Ekot:s lördagsintervju med Kristersson var avslöjande…

avatar

I helgen lyssnande jag på Ekots lördagsintervju med socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. Han ställdes där inför en rad svåra frågeställningar. Det märktes tidigt att Kristersson, i god ”Schlingmannsk” anda, lärt sig att hantera retorikkonstens olika knep. Trots att de frågor som reportern Mari Forssblad ställde var väl underbyggda, och i praktiken slog undan fötterna på regeringens sjukförsäkringspolitik, slingrade Kristersson sig på ett ovanligt skickligt sätt.

Den retoriska käpphäst Kristersson ständigt klamrade fast sig vid, när det brände till, var argumentet att i det ”gamla socialdemokratiska systemet” förtidspensionerades människor bort slentrianmässigt.

Inte ett ord om att exempelvis ca 40 procent av dem som beviljades förtidspension (sjukersättning) under år 2003 faktiskt arbetade på halv- eller deltid. Kristerssons vassaste argument för att det är okey att dagens regelverk behandlar sjuka människor illa var alltså att man förtidspensionerade bort så många under sossarnas tid…

Visst finns det anledning till självkritik från socialdemokratiskt håll när man granskar historien på detta område. Att en sådan (s)jälvkritisk process startat märks också tydligt när man läser den analys som görs av SAP:s kriskommission.

Men ska man få en korrekt bild av utveckling bör man nog även uppdatera sig i relation till forskningsfronten. En rad forskare har ju de senaste åren (bl.a. Björn Johnson/Tor Larsson) analyserat orsakerna till de växande sjuk- och ohälsotalen, mellan åren 1997-2003. Dessa forskare kommer fram till att det framför allt handlade om att rehabiliteringssystemet kraschade, bl.a. till följd av olika politiska beslut.

Det var detta som gjorde att en stor grupp människor blev kvar i sjukförsäkringen, ofta mot sin egen vilja. Samtidigt slimmades de offentliga arbetsorganisationerna, så att det utrymme som tidigare fanns för att skapa anpassade tjänster i praktiken försvann (Se Töres Theorell m.fl.).

I detta sammanhang kan det kanske vara bra att veta att de politiska beslut som orsakade ”rehabkraschen” faktiskt fattades i bred samsyn tvärs över blockgränserna, främst under 1990-talet. Även om (s) hade regeringsmakten större delen av tiden var faktiskt också Allianspartierna involverade i processen direkt eller indirekt.

Det var ju exempelvis Bildtregimen i början av 1990-talet som skar ned statsbidraget till företagshälsovården, som på den tiden var en mycket viktig del av rehabiliteringssystemet.

Detta friskriver naturligtvis inte (s) från ansvar, vilket många ledande s-företrädare idag också självkritiskt medger. Men man bör alltså vara observant när alliansföreträdare numera systematiskt brännmärker ”det gamla socialdemokratiska systemet”, inte minst pga de själva faktiskt direkt eller indirekt var involverade i att skapa detta system. Lite mer självkritik, även på den borgerliga sidan av blockgränsen, hade därför varit klädsamt…

***********************************

Press: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, SVD7, SVD8, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, AB7

Intressanta bloggar: Ett Hjärta Rött, Lena Sommestad, Bo Malmberg, Stardust, Stortstad, Martin Moberg, Löntagarbloggen, Fasan, Peter Andersson

Etiketter: , , , , , , ,

17 reaktion på “Ekot:s lördagsintervju med Kristersson var avslöjande…

 1. Pingback: Det går int´att förklara för de som int´vill begrip « Ett hjärta RÖTT

 2. avatarLasse W

  Vad jag förstår så förändrades arbetsmarknaden 1997 – 2003 så att många jobb i glesbygd försvann. Försäkringskassan blev då räddningen för många som förlorade sina jobb. Och attityden på försäkringskassorna var att man hade ”rätt” till en försörjning. Så förstår jag det stora antalet förtidspensioneringar under Persson-regeringarna. Nu verkar det slagit över helt åt andra hållet. Besparingarna under alliansregeringen är närmast panikartade. Var tar statens pengar vägen?

  1. avatarKjell Rautio

   Lasse, du borde ta del av vad forskningen säger i frågan. Om du exempelvis läste Björn Johnsons och Tor Larsson forskning skulle du nog inte längre betona attitydernas betydelse (varken hos de försäkrade eller hos FK-anställda) så som du nu gör. Fakta sparkar!

  2. avatarsonja

   Lasse- det har inte fungerat som du skriver.Riktigt så enkelt är det inte.Jag hamnade själv -efter en skada- i det där systemet.Under den tid du beskriver.Från lättare sjukskrivningar t.ex. ryggont,magsjuka,förkylningar-hamnade jag i ett allvarligare läge där man mötte en annan del av f-kassan.Jag kan berätta för dig att jag skulle inte önska min värste ovän något dylikt.Det var tufft redan då att utan full hälsa orka möta och hantera kassan.Hade inte jag haft det stöd från bra vårdgivare-då vete sjutton om jag hade orkat fortsätta mitt liv.
   Jag lärde mej under den tiden att om vi ska ha en verksam och bra sjukförsäkring-då måste den göras om på ett sätt som fullt ut gagnar försäkringstagaren.Det bygger på respekt,vänlighet,samarbete och en rehabilitering av kvalite.Det bygger också på att utbilda personalen i kunskapsbaserat bemötande.Det går alldeles utmärkt att jobba på det viset-för då kan man också ställa krav på försäkringstagaren.Först då.Och kom också ihåg-försäkringstagaren är också betalaren!!OBS-jag bor i glesbygd.

