En obehaglig DDR-doft sprider sig i det svenska näringslivet…

avatar

Det är skrämmande att se den demokratisyn som idag uppenbarligen råder i delar av det svenska näringslivet. Att det hos vissa personer fanns en utbredd brist på respekt för seriös forskning visste vi redan, inte minst pga de otaliga näringslivsfinansierade och hårdvinklade Timbro- och Ratiorapporter som borgerliga ledarskribenter numera okritiskt och regelbundet refererar till.

Men när man nu inom SNS rensar ut seriösa forskare (Laura Hartman och Olof Pettersson) som drar ”oönskade” slusatser börjar man onekligen känna en obehaglig DDR-doft sprida sig. I de salonger där man så ofta hyllar begrepp som ”valfrihet” och ”mångfald” tycks idag ofriheten och enfalden härska.

Den brist på respekt för vetenskapligt grundade slutsatser och argument som uppenbarligen är vida spridd i olika näringslivskretsar kan faktiskt också få långsiktigt allvarliga samhällsekonomiska konsekvenser. För hur ska man i framtiden, utifrån en facklig utgångspunkt, kunna komma överens med en motpart som inte respekterar sakligt grundade argument? Risken finns, om fler i näringslivet följer det exempel som ”utrensarna” på SNS statuerat, att vi får en mycket besvärlig framtida förhandlingssituation på arbetsmarknaden…

**********************

OBS! Läs bloggaren Ett Hjärta Rött om regeringens hantering av arbetsrätten och likheterna med tekniken att hugga huvudet av kaniner! Läs även Martin Klepkes analys rörande SAAB:s framtid i LO-Tidningen!

Press: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, SVD7, SVD8

Bloggat: Ett Hjärta Rött om höstbudgeten och M:s arrogans, Martin Moberg om Miljöpartiet, Johan Westerholm om mittfältet i politiken, Peter Andersson om politiska skillnander mellan stad och land, Jinge om det nya miljöpartiets förborgerligande, Tord Oscarsson om Palestina, fler blogginlägg på Netroots, Politometern, Bloggar.se

7 reaktion på “En obehaglig DDR-doft sprider sig i det svenska näringslivet…

 1. avatarannbw

  Likabra att Sverige ger upp som en fristående stat för som utvecklingen ser ut nu i landet är det snart bara de rika som kan bo kvar här.

  Vi kan fråga Norge om de vill ta över Sverige för då skulle landet bli mycket trevligare att bo och arbeta i.

 2. Pingback: När man ska hugga huvet av kaniner…. « Ett hjärta RÖTT

 3. Pingback: Längtar du efter att bo miljövänligt? Dagens bilder… | Jinge.se

 4. Pingback: Högerkrafterna mobbar ut forskare « Tro på Hjo

 5. avatarGun

  Jag drar mig till minnes att fd Språkröret Wetterstrand vid en intervju helt nyligen, berättade om en resa till Kina. Då hade flera av hennes medresenärer/samhällseliten lovordat Kinas statsskick och ansåg att det var bättre för Kina än vårt demokratiska system.
  Det är nog så att vi får ta upp kampen för det som vi tagit för självklart och bevaka sanningen.

 6. Pingback: Makten och Media – Klarspråkets Motpoler | Nemokrati

 7. avatarDordi Westerlund

  Lena Sommestad har skrivit mycket på sin blogg om vikten av en politik baserad på kunskap, här i relation till SNS-rapporten. http://lenasommestad.wordpress.com/2011/09/24/ta-strid-for-en-jamlik-kunskapsbaserad-demokrati/

  Och häromveckan fanns det ett par mycket intressanta kommentarer om reaktionerna på rapporten, från bloggen Storstad. http://storstad.wordpress.com/2011/09/08/hogern-och-vetenskapen/
  http://storstad.wordpress.com/2011/09/13/reviderad-historieskrivning/

  Den här debatten är inte slut bara för att debatten om SNS’ rapport kanske har ebbat ut, frågan är mycket större än så. Lever vi i en ”ideologisk” tid?

Kommentarer inaktiverade.