Kristerssons dvärgpudlar borde ersättas av en hel pudelkennel från Reinfeldt!

avatar

Idag tar socialförsäkringsminister Kristersson ett litet steg tillbaka i sjukförsäkringsfrågan (som vanligt). Det är naturligtvis bra. Även om det borde vara självklart för regeringen att respektera riksdagens beslut. Detta är ju en av grundpelarna i en parlamentarisk demokrati.

Samtidigt som man givetvis bör berömma Tomas Eneroth (s) och oppositionen, för att de lyckats få till stånd detta lilla steg, är det viktigt att inte glömma bort proportionerna. Det steg som Kristersson nu tar är visserligen ett steg i rätt riktning. Men det är ett litet steg om man ställer det i relation till de stora problem som fortfarande finns kvar i dagens sjukförsäkring.

Fortfarande finns de orimligt snäva tidsgränserna kvar. Fortfarande blir allt för många av med sin anställning, trots att arbetsgivaren inte ens försökt anpassa arbetsplatsen. Fortfarande utförsäkras många, trots att de inte fått en chans till en rimlig rehabilitering. Fortfarande utförsäkras allvarligt sjuka bara för att de är sjuka längre än regeringen tänkt sig. Fortfarande har vi västvärldens hårdaste regelverk för sjukersättning (förtidspension). Fortfarande riskerar enskilda att ”ramla mellan stolarna” och det råder en utbredd rättsosäkerhet. Fortfarande består också bristerna i ALI, det program dit de utförsäkrade hänvisas. Och fortfarande fattiggörs sjuka, både pga utförsäkringarna och de låga ersättningarna. Den dagen dessa brister och grova systemfel rättas till finns det verklig anledning att jubla!

Sedan finns faktiskt en icke helt obetydlig otydlighet i Kristerssons DN-debattartikel. Han skriver: ”De som verkligen prövas mot en bredare arbetsmarknad än sina gamla jobb är alltså 3.000 av de 62.000 sjukskrivna. Det är dem vi nu diskuterar.” Samtidigt framgår av artikeln att ca 14 000, av de 62 000 som är sjukskrivna längre än 6 månader, är arbetslösa och företagare. När det gäller de arbetslösa ska ju dessa enligt dagens regelverk prövas mot ”den reguljära arbetsmarknaden” redan från första sjukdagen och företagaren efter ett halvt år. Ska Kristersson gå riksdagsmajoriteten till mötes borde detta innebära att också för arbetslösa och företagare ska en arbetsförmågeprövning fortsättningsvis ske med hjälp av det tidigare begreppet, dvs ”normalt förekommande arbete”. Man får hoppas att detta bara är en otydlighet i debattartikeln, som sedan rättas till när själva ”proppen” kommer.

Med dagens ”dvärgpudel” från Kristerssons sida blir arbetsförmågeprövningen förhoppningsvis lite mer rättssäker. Men, som sagt, fortfarande har vi en sjuk sjukförsäkring. Istället för att ta tag i de problem som uppmärksammats av såväl fackföreningsrörelsen, handikapporganisationerna, kyrkorna, den politiska oppositionen, forskarsamhället och en stark folkopinion, väljer regeringen återigen att ta ett litet steg tillbaks.

LO har länge krävt att regeringen borde erkänna att hela sjukförsäkringssystemet havererat och, istället för dessa ständiga småjusteringar, tillsätta en haverikommission för att se över och förbättra själva grunden i systemet. Kristerssons små dvärgpudlar borde alltså ersättas av en rejäl pudelkennel från statsminister Reinfeldts sida!

*************************

Media: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, Kommunal, SVD1, SVD2, SVD3, AB1, AB2, SVT, GP, SR 1, 2, Expr, Folkbladet, SvD 1, 2, NSD

Bloggat: Martin Moberg om sjukförsäkringen, Peter Högberg om regeringens pudelkennel, Alliansfritt Sverige om Reinfeldt och Borg och klyftorna, Leine Johansson om brister i sjukförsäkringen, Mikael Persson om att arbetsförmåga, Eva Hillén Ahlström om vanmakt och fattigdom, Tord Oscarsson om LO:s rapport om inkomstskillnader och ojämlikhet och Ett Hjärta Rött om hur regeringen systematiskt monterar ned välfärden.

