Fas 3 går i graven – värt att fira

avatar

På fredag presenteras Sveriges nya arbetsmarknadsminister. Hen som får uppdraget får kavla upp ärmarna riktigt ordentligt, för det är ett digert arbete som krävs för att sätta svensk arbetsmarknadspolitik på rätt kurs. Inte minst när det gäller Arbetsförmedlingen och insatserna till arbetslösa, den aktiva arbetsmarknadspolitiken, finns väldigt mycket att göra.

Ur förhandlingarna mellan S och Mp kom idag ett mycket glädjande besked på den fronten; fas 3 kommer att slopas. Beskedet var väntat. Både partierna har, liksom V, länge varit uttalade motståndare till den borgerliga regeringens program för långtidsarbetslösa. Med tanke på att kritiken mot programmet med tiden också sökt sig in i den tidigare regeringens egna led och att opinionen mot fas 3 är stark borde beslutet inte möta nämnvärt motstånd. Vi är många som sedan länge insett att fas 3 är ett slöseri med människors arbetsmotivation och kompetens. Programmet har fört människor längre bort ifrån arbetsmarknaden, istället för närmare.

Istället för fas 3 vill S och Mp satsa på extratjänster och så kallade flexjobb, samt utbildning. Det är bra. Vad den som länge stått utan arbete behöver är erfarenheter från riktiga arbetsuppgifter på riktiga jobb, hos riktiga arbetsgivare – med lön och villkor enligt kollektivavtal. Det stärker kopplingen till arbetsmarknaden, det ger individen möjlighet att visa att hen har kunskaper och erfarenheter av värde och det skapar vägar vidare i arbetslivet. Flexjobben är inspirerade av en dansk förebild. Det viktiga för Sverige blir att lära av erfarenheterna från grannlandet, positiva såväl som negativa.

Med slopandet av fas 3 tas ett viktigt första steg för en reformerad arbetsmarknadspolitik som lägger grund för effektiv matchning och omställning på arbetsmarknaden. Men som sagt, mycket arbete återstår. Arbetsförmedlingen måste formas till ett nav för matchning och omställning på arbetsmarknaden. Det förutsätter ökade möjligheter för myndigheten att jobba med arbetssökande som står relativt nära arbetsmarknaden, och att ge tidiga insatser när det behövs. Bara en förmedling som jobbar bra med de starka kan hjälpa också den som har en svagare position på arbetsmarknaden. Den rustande kraften i arbetsmarknadspolitiken måste stärkas – fler måste ges möjlighet att i arbetslöshet skaffa sig ny kompetens eller bygga vidare på befintlig. Så kan kraven på arbetsmarknaden mötas långt bättre än idag. Det vore smart.

 

Etiketter: , , , , , ,

16 reaktion på “Fas 3 går i graven – värt att fira

 1. avatarLinda Åberg Luthman

  Tack för glatt besked!
  Bara ersättningsnivåerna hänger med i den positiva utvecklingen i så fall! De har ju inte fått uppmärksamhet i reell ordning sedan 2002.

  Då kanske en del ”slavägare” kan spika igen sina dörrar nu!

  Från den lilla bloggen”Slavstugan”:

  Här ger en av slavarna röst åt slaveriet i Fas 3 i Jobb och Utvecklingsgarantin. Protesterna kommer närmare och närmare kärnpunkten av Jobb och Utvecklingsgarantins konsekvenser. Slaveriet är återinfört. För en struntsumma till ersättning kräver Stora Staten att du som är inskriven i Fas 3 ska utföra s.k. sysselsättning. För de som jobbar skapas förmåner som jobbskatteavdrag m.fl. Arbetslösa – och sjuka med för den delen – ska dagligen straffas för att de hamnat i en svår situation.

  Runtom i landet öppnas nya slavstugor som spärrar in och förvarar slavarna. I ett ytterst fåtal slavstugor får slavarna en ”skaplig” slavtillvaro medan andra slavägare hänger sig åt systematisk vanvård av slavarna. Man får direktkopplingar till berättelsen om Onkel Toms stuga, tv-serien ”Rötter” och avsnitten om slavarna i tv-serien ”Nord och Syd”.

  I Fas 3 är du rättslös, du har mycket små marginaler att kunna påverka din situation, om än inga alls. Skulle du protestera öppet mot hur du blir behandlad så blir du avstängd och ersättningen tas ifrån dig Yttrandefriheten till trots!Detta har med hjälp av media kommit till allmänhetens kännedom.

  Men protesterna kommer nu, media bevakar detta och politiker debatterar mot arbetsmarknadsåtgärden och för den. Moderaterna slåss med näbbar och klor för ett system som inte håller. Vad ska de göra? Låsa in en hel befolkning?

  I slavstugorna sitter slavarna och nynnar sin frihetssång, lågt så inte slavägarna märker det.

 2. avatarAnne Friberg

  Fantastiskt! Jag har sett fas3 från insidan, en oerhörd katastrof för dom som drabbades som inte går att beskriva med ord. Tack, hopp för mänskligheten finns än.

