Sammanfattningsvis säger arbetsmarknadsministern att fas 3…

avatar

När jag läste debattartikeln på DN Debatt av arbetsmarknadsministern, Hillevi Engström, så uppfattade jag det som att hon säger att det inte är något fel på politiken. Det skall bara till lite kontroll.

Men hur skall kontrollen se ut när det finns verktyg för kontroll idag som inte fungerar. I Dagens Arbete kommenterar IF Metalls ombudsman, Jörgen Näsström, hur det fungerar:

Idag finns en överenskommelse mellan LO och Arbetsförmedlingen. I ett samråd ska Arbetsförmedlingen alltid vända sig till berört fackförbund innan en person anvisas till en arbetsplats. Men fackliga företrädare har i flera år vittnat om att samrådet inte fungerar, Arbetsförmedlingen struntar ofta i om facket avstyrker en placering.

– Om vi säger nej gör vi det inte för vi tycker det är kul. Det kan handla om oseriösa företagare som inte ska ha med anställda att göra. Eller företag som tidigare sagt upp folk och sedan tar in arbetslösa som billig arbetskraft, har Jörgen Näsström, ombudsman på IF Metalls avdelning i Norrbotten, tidigare sagt till Dagens Arbete.

Men för mig är det tydligt att jobb och utvecklingsgarantin är ett misslyckande om än en del av en politik där delar av arbetstagarna skall hållas arbetslösa för att försöka hålla lönerna nere. Bland annat genom ett torftigt utbudet av insatser för människorna i jobb och utvecklingsgarantin.

Om drygt en halvtimme skall Riksdagen diskutera Fas 3. Det skall bli intressant att lyssna på och jag har precis läst Ylva Johanssons replik på DN Debatt.

Etiketter: ,

13 reaktion på “Sammanfattningsvis säger arbetsmarknadsministern att fas 3…

 1. avatarAnders karlsson

  Borde inte facken protestera mot FAS-3? Det är ju massor av arbetstillfällen som försvinner rakt ut i intet! Vad man kan se är att jobb utan erfarenhet har försvunnit från den reguljära arbetsmarknaden. Och detta troligtvis för att de har blivit FAS-3 i stället.

  1. avatarAnn-Sofie Wågström

   Min erfarenhet är att facket är mer kritisk till arbetsmarknadsinsatser som socialdemokratiksa regeringar har inrättat.
   Ta bara plusjobben, då satt vi och förhandlade med de fackliga representerna i timmar. Vilket var bra det var ordning och reda, men hur agerar man nu?
   Jag tycker att fackfolket kan vara mycket mer på hugget när det gäller Fas-3 än vad man hittills varit.

   1. avatarAnders Larsson Inläggsförfattare

    Tack för dina synpunkter, Ann-Sofie.

    Jag tror att det delvis beror på vem som sitter vid makten som beror på om man lyssnar på facket eller inte. Jörgen, som ger ett exempel i artikeln ovan, ger en bild av hur det fungerar idag. Man använder sig uppenbarligen inte av det regelverk som finns idag. Inte ens för att få en dålig politik att fungera.

    Det som också hänt de senaste åren är att allt fler har valt att lämna facket. I och med det har nätverket med medlemmar ute på arbetsplatserna som har grundläggande kunskap om hur det skall gå till på arbetsmarknaden glesnat. Det finns alltså färre ute på arbetsplatserna som kan säga till när det inte fungerar.

    Det tror jag man kan förbättra genom att vi blir bättre på att organisera oss och genom att få fler medlemmar att delta i medlemsutbildningarna så man känner en trygghet i att man vet vad som gäller och utifrån detta vågar säga ifrån.

 2. avatarAnders Larsson Inläggsförfattare

  Tack för kommentaren, Anders.

  Jag tycker att artikeln i Dagens Arbete som jag länkar till ovan är ett bra exempel på hur man kan arbeta för att bilda opinion kring fas 3. LO tar varje chans att synas i media om fas 3 medan det inte är någon nyhet att LO är kritiska mot regeringens arbetsmarknadspolitik och kanske just därför svårt att få någon plats i media med det budskapet. LO arbetar också för fullt med att försöka få ut hur organisationen skulle vilja att arbetsmarknadspolitiken skall se ut.

  Skall facket bli framgångsrikt i att påverka arbetsmarknadspolitiken framöver behövs mer lokala fackliga aktiviteter, insändare, demonstrationer också vidare. Men detta görs bäst utifrån lokala initiativ där man kan ge eempel som ligger nära och där de förtroendevalda har bra kontakter med medlemmarna.

  1. avatarLinda Åberg Luthman

   Alltså, när det gäller kommunikation med LO så har den i mitt fall varit obefintlig! Jag har ändå drivit frågan om jobb och utvecklingsgarantin samt Fas 3 från begynnelsestadiet, jag såg redan där hur det skulle bli. Jag har skickat över 500 mail, vanliga brev till politiker och er inom LO och inte fått svar på min enkla fråga: Vad tänker ni göra för att stoppa denna ebarmliga ursäkt till arbetsmarknadspolitik från Alliansens sida?
   Av detta enträgna arbete har jag erhållit tre svar, tre ynka svar och två av dem var inte ens användbart.
   Den som bemött mig på ett ganska hyfsat sätt är socialdemokraten Roger Jönsson i Ystad.
   Men annars har vi som vänt oss till politiker och våra fackföreningar blivit bemötta med en kompakt tystnad om jobb och utvecklingsgarantin och dess konsekvenser.Flertalet av mina kollegor i denna sits kan vittna om att så är fallet.
   Jag å min sida har vänt mig till exempel till numera avgågna partiledaren Mona Sahlin 25 gånger om detta utan resultat.UTAN ETT ENDA SVAR!

