ni har tid.. vi måste ju kunna skapa lite motstånd till höger/kapital kraffterna hade! M.Thulin

 2. avatarKjell Rautio

  Skrev genant nog först in bokstasvskombinationen SKAF i bloggtexten. Var väl kanske färgad av hur min mor, som jobbade som ”bambatant”, pratade om sitt eget fack. Men det var länge sedan nu. Tiderna förändras. Tycker själv att ”Kommunal” låter bättre. Dessutom gäller inte SKAF längre som korrekt benämning.

  Sänder därför en tacksam tanke till min kollega och vår bloggansvarige, Peter Andersson, som var snabbfotad och plockade bort den gamla och förlegade benämningen.

  Tack Peter för din ”splitvision”, snabbhet och kunskap! 🙂

 3. avatarCiara

  Skandal hur det blivit!!
  Jag skäms över Sverige;(
  Sprid allt ni kan..
  Förr organiserade fackförbunden demonstationsreser till Sthlm där vi stod utanför regeringhuset och visade vårat missnöje!!

 4. avatarKent Jonsson

  Man kan blogga, hänvisa till olika undersökningar, utbrista sin förfäran i text hur mycket man vill, det kommer ändå inte att göra en nämnvärd skillnad. Facken och LO har legaliserat denna smutsiga människosyn genom att stå totalt handlingsförlamade medan regeringen har infört den ena försämringen efter den andra. Protesterna har tystats rätt mycket med jobbskatteavdrag till medlemmarna till den grad att facken har accepterat att vissa ”offras” för att de flesta andra skall få fördelar. Personligen skiter jag fullständigt i den anda av att man skall förhandla och prata sig till döds innan mer kraftfulla åtgärder kan komma till tals.

  Denna regering har inget intresse av att lösa nått av problemen i sjukförsäkringen och det har facken och LO inget intresse av heller. Det visar man med sitt agerande med tama rapporter, tama bloggar om ämnet. Jag har gått ur facket av flera olika anledningar, en av dem är just oförmågan att verkligen ta itu med ett av de största problemen vi har nu.

  Jag förstår att det är en avvägning att göra, sjukas rättigheter till ett drägligt liv och rätten att få bli frisk innan man friskförklaras mot de medlemmars rättigheter som har jobb och är friska. Valet för mig är inte så svårt och valet för facket och LO borde heller inte vara svårt, men likväl är vi där idag där facket inte vågar protestera, eller vill protestera och utnyttja dessa verktyg de har och som andra fack i andra länder använder, rätten att gå ut i strejk när något är riktigt fel. Det gör man kanske i andra länder lite för ofta, men här gör man det inte ens när något är katastrofalt åt helvete.

  Även om en majoritet av medlemmarna samt de där gamla gubbarna i olika fackstyrelser inte vill det, måste de ledas in på rätt väg. Nämligen det facket står för men så bekvämt glömt. På min arbetsplats pratas det en hel del varför LO och facken lagt sig platt och varför man skall betala 500 kr i månaden till uppenbarligen ren inkompetens i förbundsstyrelserna.

  Vad kan man annat förvänta sig av en organisation som har styrelseledamöter som har enda intresse att sitta där fram till pensionen och som bara vill ha lugn och ro utan alltför svåra beslut att ta ställning till.

  Den dag facken blir mer mänskliga och lojala ALLA medlemmar kanske jag kommer att gå med igen. Fram till dess kommer ni inte få en enda krona av mig för att fortsätta regeringens arbete med att ytterligare kränka era medmänniskor.

 5. Pingback: Reinfeldts arbetslinje en grym flopp « Ett hjärta RÖTT

 6. Pingback: Den bristande länken « Parkstugan

 7. avatarGun

  Inga förvånande fakta i detta inlägg. Det är säkert inte heller förvånande fakta för Regeringen. Skulle dom tillstå att dom bli förvånade, erkänner dom samtidigt att dom är korkade. Detta genomfördes med beräkning och strategin nu är att tiga ihjäl situationen. Svårt att förstå att någon kan rösta på dessa cyniker. Samtidigt som kommunals kvinnor slits ner i vården, tillåts Roffarligor som Carema att sno åt sig miljoner.
  Hur har människosynen kunnat förändras på detta sätt i Sverige? Sjuka, barn, åldringar och dom som tar hand om dom, är något man ska tjäna pengar på inte något man ska ta hand om och vårda.

