Tidsgränser i sjukförsäkringen?

avatar

När Arbetsförmedlingen tidigare idag presenterade en prognos för arbetsmarknadsutsikterna för 2010 och 2011 så uppgav dess generaldirektör, Angeles Bermudez-Svankvist, att man där nu för en dialog med socialdepartementet om att skapa ett längre program på upp till tolv månader för utförsäkrade tidigare sjukskrivna. Hon anser även att det vore bra om de som omförsäkrades fick behålla sin sjukpenning.

Detta får väl anses vara ett inspel till den hearing som hölls igår av den parlamentariska socialförsäkringsutredningen arrangerade om kommitténs uppdrag. Sjukförsäkringen och samhällets stöd för återgång i arbete eller studier. Vid denna hearing deltog LOs vice ordförande, Ulla Lindqvist, som bland annat sa:

– För att förstärka inkomstskyddet måste både taket och ersättningsnivån i sjukförsäkringen höjas. Dagens stelbenta tidsgränser, som enbart sätter press på den enskilde att själv ta sig ur ohälsa, är fel sorts tidsgränser och bör tas bort. Om några slags tidsgränser behövs ska de handla om när den som är sjuk ska ha rätt till insatser som lägger grund för en återgång i arbete.

Nu vill säkert någon påminna om att LO själva tog upp tidsgränser i sjukförsäkringen i en idéskrift som presenterades 2007. Detta stämmer. Efter detta har LO-kongressen 2008 tydligt tagit ställning mot en stupstock i sjukförsäkringen.

Andra medier som skriver om detta: DN, SvD, BLT, GP, Arbetarbladet, Skånskan, Hallandsposten, GD

Vad andra bloggare skrivit om idag: Martin Moberg skriver om att de utförsäkrade sjuka och deras barn får ingen god jul i år. Alliansfritt Sverige rapporterar om att utförsäkrade tvingas till härbärgen. Libertas bloggar om välgörenhet. Ett öga rött och Löntagarbloggen bloggar om de våld och hot som arbetsförmedlingens personal drabbas av i spåren av utförsäkringarna.

Etiketter:

En reaktion på “Tidsgränser i sjukförsäkringen?

 1. avatarRune Blixt

  Varken sossarna eller borgarna har lyckats väl med uppgiften att ta han om sjuka, arbetslösa och andra utsatta grupper i samhället. Det man däremot har åstadkommit är ett jätte experiment med människor och som har balkat fullständigt åt helvete. År 2003 försökte man utförsäkra mig, och då satt inga borgare vid makten och från år 2006 tog utförsäkringen ett jätteskutt och 2010 massutförsäkrar man sjuka människor och värre kommer det att bli 2011 om vi inte väljer att sätta stopp för detta.

  Det är ett jäkla system man har infört som gör mer skada än nytta för individen. Om vi inte kan enas i en protest mot detta system oavsett vilken politisk färg vi har så får vi leva med detta system och fortsätta oroa oss om vi skulle bli sjuka, arbetslösa, eller om vi skulle råka ut för en olycka eller en tragedi i livet, för systemet tar ingen hänsyn till hur du har röstat, utan de enda som går fria från detta system är politikerna, vi andra får stå ut så gott vi kan och en del orkar helt enkelt inte med det.

  Det här är inget mänskligt system och så här ska vi inte ha det i ett rikt land som Sverige. Människors liv slås i spillror och ansvariga gör absolut ingenting åt det. Systemet som man har infört har vi samtliga politiker, de fackliga organisationerna och LO att tacka för. Det är hög tid nu att de ansvariga för detta vansinniga och obegripliga system tar sitt ansvar för vad de har ställt till med för oss vanliga människor, för det som pågår idag är inte rätt och fullständigt obegripligt. De som har drabbats och utsatts för detta sjuka system ska givetvis ha upprättelse och det är nu upp till oss att säga ifrån och stötta dem som har råkat illa ut på grund av inhumana regler och politiska beslut.

  Sedan har vi fiaskot Fas 3 i jobb och utvecklingsgarantin som inte leder till något alls för de drabbade annat än en massa hitta på jobb som inte har någon som helst verklighetsanknytning och där en del lever på 223 kr/dagen före skatt eller Socialbidrag. Arbetsgivarna sparkar sjuka idag och det gör man inte för att ge plats åt nya sjuka. Är gratisarbete utfört av sjuka människor nya modellen för er i facket?

  Sitt inte och titta på när människors liv slås i spillror, reagera, protestera och agera, för även du kan en dag drabbas av detta vansinne som pågår. Skandal på skandal uppdagas men varken politiker, de fackliga organisationerna eller LO reagerar något nämnvärt och det är skandal.

  Det är väl för fan inte sjuka, arbetslösa, utförsäkrade, fattiga, halta, lytta, hemlösa och andra utsatta grupper som ska gå i bräschen för denna kamp och protest, utan det ska LO och våra fackliga organisationer göra. Det är en skam som politiker, LO och facken beter sig idag mot folket.

  Kommentaren ”Vi vill inte betala för dem som inte vill jobba” möter man ofta men nu är det inte dessa vi menar i vår protest, utan det vi syftar på är sjuka människor som tvingas att jobba eller att leva på socialbidrag trots att de är sjuka och har giltiga läkarintyg som man idag inte tar hänsyn till. Dessa människor vill inget heller än att kunna jobba om de bara fick vara friska. Det finns även de som försöker jobba trots sina besvär fast de kanske inte borde göra det. Det är en stor skillnad på att inte vilja och inte kunna jobba, idag drar man alla över en kant och kallar de sjuka för fuskare.

  Försäkringssystemet går med överskott, alltså vi betalar in mera pengar till vår försäkring än vad vi tar ut ifrån den, ändå får inte människor ut den ersättning de har rätt till och som de har betalat för. Varför i helvete får inte människor den ersättning de har rätt till och som man har betalat för?

  Hårda ord men sant och det är väl inte konstigt att vi har ett politikerförakt i det här landet med tanke på hur politiker beter sig mot sitt folk. Visa kurage nu och protestera, för det här är ingen lek eller dröm, utan det är en förfärlig och overklig verklighet som pågår här och nu och som drabbar alla oavset politisk färg om olyckan skulle vara framme. Varje dag är det några som råkar illa ut i livet och då ska vi givetvis ha ett system som är mänskligt och som hjälper människor tillbaka efter deras egen förmåga och förutsättningar och inte genom piskor, tvång och ekonomisk missär. Det är hög tid att slå näven i bordet nu för det har redan gått alldeles för långt.

  Hjälp till att protestera, för vi måste hjälpas åt att få ett stopp på detta vansinne som pågår, ett vansinne som drabbar oss vanliga människor så hårt, inte minst barnen.

  Det finns bara en enda sanning i detta spektakel som pågår med sjuka idag och det är de sjukas egna berättelser, så ta dig tid och lyssna på de sjuka. Det enda rätta är att stoppa utförsäkringen av sjuka människor tills man har hittat ett system som hjälper och inte som idag stjälper människor. Hur svårt ska det vara att förstå det?

  http://www.utsatta.se
  Rune Blixt

  Rune Blixt
  Källarbacksvägen 4
  775 95 Folkärna – Dalarna
  Tel: 0226-19330
  E-post: rune.blixt@webbprodukter.se
  Hemsida: http://www.utsatta.se
  Nätverk: http://protestera.ning.com

Kommentarer inaktiverade.