Om konsten att förhala och skjuta politiska löften på framtiden

avatar

Ni minns kanske sagan om den lille herrn som hade en bit tyg, som han ville göra en rock av.
Och som han gick till Mäster Skräddare med och frågade om denne kunde sy honom en rock?
Jo, det kunde Mäster Skräddare.
”Och när blev rocken klar”?
”Om lördag”, svarade Mäster Skräddare.
Men varje gång den stackars lille mannen uppsöker skräddaren var det något som inträffat som gjorde att beställningen förändrades. Först omvandlas rocken till ett löfte om en väst, sedan en mössa, därefter ett par vantar och slutligen en tumme. Men inte ens detta sista löfte håller Mäster Skräddare. Till slut ”bidde det ingenting”…

När jag ser hur regeringen hittills hanterat frågan om att ”snabbutreda” och utvärdera sjukförsäkringens regelverk kan jag inte låta bli att göra kopplingar till sagan om den lille mannen och Mäster Skräddare.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson har i massmedia vid flera tillfällen, i likhet med Mäster Skräddare, försökt begränsa och förminska uppdraget så mycket som möjligt. Han har bland annat talat om att man måste använda förstoringsglas för att hitta fram till några som helst skavanker i denna sjukförsäkringsreform, som han själv tror ”kommer kvala in bland de stora i svensk socialpolitik”.

Regeringen har dock sedan hösten 2010 vid upprepade tillfällen, både i och utanför riksdagen, lovat att se över regelverket i sjukförsäkringen. Inte minst har detta varit nödvändigt för att möta en växande och kritisk opinion mot de nya sjukreglerna inom alliansens småpartier. Men detta har hittills varit en tämligen utdragen historia…

I oktober 2010 sade Kristersson att översynen ska vara klar om ”några månander”. I budgetproppen strax efter detta hette det att översynen ska ske ”i närtid”. Sedan har det vid olika tillfällen och tidpunkter talats om att översynen ska vara klar antingen ”efter nyår” eller  ”under vårvintern” osv. Ständigt har tidpunkten flyttats framåt i tiden…

Av den propositionslista, som just kommit ut, blir det tydligt  att översynen återigen skjuts på framtiden. Läser man propositionslistan framkommer nämligen att man nu planerar att lägga förslag först i Maj, för behandling under hösten 2011. Inte är det väl konstigt att sagan om den lille mannen och Mäster Skräddare osökt dyker upp i huvudet?

Frågan är om vi denna gång kan lita på beskedet från regeringen och socialförsäkringsministern. Eller kommer det snart, precis som tidigare, ett nytt besked som flyttar översynen ännu längre fram i tiden? Blir det överhuvudtaget någon översyn? Och om denna ändå blir av kommer den då verkligen att innehålla en ordentlig granskning? Eller väljer man bara att ”skrapa lite på ytan”?

…Bidde det till sist möjligen en liten tumme kvar? Eller bidde det … ingenting?

I pressen: DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, AB3, SvD1, SvD2

Bloggar: Alliansfritt Sverige, Ett Hjärta Rött, Motvallsbloggen, Storstad,

Etiketter: , , , , ,

5 reaktion på “Om konsten att förhala och skjuta politiska löften på framtiden

 1. avatarFrågvis

  Jag trodde att den Utredning, som Irene Wennemo leder eller är sekreterare för, skulle vara klar först 2013?

  (Ett strategiskt valt årtal?)

  1. avatarKjell Rautio Inläggsförfattare

   Frågvis, nej det denna bloggtext handlar om är den översyn Kristersson lovat rörande de delar i sjukförsäkringen som socialförsäkringsutredningen (där irene är sekreterare) INTE ska se över. Det handlar då framför allt om den s.k. rehabkedjan och effekterna av de snäva tidsgränserna, det idag nästan obefintliga nålsögat som den måste igenom som söker sjukersättning, arbetslivsintroduktionen vid AF dit de utförsäkrade hänvisas osv.

   Det är framförallt effekterna av detta som uppmärksammats i en del fall som var aktuella i den senaste valrörelsen. Efter senaste valet har en del företrädare för alliansens småpartier (diverse Kd-politiker, centerpartisen Solveig Zander, fp-politikerna Barbro Westerholm och Birgitta Rydberg m.fl.) reagerat och pekat på att regelverket är rättsosäkert och orimligt. För att möta denna interna opinion, men också den externa opinion som kontinuerligt kommer till uttryck i media, har Ulf Kristersson och regeringen lovat att se över regelverket. Det är detta löfte som de nu, på nästan alla tänkbara sätt och vis, försöker förhala och förminska.

 2. avatarKC

  Heja Rautio

  Du får gärna vara som en nyårsraket varje dag i änden på Alliansens makthavare! Det behovs! Sjuka och skadade far mycket illa varje dag som går. Många är fullständig rättslösa.

  Alliansen sparkar sjuka ur försäkringssytem till ett liv av bidragsberoende utan arbetsförmåga och utan möljigheter.

  FK skyller på regering och regering skyller på FK, FK skyller på läkare och läkare skyller på jurister och jurister skyller på läkare. Försäkringskassans egna läkare behöver inte skyller på någon hans tolkning gäller alltid oavsett vad alla andra läkare och specialister säger.

  Regering pratar gärna om hur det var förr men springa iväg när de får en fråga om dagens utförsäkring av sjuka. Regering hittade också på ett nytt ord som inte finns för att lura väljare att tro att man ”omförsäkrar” när man i själva verket kast ut sjuka.

  Hur länge kan man lura svenska folket?

 3. Pingback: Vår gemensamma sak « De Tystas Röst

 4. Pingback: Påskupprop – engagera dig! « De Tystas Röst

Kommentarer inaktiverade.