En riksdagsmajoritet för bättre a-kassa?

avatar

En av de fackliga huvudfrågorna är kravet på förbättringar i a-kassan. Så också under Almedalsveckan. LO genomförde ett seminarium med det som tema. LO, TCO och SACO hade en gemensam manifestation med krav riktat till regeringen på höjt tak i a-kassan. Men det finns fler brister i systemet, något som LO har pekat på länge. De avgiftshöjningar som har gjorts i systemet har slagit hårdast mot dem som redan har lägre löner och högre arbetslöshet. 400 000 personer lämnade a-kassan efter höjningarna och ställdes utan det viktiga försäkringsskyddet vid arbetslöshet.

Möjligen växer det nu fram en majoritet i riksdagen som gör det möjligt med förbättringar i a-kassesystemet. Folkpartiet, som själva har medverkat till försämringarna verkar idag ångra de avgiftshöjningar som har gjort. Tidigare har också Centern gjort utspel om förbättringar och så sent som i går, på mingel med Kommunal, gjorde Annie Lööf uttalanden som väcker hopp för den som vill se förändringar.

Så min slutsats: Det finns en stark riksdagsmajoritet för att förbättra a-kassan, kanske både vad gäller höjda tak och rättvisare, rimligare och reducerade avgifter. Dags att gå till beslut om detta i kammaren!

Fler som skriver om detta: Löntagarbloggen,

Etiketter:

3 reaktion på “En riksdagsmajoritet för bättre a-kassa?

 1. avatarRäknenisse

  Man skulle kunna finansiera förbättringar i A-kassan genom följande två förändringar:
  1. Arbetsgivaravgiften höjs för alla anställningar som inte är tillsvidareanställningar. Alternativt skulle man kunna genomföra skattesänkningar genom att sänka arbetsgivareavgiften för tillsvidareanställningar.
  2. Arbetsgivaravgiften höjs för alla anställningar som inte är heltidsanställningar, med undantag för småbarnsföräldrar och 60plussare.
  Men dessa förbättringar skulle kostnaderna för de som oftast blir arbetslösa flyttas från de enskilda individerna till de som genom trista anställningsvillkor gör att vissa ofta blir arbetslösa.

 2. avatarBengt Roos

  Varför följer inte aktivitetsersättningen(och därmed A-kassan)index i övrigt?Varför stärks inte fas 3 deltagarnas köpkraft?Det är en stor grupp människor vars ersättning aldrig höjs!Något måste göras åt detta,dessa människor får inte glömmas bort!

Kommentarer inaktiverade.