Regeringen tar inte ansvar för att motverka arbetslösheten.

avatar

Regeringens arbetslinje har havererat. Arbetslösheten är rekordhög och idag rapporteras i ekot att andelen i långtidsarbetslöshet har ökat lavinartat. I januari 2006 var det 28 000 personer som var långtidsarbetslösa, nu är siffran uppe i 68 000.

Den borgerliga regeringen gick till val på att det ska löna sig att arbeta. Genom ett antal skattesänkningar och en nedmonterad a-kassa skulle människor jobba mer. Resultatet är tydligt – det fungerar inte.

Strategin i den borgerliga alliansen arbetsmarknadspolitik bygger på djup ideologisk övertygelse. Pressade villkor och eroderade trygghetssystem ska tvinga människor att konkurrera om jobben som uppstår med lägre lönekrav och sämre arbetsvillkor. Det leder ofrånkomligen till en arbetsmarknad som fungerar sämre, ökad ohälsa, ökade inkomstskillnader och lägre produktivitet.

Jag medverkade igår vid ett seminarium anordnat av LO-distriktet syd/ost. Bland åhörarna fanns många som varit långtidsarbetslösa. Deras beskrivningar av en privatekonomi som är söndertrasad och en oro över framtiden, blandas med ilskan över hur lite insatser som finns att tillgå. Behoven är ofta en kortare riktad arbetsmarknadsutbildning, praktikplats av kvalité eller någon form av stöd för att kunna prova på hos en arbetsgivare.

Det finns anledning att känna stor oro, runt hörnet väntar en ny nedgång i ekonomin. De som är arbetslösa nu tvingas konkurrera om de jobb som uppstår med nya arbetslösa. Det betyder ovillkorligen att de kommer hamna än längre bak i kön för att kunna få ett jobb.

 För att motverka skadorna av arbetslösheten borde regeringen se över sin arbetsmarknadspolitik och erkänna att den inte fungerar – det är en skyldighet och ett ansvar de har för alla de som riskerar arbetslöshet och för Sveriges ekonomi

 

Etiketter: , , , , ,

3 reaktion på “Regeringen tar inte ansvar för att motverka arbetslösheten.

 1. Pingback: Den (m)an älskar den agar (m)an…. « Ett hjärta RÖTT

 2. Pingback: Hallå det är permanent ungdomsarbetslöshet! « Parkstugan

 3. avatarTomas

  Ytterligare ett inlägg från LO med ett enda syfte: Att se till att man syns.

  Det finns inte ett uns, inte ett enda spår av radikala åtgärdsförslag. Ingenting.
  Anledning: LO tror sig vara en del av socialdemokraterna eller åtminstone till en stor del invävt däri.
  Det är de också.
  Det vill säga: En del av nyliberalismen.

  Det finns inte många själar idag i Sverige vilka ens har så pass stake att ens tänka rättvänt. Vi är domesticerade varelser vilka ser nyliberalismen som det naturliga tillståndet.
  ……ska en stat/en suverän nation/ett fungerande land vara till för alla, då finns inget annat tillstånd än höga löner, höga skatter, starkt beskattat övrigt kapital.
  Förstår man inte det, finns bara vägen nedåt. Vänligen: se Spanien, Italien, Grekland, Usa

Kommentarer inaktiverade.