Låt oss lägga kissblöjorna bakom oss och diskutera vinster i välfärden…

avatar

Sedan LOs ordförande, Karl-Petter Thorwaldsson, medverkade i Ekots lördagsintervju så har han fått flera brev om varför man väger blöjorna och säger nu själv att det inte är ett exempel att använda i diskussionen om kvalite´och vinster i välfärden.

Den välfärdspolitiska utredningen som LO har tillsatt ska ta fram konkreta förslag på hur välfärdssystemen kan moderniseras för att svara upp till de krav på kvalitet och tillgänglighet som ställs av medborgarna.

Utredningen skall göra en första presentation av sitt arbete i december och diskussionen om vinster i välfärden skall fortsätta efter det. Det är bra att Vårdföretagarnas näringspolitiska chef, Håkan Tenelius, deltar i diskussionen även i fortsättningen efter sin artikel i Aftonbladet.

5 reaktion på “Låt oss lägga kissblöjorna bakom oss och diskutera vinster i välfärden…

 1. avatarHåkan Tenelius

  Mycket bra att Karl-Petter Thorwaldsson gör detta klart. Jag vill mycket gärna diskutera kvalitet och vinster med LO, jag ställer upp när som helst. Jag tror faktiskt att vi har fler beröringspunkter än vad man i förstone får intrycket av. Faktum är att rätt många av våra medlemsföretagare har ett förflutet som LO-medlemmar. Och givetvis är stora delar av deras anställda med i LO.

 2. avatarAnders Larsson Inläggsförfattare

  I debatten om vinster i välfärden så är kissblöjorna inget bra exempel, Jan. Det är det som inlägget syftar till att lyfta fram.

  Det är bra att vi fortsätter att diskutera frågan om vinster i välfärden och jag ser, precis som säkrt du också gör, fram emot gruppens första rapport i december.

 3. avatarDavid Wästberg

  Alltid riktigt att diskutera hur vi får bättre kvallitet i välfärden. Här är en helt färsk forksningsrapport från Umeå Universitet som bl a visar att upphandlade äldreboenden har lägre dödlighet bland de boende än på äldreboenden som drivs av kommunerna i egen regi. Kanske något att läsa för utredningen.

  http://www.usbe.umu.se/enheter/econ/ues/ues846/

  /David Wästberg, presschef på Almega

 4. avatarJan Wiklund

  Men självklart, David! Även kommuner, landsting och stat använder främst ekonomiska kriterier – styrning via budgeten som det kallas, eller ”New Public Management”. Om det är en privatanställd direktör eller en kommunanställd som tillämpar samma kriterier spelar rimligen ingen roll för kvaliteten.

  Det gör skillnad om man sätter upp kvalitet som mål och ekonomi som en begränsning, eller om man gör motsatsen.

Kommentarer inaktiverade.