8 reaktion på “Kristerssons dvärgpudlar borde ersättas av en hel pudelkennel från Reinfeldt!

 1. avatarGabriella Norrman

  Det är sanslöst att vi i den upplysta tid och plats av överflöd inte kan hitta lösningar på problem. Olika männskor behöver olika lösningar. Olika problem behöver olika lösningar. Empati är ett nyckelord. För att lösa det sjuka måste man stötta det sjuka och tvärt om. Jag tror vissa att det för vissa sjuka ska det finnas lösningar i arbete. Då KRÄVS det att man tänker utanför lådan så att säga. Det finns massor av jobb man som handikappad skulle kunna klara-om hälsan tillåter- och att man inte blir utnyttjad.
  En sak är faktiskt att ändra reglen för 25, 50, 75 och 100 % arbetsförmåga. Det finns de som kanske skulle klara 33% är inte det bättre än 25? Sluta vara stelbenta. Kolla i olika föreningar av handikapp där finns massor av idèer och förslag
  Det som händer nu i sjukförsäkringen är inte bara diskriminerande utan också lågt för ett land som Sverige. Vi ska värna om alla i vårt land. Då innefattas även sjuka.

  1. avatarKjell Rautio Inläggsförfattare

   Jag håller helt och hållet med dig, Gabriella. Du, liksom handikapprörelsen på bred front, för fram kloka förslag som de ansvariga politiekrna bättre borde lyssna till. Dessutom har jag genom personliga kontakter och genomläsning av olika texter förstått att fackförenings- och handikapprörelsen står varandra nära i denna för våra medlemmar så viktiga fråga.
   Stå på dig!
   Bara tillsammans kan vi skapa en rimligare och mänskligare sjukförsäkring!
   Vänliga hälsningar!
   Kjell Rautio, välfärdsutredare vid LO

 2. avatarJonasE

  Det problem man kan förutse är ju när en sjuk kommer till utförsäkringsgränsen, och vad händer då när Fk egentligen inte kan/får utförsäkra enligt ”normaltförekommande arbete” ??.

 3. avatarLena

  ”Fortfarande har vi västvärldens hårdaste regelverk för sjukersättning (förtidspension). Fortfarande riskerar enskilda att ”ramla mellan stolarna” och det råder en utspridd rättsosäkerhet.”

  Jag håller verkligen med dig om att det är ett steg i rätt riktning men samtidigt ett mycket litet steg. Citatet jag tagit ur din text ovan är viktigt för som utförsäkrad väcker detta både känslor av osäkert hopp och tvivel på att det leder till mer rättvisa bedömningar för alla sjuka.

  Frågor som väcks och kräver svar är många och handlar bla om vilka grupper den kommande regeländringen gäller för:
  – Gäller regeländringen bara för just dem som ska prövas mellan den 1/7 och fram till 2013 då reglerna ännu en gång ska ändras?
  – Eller gäller regeländringen 1/7 för den stora grupp som redan 2008 och fram till nu utförsäkrats?
  – Gäller regeländringen 1/7 för alla utförsäkrade som är arbetslösa?
  – Gäller regeländringen 1/7 för alla utförsäkrade som förlorat sin SGI i och med att de beviljats sjukersättning?

  Kan det bli ännu rörigare nu – ska en del bedömas utifrån nuvarande regler och andra bedömas enligt de gamla reglerna?

 4. avatarKC

  Bra att 180 dagar försvinner även om det har tagit 4 år och många sjuka och skadad fick i stort sett yrkes förbund under rehab och eller vård tid. Ingen vet vad som har hänt med dessa tusan + tusantals människor?

  Lika bråskande är alla utförsäkrad som bli utförsäkrad igen. Man blir inte friskare man blir bara fattigare…och svagare….

  tack Lo och Kjell för att ni söka sanningen.
  mvh
  KC

 5. avatarGun

  Om jag inte minns fel finns det domar som kanvara vägledande enligt det nu återinföda arbetsförmågebegreppet?!
  Jag har hört talas om Toy-pudel men det är kanske samma sak som dvärgpudel. Iaf är inte toy-pudel en brukshund:).

 6. Pingback: Är sjukreglerna inte hårda nog? « Ett hjärta RÖTT

Kommentarer inaktiverade.