Om konsten att glida fram på en räkmacka – och 1,5 miljoner kr per nyskapat jobb!

avatar

Detta är jämförbart med att bromsa i en uppförsbacke”. Ungefär så beskriver en gammal vän, som idag är nationalekonom, den restriktiva ekonomiska politik som finansminister Anders Borg just nu står för. Min vän anser att Borgs restriktiva hållning i den ekonomiska politiken istället borde kallas för ”dumsnålhet”, dvs ett förhållningssätt som drar oss djupare ned i krisen och trycker upp arbetslöshetssiffrorna till onödigt höga nivåer.

Det är för att kunna vara expansiva om det verkligen behövs som vi ska vara försiktiga”, sade Borg till sitt försvar i SvD för några dagar sedan. Just ”försiktighet” och ”ansvarstagande” är uppenbarligen signalord som Borg petar in i nästan var enda mening. Grundtänket från allianssidan tycks vara att ställa denna ”ansvarfulla” och ”försiktiga” hållning i kontrast till den ”oansvariga” rödgröna oppositionen med Håkan Juholt i spetsen, som dagligen därför framställs som ”en flipp-floppande vingel-Pelle” av borgerlighetens ledarskribenter och politiska kommentatorer.

Men Anders Borgs ”försiktighetsretorik” känns ändå lite märklig, inte minst med tanke på att regeringens främsta krisåtgärd är en sänkning av restaurangmomsen som beräknas kosta 5,4 miljarder per år. Enligt en samstämmig expertis ger denna åtgärd möjligen en billigare räkmacka och mer pengar i krögarnas fickor, men knappast någon större sysselsättningseffekt.

En statlig utredning (SOU 2011:24) räknade nyligen ut att den sänkning av restaurangmomsen , från 25 till 12 procent, som regeringen aviserat i bästa fall kommer att ge ca 6000 nya jobb. Denna beräkning utgår då ifrån att momssänkningen får fullt genomslag på konsumentpriset. Dessutom antar utredningen att den ökade efterfrågan på restaurangtjänster, som skapas när priset sänks, frigör tid som konsumenterna till viss del använder för att öka sina arbetstimmar. Konkret innebär detta att en genomsnittlig lunch, i det ”drömscenario” som tecknas i SOU 2011:24, skulle bli ca 7-10 kr billigare. 

Men de beräkningar som gjorts i SOU 2011:24 underkänns av såväl Konjunkturinstitutet (KI), regeringens finanspolitiska råd som finansdepartementets egna experter. Utredningens beräkningar bedöms vara allt för optimistiska. Mer realistiskt är istället att sänkningen av restaurangmomsen genererar ca 3000 nya jobb, vilket i så fall ger en sänkning av genomsnittslunchen på ca 3-5 kr. Detta skulle också innebära att varje jobb (årsarbetskraft) som skapas kostar oss skattebetalare ca 1,5 miljoner kronor.

Ja, du läste rätt! Ungefär 1,5 miljoner kronor kostar varje jobb som skapas till följd av sänkningen av restaurangmomsen! Momssänkningen måste med andra ord inte bara vara en av historiens mest ineffektiva krisinsatser utan även en av de absolut dyraste jobbskapande åtgärder vi hittills sett! Är detta verkligen att vara försiktig med våra skattepengar i kristider?

Anders Borg har onekligen givit talesättet ”att glida fram på en räkmacka” en tydlig borgerlig eftersmak…

********************************

OBS! Läs NSD som skriver om att ”stockholmare inte är några exotiska djur på zoo!” Läs också Martin Klepke i LO-tidningen när han analyserar säkerhetspolisen och rättssäkerheten!

Press: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, DN17, DN18, DN19, DN20, DN21, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, SVD7, SVD8, SVD9, SVD10, SVD11, SVD12, SVD13, SVD14, AB1, AB2, AB3

Bloggat: Ett Hjärta Rött om Alliansens förakt för sjukskrivna och kulturarbetare, Martin Moberg om Jimmie Åkesson, Löntagarbloggen om att chefen kan kolla dig på facebook, Alliansfritt Sverige skriver om privatiseringsmyterna Peter Johansson  skriver också om  Jimmie Åkesson och kyrkan, Mikael Andersson om de lättstötta Sverigedemokraterna, fler blogginlägg på Netroots, Politometern, Bloggar.se

5 reaktion på “Om konsten att glida fram på en räkmacka – och 1,5 miljoner kr per nyskapat jobb!

 1. avatarGun

  Just nu droppas det lite miljarder hit och dit. När jag läser ditt inlägg skull jag få den djupaste förståelsen för miljarder till matte-undervisning om de bara var riktade till regeringen så de lärde sig räkna:).
  Sänka restauranmomsen, höja pensionärsskatten, speciellt inriktade satsninar hit och dit. Ett jäkla plottrande och jag undrar vad dom håller på med.

  1. avatarKjell Rautio Inläggsförfattare

   Gun,

   Du ställer relevanta frågor! Vi verkar idag ha en regering som vinglar fram och tillbaka och sedan kallar detta vinglande för att man har ”lyssnat in…”

   De flesta ekonomer vet att det varken går att spara eller äta sig ur den typ av kris vi nu är inne i. Men uppenbarligen saknar vår finansminister och regeringen den insikten.

   Gun, jag undrar precis som du vad de egentligen håller på med? Och när ska de börja ”lyssna in” på allvar?

   1. avataralvfe

    klart det betonas försiktighet och ansvar då man slösat bort 100 miljarder på skatte sänkningar….hur illamående blir inte de värst drabbade som inte ens har råd med räkor ibland ..av att lyssna på ex.v regeringsförklaringens 26 upprepningar av ordet ansvar..och sen införa krogmoms sänkning för 5 miljarder..som ett skändligt slag i ansiktet ..en döds stöt i förtroendet för dem som ännu velat hoppas att det inte stod så illa till ..inte kunde gå så långt i förakt för de sämst ställda ..fast de har väl redan slutat lyssna

 2. Pingback: Lite ull för mycket skrik « Ett hjärta RÖTT

 3. avatarT Lindholm

  Det är bättre att inte lyssna på både Reinfelt och Borg, det har jag gjort för länge sedan, jag blir bara förbannad.
  Alliansen har däremot lyckats förstöra våra Trygghets Försäkringar, och skickat Sjuka människor rakt in i en verklig Utanförskap och Ovisshet,och många gånger in i en totalt havererad ekonomi som följd.
  Och så snackar Reinfelt om Ansvar!
  Vilket skämt!

Kommentarer inaktiverade.