 3. avatarIrene

  ja, samma taktik använde han i fredagens eko 17:45 där han menade att vi alla någon gång i livet kanske måste söka oss till socialtjänsten när vi inte längre kan låna av vänner och familj ( gällde de utförsäkrade med 0 kr från FK), som om det gällde en tillfällig händelse….samt hur man sedan ska betala tillbaka till dem man lånat från framgick inte av hans resonemang…

 4. avatarMy

  Håller med Irene!
  Att vi alla någon gång i livet kanske måste söka oss till socialtjänsten när vi inte längre kan låna av vänner och familj …VA? Jag blir arg! Varför slår inte andra näven i bordet och säger att nu får det vara slut på denna cirkus. Folk kan inte leva på 0 kr!
  Jag är själv drabbad och kan för mitt liv inte förstå varför alla låter detta vansinne fortsätta! Eller tycker dom andra partierna att denna utrensning är ok?

  1. avatarKjell Rautio

   Irene och My,
   jag delar er vrede. Dagens sjukförsäkring är omänsklig och orimlig. Vi måste gör allt som står i vår makt för att förändra denna.

 5. avatarMartin Widmark

  Lasse W: Du tror fel. Det är en mycket seglivad myt att ”lata glesbygdsbor” skulle ha varit sjukskrivna och samtidigt friska i någon högre grad. Samtidigt är det också en myt att försäkringskassorna skulle haft någon ”kultur” där man glatt beviljade sjukskrivning till friska människor. Det finns forskning på detta, ändå upprepar folk lögnerna.

  1. avatarKjell Rautio

   Martin Widmark,
   Du gör en helt korrekt analys. Önskar bara att fler i samhällsdebatten gav uttryck för de välgrundade synpunkter du har. Tyvärr kan vi konstatera att de borgerliga har ett kraftigt övertag i opinionsbildningen (ca 80-90 procent av pressen har borgerlig ledarsida). Detta är en utmanining för oss som tror på att en annan väg än den Alliansen beträtt är möjlig.

 6. avatarGun

  Det är förfärligt att lyssna till Kristersson m.fl. De ägnar sig åt historie-förfalskning.

  Jag har ingen forskarutbildning, jag är praktker. I början av 1980-talet började jag arbeta på företagshälsovården och har sedan dess arbetat med arbetsrelaterad rehabilitering.

  Jag vill påstå att jag både har gedigen utbildning och erfarenhet. Vad borgarna beskriver stämmer inte alls överens med mina erfarenhter och jag känner mig djupt kränkt både på mina egna och alla sjukas vägnar.

  Borgarna berövar mig möjligheten att känna stolthet för mitt yrkesliv. Naturligtvis är det värre för dom sjuka som utmålas som lättjefulla, lata, simulanter.

  Under min karriär har jag träffat en handfull personer som oriktigt fått vara sjukskrivna eller blivit förtidspensionerade. Denna försäkring har inte gått med förlust den har gått med vinst.

  Det gör mig ont att behöva lyssna på denna Kristersson som försöker skratta bort att han själv varit kritisk till denna sjukförsäkring. Han kommer inte ihåg vad han har sagt vid olika tillfällen och han höftar till med siffror och statistik som ha tycker är lämpligt och tycks inte bry sig om att det är ren skär lögn.

  Måtte svinhugg gå igen!

  1. avatarKjell Rautio

   Gun,
   Din erfarenhetsbaserade kunskap är guld värd. Jag delar din vrede över att Alliansen trasat sönder våra trygghetssystem. Det är en fruktansvärd situation som många med allvarlig ohälsa befinner sig i idag. Detta kan inte accepteras. Vi måste organisera ett motstånd mot denna orättfärdiga politik!

 7. avatarBo

  När vi historiskt går tillbaka och ser att S var med och gjorde nåt negativt så kopplar sossar gärna på allainsens ansvar för att jämna ut men nu vill man inte vara med alls… Jag får då påminna er:

  Anna Hedborg:

  -2006 fick Anna Hedborg i uppdrag av regeringen Persson att utreda de sociala försäkringarna inklusive sjukförsäkringen. Några slutsatser hon kom fram till i sin utredning ”Mera försäkring och mera arbete” var bl.a. att: ”Försäkringen har inte fungerat som den borde. Vårt uttryck för detta är att sjukförsäkringen är för mjuk.” och ”En möjlig reformväg är att helt enkelt strama åt, att underkänna vissa diagnoser, att sänka ersättningar, att låta sjukdomens pris bli så högt att människor tvingas ut ur försäkringen.”/Wikipedia

  1. avatarChrister Eriksson

   Nu ska vi se om Bo vet vilka som röstade igenom utförsäkringsreformen?

   Hmmmm……det var visst högerregimen och ingen annan.

   1. avatarKjell Rautio

    Bo,
    Jag är kritisk mot de uttalanden som du refererar till. De är helt enkelt inte korrekta. Som jag skriver i bloggen tar idag också många ledande socialdemokrater avstånd från det synsätt dessa citat avspeglar.

    Samtidigt är det viktigt att föra fram att oavsett vilka uttalanden Anna Hedborg, eller andra socialdemokrater, gjort så ursäktar inte dessa de omänskliga och orimliga sjukregler som Alliansen infört. Dagens sjukförsäkringen måste förändras i grunden!

 8. avatarGun

  Hej Bo!
  Jag förstår nog inte hur du tänker. -Men var och en får väl skämmas för sig, liksom att var och en är ansvarig för sina handlingar. En dumhet ursäktar ingen annan dumhet osv osv. När tycker du Bo att Regeringen ska börja ta ansvar för sina handlingar och inte gömma sig bakom falsk historiebeskrivning?

 9. Pingback: Håller vi på att få ett svenskt a- och b-lag i välfärdssektorn? | LO Bloggen

Kommentarer inaktiverade.