 8. Pingback: Vilken organisation är bäst för offentlig verksamhet? « Parkstugan

 9. avatarLars Haglund

  Detta handlar inte om ett misslyckande. Det handlar om en klar strategi, dold och invävd i ”goddag yxskaft”, tystnad eller lögner och ”korrumperad press”. Detta är så tydligt att varje motsägelse måste framstå som rent löjlig. Man har lyckats alldeles utmärkt med en hel del då det gäller omfördelning av kapital, men inte med att i längden få människor att tro på de falska budskapen. Det vi ser i samhället är en spegling av hur det ser ut i huvudet hos många politiker och beslutsfattare. Inom psykiatrin och psykologin finns det definitioner och diagnoser som kan hjälpa oss att förstå mer…

  Många människor har vädjat till ”våra” politikers samveten, presenterat fakta och uttalat sig om problemen… som om politikerna inte förstod vad de ställer till med. De (flesta) förstår nog mycket väl, gissar jag. Ur ett sådant perspektiv ser saken lite annorlunda ut, såväl problemet som sättet att bemöta det.

  Eftersom det nu handlar om något akut blir det svårt att åstadkomma en effektiv organisering sas ”underifrån”, ur den breda drabbade gruppen och genom deras nätverk. Jag är bara bekant med gruppen ”sjuka” och där är det ont om kraft. Men, de har trots detta fått en hel del gjort. Sjuka människor har tillsammans förmått långt mer än något fackförbund eller annan organisation har gjort, trots svällande kassakistor och kunniga medarbetare, trots att det går att finna engagerade personer där.

  En sådan här sak måste planeras uppifrån, men genom att bryta sig loss från traditionerna i sammanträdesrummen. Det verkar finnas ett gift som osynligt flutit ut till något självgenererande ”inget går” och ren idiotism. Plocka då ur den färska frukten och låt dönickarna få sina efterlängtade pensioner och avgångsvederlag.

  De problem vi pratar om här, drabbar minst tre grupper direkt: Sjuka, arbetslösa, skuldsatta. Det finns fler. Det ena leder också ofta till det andra. De kan representera olika symtom på ett sjukt samhälle. Det är alldeles nödvändigt att kunna representera grupperna var och en för sig, men framför allt som helhet. Där ligger kanske en del av lösningen.
  De verktyg som behövs finns redan, i teorin. Det som fattas är osjälviska människor från olika håll som med kunskap, intresse och mod lär sig samarbeta i en klart definierad riktning.

  Fackförbunden och ett flertal andra organisationer borde ju av fler skäl föra ett jäkla liv. De skulle kunna informera sina medlemmar till att börja med… Det här är ju bland det värsta som skett i modern tid! Det är en betydande del av Sveriges befolkning som drabbas och delas in i olika grupper för att inte verka vara så många. Likadant är det i hela Europa då de värsta parasiterna har skrapat vad de kan från borden, och ännu har vi inte sett de kommande generationernas reaktioner. Nu måste det till att olika organisationer gör sitt. De har ju de administrativa resurserna, kontakterna och logistiken.

  Det går inte att vara neutral i det som sker då det är så uppenbart. Hur långt räcker det med försiktiga uttalanden i det här sammanhanget och hur många ska drabbas? Demokrati kostar och den behöver ärliga, hederliga och modiga ledare samt en engagerad befolkning. Detta kommer varken höger, mitt eller vänster att bjuda på, men kanske några av de individer som engagerar sig den vägen. Man måste kunna frigöra sig från oket av sin yrkesroll och gruppmekanismer..

 10. Pingback: Sjukförsäkringen är fortfarande som ett öppet sår för regeringen! | LO Bloggen

 11. avatarjesper Bengtsson

  Utförsäkrad som jag är, så fick jag idag veta att ”min” läkarcentral Capio inte vill göra mer för mig, utan släpper mig så man hamnar mellan stolarna. AF vill inte ha mig i nuläget, och läkaren sa idag att hon tyckte inte att AF’s arbetsterapeut fick göra såna beslut ?? menade på att om de ogillar varandra så får det inte gå ut över mig som patient. Det framkom med att de verkar ha grupper med vad de kan göra för, så de med jobb gör de mer för än de som står utan. Till saken hör att jag under 5 års tid tjatat på ny MR då jag 3 mån efter en op sa att smärtan kom tillbaka, så fått höra inbillningar, smärtminne mm mm , men 5 års tjatande på ny MR gav sig så väntan på 9 mån sen väntan på svar i 3 mån gav mig rätt i vad jag sagt i då under 6 års tid. Men nu vill de inte ha mig där, läkaren vill/kan inte skriva läkarintyg då jag saknar arbete, och AF vill inte godta hälsotillstånd som saklig grund på sjukskrivning. SÅ visst fan är sjukförsäkringen ett stort blödande sår. Önskar bara att fler vet om vad som sker och sprider detta. Under tiden får alla vi icke önskvärda kämpa vidare med risk för att bli av med lägenheter, hamna hos kronofogden mm mm, allt detta för att de ska kunna sänka skatten för de allra rikaste. VARFÖR är det så tyst från LO’s sida ??? Varför ingen reaktion som ger rubriker ??? Alla kan bli sjuka, alla kan skada sig och hamna i den sits som jag och många andra med mig befinner sig i ? Varför ???

Kommentarer inaktiverade.