   Kommunikationen har inte fungerat och envägskommunikation är förkastligt.
   Så undrar socialdemokraterna över varför de förlorar väljare?

   1. avatarAnders Larsson Inläggsförfattare

    I maj 2010 presenterade LO rapporten ”Arbetsmarknadspolitik för att motverka långa arbetslöshetstider”. En rapport som bland annat plockar isär regeringens politik men också pekar på vad som fungerar enligt LO.

    Om jag skulle skriva ett svar till dig så skulle jag börja med att läsa denna först och sedan ta ett samtal med LO-ekonomerna för att höra vad de har att säga.

    Rapporten hittar du här:
    http://bit.ly/hy2cTY

 3. avatarGunnell Forsén

  Följ gärna protesterna mot JUG i allmänhet och FAS 3 i synnerhet på Facebookgruppen ‘Folkupproret mot utnyttjande av praktikanter’ samt evenemanget ‘Stoppa missbruk av praktikanter under FAS 3’.

  http://www.facebook.com/profile.php?id=100000596776941&ref=hpbday&pub=2386512837#!/pages/Folkupproret-mot-utnyttjande-av-praktikanter/171804629514977

  http://www.facebook.com/profile.php?id=100000596776941&ref=hpbday&pub=2386512837#!/event.php?eid=124650754269389

  1. avatarAnders Larsson Inläggsförfattare

   Tack för länkarna, Gunnell!

   De länkarna finns även i kommentarerna till andra inlägg på LO-bloggen som handlar om fas 3.

 4. avatarRoland Lind

  Hur ska kontrollen gå till på arbetsplatserna? Ska arbetsförmedlarna ut och kolla att reglerna följs? Jag har nu varit på min ” praktikplats ” i över en månad och har ännu inte sett nån arbetsförmedlare där, trots att han sa sig skulle besöka mig redan första veckan. Från dag ett har jag deltagit i produktionen fullt ut 8 timmar per dag. För att visa ” framfötterna” som AF utryckte det. Den som inte vill jobba och bara hänvisar till det vill ja inte göra eller följer regelverket, har ingen chans att få ett riktigt jobb. Vilken jävla utpressning. Agera nu Wanja och LO. Detta är vansinne vore väl isf bättre Jag än arbetgivaren fick de 5000:-/mån så jag får någon lön för jobbet: Bättre för mig och för samhället när jag får råd betala räkningarna och får en ökad köpkraft.

  1. avatarAnders Larsson Inläggsförfattare

   Det är arbetsmarknadsministern, Hillevi Engström, som skall svara på hur kontrollen skall gå till. Tidigare idag debatterades fas 3 i Riksdagen men jag hade inte tid att se den men jag skall med stort intresse ta del av vad de kom fram till.

   Som jag skrev i en replik till en kommentar ovan så finns det en överenskommelse om hur det skall fungera vilken tydligen inte följs enligt artikeln.

   Nu återstår det att se hur regeringen vill skärpa upp det hela. Uppenbarligen vill man inte ändra på politiken.

 5. avatarYlva Eliasson

  Jag är seko-medlem då jag tidigare varit postanställd. Efter en utbildning till pedagogassistent (60 p på Lärarhögaskolan)hade jag anställning under en termin på skolbilbliotek. Sedan har det blivit plusjobb och nu senast fas 3 med helt andra arbetsuppgifter. Jag har sökt någon represent från seko för att få veta vad men ev gör för oss som hamnat i fas 3. När jag slutligen blev uppringd av en person sade hon sig aldrig ha hört talas om detta – hon hade helt andra arbetsuppgifter!!! Hon hänvisade mig istället till LO.

  1. avatarAnders Larsson Inläggsförfattare

   Hej Ylva,

   Jag tycker att det var ett tråkigt bemötande du fick. Det må vara så att personen som fick i uppgift att kontakta dig inte kunde något om fas 3 men han/hon borde i så fall ha letat reda på vem på SEKO som du skulle tala med för att få svar på dina frågor.

   Är du medlem i SEKO Post så tycker jag att du kan slå en signal direkt till någon av de som är förtroendevalda där så får de hjälpa dig. Kontaktuppgifterna till SEKO Post hittar du på http://www.sekoposten.org och klicka på styrelsen så får du fram uppgifterna.

 6. avatarFred Torssander

  Att Ylva Johansson kallar Jobb och utvecklingsgarantin för ett skämt skulle kunna vara riktigt lustigt i fall det inte varit socialdemokraterna som infört obligatoriskt arbete genom Socialtjänstlagen och Aktivitetsgarantin.

  Att redan Aktivitetsgarantin och Socialtjänstlagen innebar ett brott mot rätten till lika lön för lika arbete och till och med mot förbudet mot obligatoriskt arbete bekräftades redan 2001 genom en ILO-rapport ”Workfare tendencies in Scandinavian welfare policies”.
  Men utan att detta ledde till någon efterättelse. Mest tack vare att LO kontrolleras av socialdemokrater och dessa använde sina positioner till att skydda regeringen mot att kritiken från medlemmarna drevs vidare.

Kommentarer inaktiverade.