Syste(m)försvaret inför verkligheten…

avatar

”Människor lider nöd. Det finns cancersjuka som väljer bort medicinerna för att ha pengar till hyran. De är rädda för att bli vräkta. Det är vanligare än man kan tro.”

Ywonne Jacobsson är ordförande för Cancerhjälpen, en ideell förening som har betalat ut över 100 miljoner till cancersjuka i Sverige sedan starten 1993. I förra numret av LO-tidningen berättar hon om en allt hårdare verklighet för dem som den senaste tiden haft oturen att drabbas av svår sjukdom:

”Nu hjälper vi människor att överleva ekonomiskt. Jag trodde inte det var möjligt att människor i Sverige kunde ha det så illa som många cancersjuka har det i dag”, berättar hon.

I det senaste numret av LO-tidningen (fredagen 14 januari) refereras dessutom till en undersökning från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), som visar att en bra bit över 20 procent av dem som lever på socialbidrag är sjuka.

Enbart gruppen ”nollklassade”, de som blivit av med sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI), utgör idag uppskattningsvis 20 procent av socialbidragstagarna. Dessutom tillkommer dem som tidigare haft ersättning från sjukförsäkringen men som inte längre, på grund av den nya hårdare arbetsförmågeprövningen och de snäva tidsgränserna, får något från Försäkringskassan. Här presenterade även LO-TCO Rättsskydd nyligen en både intressant och skrämmande bild av läget.

Kopplingen mellan de nya sjukreglerna och de ökade socialbidragskostnaderna blir således allt tydligare. Nuvarande regelverk gör att en växande grupp, av dem som haft otur och drabbats av allvarlig ohälsa, nu i allt snabbare takt fattiggörs. En stor del av dem är medlem i något av LO-förbunden. Margareta Ridderstedt, socialsekreterare från Borlänge, som deltar i SKL:s kartläggning säger till LO-tidningen: ”Jag tror alla som ser vad vi hittar blir rätt chockade”. 

Samtidigt reagerar den ansvarige ministern – Ulf Kristersson – med vrede, då han i Kommunalarbetaren ställs inför frågan när de enskilda fallen börjar bli så många att det är dags att ta ansvar för dom?:

”Jag tolkar din fråga närmast som en oförskämdhet. Jag kan inte ta ansvar för beslut som jag inte har fattat…”, blir minsterns svar.

Så talar (m)aktens arrogans idag.

Den arbetarrörelse, som just nu slickar sina egna sår, har helt klart en angelägen arbetsuppgift framför sig när krisarbetet väl är slutfört. Det handlar om att i sjukförsäkringsfrågan formulera en på humanistisk grund uppbyggd systemkritik och ett progressivt alternativ, som de flesta av oss kan känna förtroende för. För en sak blir onekligen allt mer uppenbar för var dag som går:

Sverige behöver en mänskligare sjukförsäkring!

Etiketter: , , , ,

3 reaktion på “Syste(m)försvaret inför verkligheten…

 1. avatarThomas Backteman

  Nytt år med massor av löften, nytt år med nya behov, nytt år med nya och bättre tider, nytt år med framtidstro, nytt år och med en tro att alla människor har en plats på vår lilla jord och i vårt mikroskopiska land och om vi alla förstod att det är så man driver ett land framåt i positiv riktning så skulle vi inte ha alla motsättningar, klass-skillnader, avundsjukor, kräksjukor och dåliga influenser m.m.
  Idag har det gått så långt att massor med rikspolitiker och beslutsfattare som
  tjänar stora pengar tittar snett på och är avundsjuka på de människor som har
  blivit sjuka eller råkat ut för en olycka och detta enbart p.g.a. att dessa människor “utnyttjar” skattemedlen via sjukförsäkringen till sitt uppehälle.
  Ska vi leva allihop eller är det bara vissa individer som tror sig stå över allting annat som har en plats i vårat land, vi bygger offentlighet, vi bygger företag, vi bygger samhällsstrukturer, vi bygger sjukvård, vi bygger boende, vi bygger livet som skall finnas till för alla, men bygger vi jämlikhet som visar respekt för de som verkligen behöver allas vårt stöd till varje pris. Företagare behöver sina anställda både i dåliga och bra tider, vi kan alla bli sjuka och drabbade av olycka, anställd som företagare, visa då erat stöd till de drabbade och titta inte bort…………..Jag har varit företagare i 23 år och har aldrig varit med om ett sådant uselt beteende från våra beslutsfattare. ÄNDRA SJUKFÖRSÄKRINGEN IDAG!

 2. Pingback: Opinion utan politik « De Tystas Röst

 3. avatarLinda Åberg Luthman

  ”Den arbetarrörelse, som just nu slickar sina egna sår, har helt klart en angelägen arbetsuppgift framför sig när krisarbetet väl är slutfört. ”

  Jisses, de cancersjuka och sjuka hinner kanske avlida innan detta sker. De sjuka har inte tid att vänta medan man repartierar sig. Det är NU hjälpen behövs och det omedelbums…

Kommentarer inaktiverade.