Vad jätteskönt mitt sommarlov ska bli?

avatar

Vilket är det hetaste samtalsämnet på svenska arbetsplatser, i lunchrum och på familjeträffar just nu? Gissningsvis och helt ovetenskapligt skulle jag säga att frågor som ”vad ska du göra på semestern” eller ”vart reser ni i sommar?” får stort utrymme. Om det är en gissning så är det kalla fakta och analyser som ligger till grund för en rapport om klassillnader i semesterfirande som LO nu har presenterat. ”Semestervanor år 2010”.

Kanske är semestersamtalen vanliga men det är långt ifrån alla som kan delta i dessa med någon större glädje. Rapporten visar att nästan var tredje arbetare, 32 procent, inte har gjort en semesterresa och man har inte heller tillgång till ett fritidshus. Och det blir allt fler som berörs, en ökning med fyra procent under åren 2008 till 2010. En så stor ökning på så kort tid har inte uppmätts sedan början av 1990-talet då arbetsmarknadskrisen härjade som värst, konstateras i rapporten.   

Anita Hegerlands ”Mitt sommarlov” kan väl många nynna på. Jag tänker inte minst på strofen ”Och alla människor vill ut på landet. Och nästan ingen vill gå kvar i stan”. Tyvärr bidrar finanskriseffekter, arbetslöshet och kvarvarande klyftor mellan människor till att semesterdrömmar blir just oinfriade drömmar för väldigt många.

  

 

Läs mer:
LOs pressmeddelande
– Rapporten i fulltext.(pdf
)
Press
: Hallands Nyheter, SR P4DN, SvD, Aftonbladet

Etiketter: , , ,

En reaktion på “Vad jätteskönt mitt sommarlov ska bli?

 1. avatarLinnéa Johansson

  Tänk vad underbart bara ordet låter: Semester! Jag vill också ha semester, men som smärtsjuk och med tidsbegränsad sjukersättning som tar slut 31/8-11 är detta en ouppnåelig dröm. Jag tar mig inte ens till min väninna som bor 30 mil från mig pga sjukdom och ekonomi.
  Jag vill ha några veckor eller bara en skulle räcka, där jag inte behövde oro mig för vad som händer den 1/9 och sär jag skulle slippa ta medicin sex gånger om dagen för att öht kunna stå på benen.

  Redan innan jag blev sjuk var semester en dröm. Jag var ensamföretagare och arbetade när jobben fanns. Att säga nej till ett arbete existerade inte och eftersom jag inte kunde fylla ut helt gick jag in ”på timmar” när det var lågsäsong = sommaren för min del. Jag klagar inte, jag hade ett bra och roligt arbete som jag gärna skulle vilja återkomma till. Men kroppen säger något annat. Läkaren sa till mig för en tid sedan: ”Linnéa, du kommer aldrig att kunna arbeta igen, inte ens i det yrke du är utbildad för, och inget annat heller”
  Jag vill ha semseter där jag kan få vila, läka och koppla av. Där jag vet att jag har min försörjning ordnad. Semester för mig skulle t ex kunna vara några veckor på ett rehabiliteringshem men eftersom jag inte blir arbetsför (även om jag skull må bättre, och minska medicineringen) så är min enda möjlighet till en sådan vistelse att jag betalar det själv.
  Jag klarar mig på den ersättning jag har men något överskott existerar inte. Kanske jag får be vacker och böja mitt huvud och önska en allmosa som räcker till detta? Men, det kan jag ju itne begära. Jag är ju sjuk och att jag då skulle få en möjlighet att må lite bättre under någon vecka är orealistiskt.
  Tack och lov att jag har råd att lösa ut mina morfintabletter och morfinplåster så jag åtminstone kan vara uppe och slipper tillbringa mina dagar i sängen.

  Till er alla som är friska och har ett arbeta: Med hela mitt hjärta önskar jag att ni får en bra semester, för det är ni alla värda. För att arbeta långe utan semester så blir man till slut sjuk och dit önskar jag inte ens min värsta ovän.(Och detta är varken ironi eller cynism utan jag menar vad jag säger)

  Mvh
  Linnéa

Kommentarer inaktiverade.