Ett folkligt påskupprop med krav på att stoppa utförsäkringarna?

avatar

Med utgångspunkt i det kristna kärleksbudskapet skriver Charlotte Thérèse Björnström i Världen idag ett mycket engagerat inlägg under rubriken ”Stoppa utförsäkringarna”. Hon avslutar artikeln:

Jag frågar mig var kyrkorna finns i det här och hoppas att alla kristna ska inse hur illa det faktiskt är. Nu, innan det är för sent för ännu fler! Tänk om vi kunde gå före och visa vägen till ett människovänligt samhälle.
För vem eller vilka ska annars göra det? Om evangeliet ska klinga trovärdigt mellan kyrkvalven, så krävs tydliga symbolhandlingar offentligt när saker är uppåt väggarna i samhället, särskilt när det rör grupper som är för svaga för att själva protestera mot vad de utsätts för. Så jag föreslår härmed ett stort landsomfattande ekumeniskt påskupprop. Med krav på omedelbar förändring.”

Charlotte är bara en i raden av kritiska kristna röster som pekar på det omänskliga i de nuvarande sjukreglerna. Den kritiska opinionen bland troende har vuxit sig så stark att den nu också börjar påverka Kristdemokraterna, där ju ett antal gräsrötter nyligen stigit fram och öppet kritiserat sin egen partiledning för att vara allt för flata i denna fråga.

Kanske är det vi just nu bevittnar bland kyrkligt aktiva början på en starkare folklig opinionsyttring. En proteststorm där de troendes kärleksbudskap kanske rent av kan möta och förenas med arbetar- och fackföreningsrörelsens solidaritetstanke.

Detta skulle i så fall inte vara något helt nytt för svenskt vidkommande. Många forskare, bland andra idéhistoriken Ronny Ambjörnsson, har visat hur olika folkliga organisationer så som frikyrko-, nykterhets- och arbetarrörelsen samverkade när det vi idag kallar för den ”svenska modellen” formerades och byggdes upp. Den gången handlade det om att försvara människovärdet mot cynisk ekonomistisk exploatering, men också mot olika former av myndighetsförtryck. Mellan nykterhets-, frikyrko- och arbetarrörelsen fanns, och finns fortfarande, dessutom täta personkopplingar.

Kanske är vi nu på väg mot en situation där återigen olika folkliga organisationer, utifrån sina skilda perspektiv och uppdrag, kan förenas i kraven om ett mänskligare samhälle. Ett samhälle där individen inte ensidigt värderas utifrån prestationsförmåga eller taxerad inkomst. Ett samhälle där vi är varsammare med varandra och där staten aktivt stärker, inte försvagar, solidaritetsbanden mellan människor. 

Varför inte starta med ett ekumeniskt påskupprop för en mänskligare sjukförsäkring, så som Charlotte föreslår? Jag, som inte tillhör någon kyrka men ändå attraheras både av det kristna kärleksbudskapet och solidaritetstanken, tycker att Charlottes förslag åtminstone är värt några tankevändor och en seriös prövning…

Etiketter: , , ,

7 reaktion på “Ett folkligt påskupprop med krav på att stoppa utförsäkringarna?

 1. Pingback: Vilket samhälle vill vi ha? « Ett hjärta RÖTT

 2. Pingback: Ekumeniskt upprop; Stoppa utförsäkringarna « Ett hjärta RÖTT

 3. Pingback: Tweets that mention Ett folkligt påskupprop med krav på att stoppa utförsäkringarna? | LO Bloggen -- Topsy.com

 4. avataringmar nilsson

  Nu nu måste vi förklara krig mot alliansen och förföja dom hela tiden. Nu har dom skitit i de blå skåpet. det är våran förbannade plikt vi som arbetar och har det bra tack vare att de arbetslösa och sjuka betalar vår skattesänkning, nu gäller det liv och död och det gäller alla

 5. avatarFred Torssander

  Det inledande och avgörande bedrägeriet mot den allmänna sjukförsäkringen är självklart inget som socialdemokrater ifrågasätter. Sjuklönereformen skapades av socialdemokraten Kjell Olov Feldt även om det var en öppet borgerlig regering som fick sjösätta reormen.
  Att socialdemokraterna var helt nöjda med hur borgarna genomfört saken framgick några år senare.
  Ursprungligen krävde lagtexten att de nya försäkringsbolagen, arbetsgivarna, skulle redovisa både antalet sjuklönedagar och utbetalad sjuklön.
  Inte helt orimligt kan tyckas, då de genom reformen tog över administrationen och medlen för utbetalning av ungefär 90 procent av sjukfallen och 50 procent av sjuklöne/penning dagarna.
  Arbetsgivarna vägrade dock att redovisa sitt fögderi – det hade blivit rent oerhört lönande att bedra arbetarna på deras sjuklönepengar.
  Och socialdemokraterna visade sin solidaritet genom att ta bort den lagtext som krävde redovisning.

 6. Pingback: Påskupprop – engagera dig! « De Tystas Röst

Kommentarer inaktiverade.