Reinfeldt och Borg offrade Husmark Pehrsson i ett cyniskt spel…

avatar

Regeringen kände själv till att de nya sjukreglerna skulle skapa problem. Men Fredrik Reinfeldt, och framför allt Anders Borg, körde över den ansvariga ministern som ville rätta till dem. Dessa uppseendeväckande uppgifter framkommer idag i ett avslöjande som Göteborgs Posten (GP) gör. Uppgifterna finns i en hemlig PM från socialdepartementet som just läckt ut till GP.

Så här skriver GP: ”Regeringens officiella linje är att lagen fått ”oväntade konsekvenser”, som ingen kunnat förutse. Men det är en efterhandskonstruktion, enligt en hemlig PM från socialdepartementet som GP läst. I själva verket var problemen kända för regeringen på förhand, vilket också bekräftas av personer som var med när sjukreglerna arbetades fram. Den dåvarande socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson (M) och hennes departement varnade för att en del av de föreslagna reglerna skulle få orimliga följder. Exempelvis förutsågs problemet med de ”nollklassade”, som blev helt utan ersättning. Men socialdepartementets folk fick inget gehör. Efter stormiga och röriga förhandlingar tvingades de vika sig.”

Dessutom framkommer det att den egentliga arkitekten till den s.k. stupstocken och de skrärpta kraven för att få sjukersättning (tidigare ”förtidspension”) inte var den ansvariga ministern, Cristina Husmark Pehrsson, utan finansminister Anders Borg: ”Så här ska det ha gått till: socialdepartementet och finansdepartementet förhandlade om att skärpa reglerna för sjukskrivning. Finansdepartementet ville helt slopa möjligheten att beakta ”särskilda skäl”, medan socialdepartementen nöjde sig med att begränsa dem. Men plötsligt upptäckte socialdepartementet att finansen även strukit de särskilda skälen vid förtidspension/sjukersättning. Vi reagerade och sa att det var helt orimligt, men det fick vi inget gehör för, berättar tjänstemannen (på Socialdepartementet). Även företrädare för alliansens mindre partier beskriver moderaterna på finansdepartementet som pådrivande bakom olika regelskärpningar, för att få fram pengar.”

Mycket tyder alltså på att den verklige arkitekten bakom  hela ”rehabiliteringskedjan” redan från början var ideologen Anders Borg, vilket också förklarar varför regeringen slog dövörat till den massiva remisskritiken och bara körde på. Det hela handlade om en av Reinfedlts och Borgs ideologiska grundpelare, en viktig del i det nyliberala systemskifte som de ville genomföra så snabbt som möjligt.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson var alltså en av dem som Reinfeldt ansåg bar ansvaret för att Alliansen förlorade den egna majoriteten i senaste valet. Efter valet sparkade Fredrik Reinfeldt därför Husmark Pehrson, mot hennes egen uttryckliga vilja, och ersatte henne med Ulf Kristersson. Husmark Pehrsson var uppenbarligen bara en utbytbar spelpjäs i Reinfeldts maktspel. ”Ska man göra omelett måste man krossa ägg”, som en annan cynisk maktspelare brukade säga…

Den tjänsteman som läckt ut dokumentet till GP gör en annan bedömning av valutgången än statsministern. Han tror istället att det var de orimligt hårda kraven i sjukförsäkringen, som finansministern drev igenom med Reinfeldts goda minne, som gjorde att alliansregeringen förlorade den egna majoriteten på valdagen.

När man ser på saken så här i efterhand är det mycket som tyder på att det nog är den läckande tjänstemannen på Socialdepartementet, och inte statsministern, som är bäst skickad att analysera situationen på ett korrekt sätt. Att sjukförsäkringsfrågan blev den ”stupstock”, som gjorde att Alliansen förlorade den egna majoriteten, stöds också av  statsvetare som tittat närmare på saken.

Vad Reinfeldt och Borg anbelangar kan man väl säga att deras agerande understryker visdomen i åtminstone två skilda aforismer, nämligen ”Ögat ser inte sig själv” och ”När man ska analysera makten är det lätt hänt att man glömmer bort den fläck där man själv står”…

**************

Press: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6

9 reaktion på “Reinfeldt och Borg offrade Husmark Pehrsson i ett cyniskt spel…

 1. avatarMållgan

  Ja det visar sig ju att de enskilda ministrarna i regeringen inte har något alls att säga till om. Allt beslutas i Reinfeldts egen bunker, och där har ju bara Reinfeldt, Borg och Schlingmann tillträde. Men när det sedan gäller att ta ansvar för den förda politiken så kastas ministrar och statssekreterarna åt hundarna, och de verkliga beslutsfattarna ser till att hålla sig undan.

  1. avatarKjell Rautio Inläggsförfattare

   Mållgan, uppenbarligen har du rätt. Samtidigt kan jag faktiskt inte låta bli att förbluffas över den förmåga att ”hålla god min i elakt spel” som Borg, Reinfeldt och Axén visat upp.

   Tyvärr tror jag att den borgerligt dominerade pressen, med DNs och SVDs demagoger i spetsen, snart presenterar en mer eller mindre hållbar ”förklaring”, som de sedan pumpar ut. Alternativet för dem hade annars varit att inte alls tala om saken, vilket ju också varit en strategi som tillämpats då enskilda som råkat i kläm pga sjukreglerna försökt vittna om detta offentligt…

   1. avatarkråka

    Kjell, du tror nog alldeles rätt.
    Nu blir det väldigt viktigt för högermedia (dvs media) att stoppa mjuk bomull kring alliansen – och dessutom försöka skylla alla eventuella misstag på Sossarna.
    Och om möjligt, säga att allt är Juholts fel.

    1. avatarannbw

     Kan inte påstå att jag tycker synd om Husmark eller att hon skulle ha mindre ansvar för det här än någon av de andra. Husmark blev tidigt upplyst om vad facken, läkarna och övrig personal mm tyckte om den nya reformen och vilka konsekvenserna för de drabbade skulle bli (ett Hearing) Då förnekade hon all kännedom och skulle diskutera dessa påståendena med de berörda beslutfattarna innan hon ville fortsätta diskutionen. Massor av drabbade har också informerat henne om hur verkligheten blev och då har hon hela tiden försvarat reformen. Är man med i leken får man leken tåla.

   2. avatarKjell Rautio Inläggsförfattare

    Ja, Kråka. När jag läste dagens DN förstod jag vilken strategi man valt, nämligen två ”försök tig ihjäl saken” och ”anfall är bästa försvar”. I DN fanns fyra meningar om det akutuella PM:et, medan första sidan dominerades av en jättebild på Juholt och texten ”Smekmånanden är över Juholt!”. Kan inte låta bli att känna en lätt fläkt av något som skulle kunna benämnas för ”nordkoreansk nyhetsvärdering”… 🙂

 2. Pingback: Nåå, Axén vad visste du om de nollklassade?? | martinmobergsbetraktelser

 3. avatarGun

  Media har ett stort ansvar för att Borgarna fick igenom förändringarn i sjukförsäkringen 2009. Rapporteringen var obefintlig eller vinklad. Okritiskt deltog dom i fuskdebatten och bl.a. kallade dom FK-s återbetalningskrav för fusk.
  Sveriges media är i kris och det borde man titta närmare på.
  Demokratin är i fara när politikerna styr myndigheter och media som dom nu gör.

 4. avatarStig Berglund

  Reinfeldt och Borg offrade Husmark Pehrsson i ett cyniskt spel…

  Det Stämmer!

  Alliansen behövde PENGAR till skattesänkningar helt enkelt

  Det Sjuka Sjukförsäkringssystemet har under perioden 2006 – 2010 genererat ett överskott till statskassan med 63 MILJARDER!

  Pengarna har herrar Reinfeldt (M), Borg (M) och Kristensson (M) omfördelat från de sjuka till de redan välbeställda.

  En politik som är lika sjuk som Det Sjuka Sjukförsäkringssystemet.

  Skäms!

 5. avatarBo

  Tänk om LO kunde bli partipolitiskt obundna så att vi kunde få se och höra ett NYTT LO.

Kommentarer inaktiverade.