 3. avatarÖsten Fredriksson

  Mycket bra att Fas3 skrotas, men vad händer egentligen med dom ca 36.000 som är inskrivna där just nu? Då menar jag givetvis vad som händer med dom efter nyår? dom har någon form av dadda verksamhet och tvingas fortfarande att ha e sysselsättning/gratisarbete med aktivitetsstöd på ca 55%. Jag är själv inne i detta meningslösa Borgerliga vansinne, därför så undrar jag hur det är tänkt efter nyår med allt detta? Många vill säkert veta vad som händer med dom när nu Fas3 skrotas, hur är det egentligen tänkt att genomföras?

  1. avatarLinda Grape Inläggsförfattare

   Hej!
   Såsom överenskommelsen mellan S och Mp beskrivs kommer fas 3 att ersättas dels med vad S kallar Extratjänster och dels med s k flexjobb som idag finns i Danmark och som Mp alltså vill se i svensk tappning:
   – Extratjänsterna ska utformas som ”riktiga jobb med riktig lön” – LOs krav blir som alltid att det ska vara lön och övriga villkor enligt kollektivavtal. Dessa jobb ska skapas i offentlig och ideell sektor.
   – Flexjobben kommer rikta sig till arbetslösa med funktionsnedsättning (vilka utgör en stor grupp i fas 3) och det nya med dessa blir framför allt att de ska vara mer flexibla än dagens lönestöd (som t ex lönebidrag) i och med att det inte fastslås hur mycket den anställde ska arbeta och hur stor kompensation arbetsgivaren därför ska få. Istället ska den anställde arbeta så mycket hen klarar (vilket ju kan variera från vecka till vecka beroende på vilken typ av funktionsnedsättning det rör sig om) varefter arbetsgivaren betalar för utfört arbete och staten fyller på med resten så att individen får sin heltidslön. Även i detta fall kommer LOs krav som alltid vara lön och övriga villkor enligt kollektivavtal.

   I överenskommelsen finns också utbildning som en väg ur fas 3 – som jag förstår skapas fler studieplatser inom komvux och yrkesvux och möjlighet för deltagare i fas 3 att studera med bibehållen ersättning om det bedöms kunna stärka vägarna till arbete.

   1. avatarGöran Nilsson

    Kommer dessa ”riktiga jobb” att ge rätt till A-kassa, eller är Fas 3-deltagarna fortfarande fast i ett ekorrhjul utan utväg? Problemet är inte att deltagarna står långt ifrån arbetsmarknaden, problemet är att det finns för många arbetssökande kontra lediga jobb.

    Och varför vänta? Lägg ner skiten direkt.

   2. avatarÖsten Fredriksson

    Tack för din förklaring Linda Grape!
    Vad jag fattar så gäller väl Fas3 skiten tills den nya S Budgeten börjar gälla, Fas3 upphör senast 31/12/2014. Handläggarna på AF kan alltså fortfarande sitta och tjata att man ska ha en sysselsättning för att få sina 65% (egentligen är det bara ca 55%) Alltså så gäller borgarnas budget inkl Fas3 till årsskiftet, därefter gäller den nya Arbetsmarknadspolitiken och Fas 3 går i graven. Har jag fattat detta rätt nu enligt min beskrivning? Men det är alltså ca 36.000 människor som lämnar Fas3, hur kommer detta att funka rent praktiskt?

    1. avatarLinda Grape Inläggsförfattare

     Hej!
     Den nya regeringen lägger sin budget i slutet av oktober eller allra senast den 15 november. Då kommer vi nog att få en del svar om när och hur fas 3 skrotas.

   3. avatarEwa-Karin Bjärlind

    Här i Jönköping har Alliansen tagit bort KomVux, det är endast för dem som inte har någon form av ut-
    bildning, men det går inte att komplettera ett eller flera ämnean. Fas 3 kommer att försvinna säger du men vad kommer att hända med oss som har Särskilt Anställningsstöd, vilket innebär att arbetsgivaren får pengar från staten/och arbetstagaren får vanlig lön med kollektivavtal. Med detta får man inget nytt avtal i A-kassa, vilket också gör att den arbetslöse inte kan få någon höjd eller fortsatt a-kassa efter årets slut. Särskilt Anställningsstöd har man ju bara i ett år. Kan dock förlängas, som i mitt fall. om arbetsgivaren kan hitta andra arbetsuppgifter till den arbetslöse.
    Det beror väl också på vilken kommun man bor och vad Af prioriterar, hur de går vidare efter Fas 3 eller Särskilt Anställningsstöd.

    Med vänlig hälsning

    Ewa-Karin Bjärlind

    1. avatarLinda Grape Inläggsförfattare

     Hej!
     Om LO fick bestämma skulle också anställning med särskilt anställningsstöd kvalificera till ersättning från a-kassan. Arbete är arbete och jobbar man ska man kunna kvalificera till den trygghet rätt till a-kassa innebär. Än viktigare är det dock med en politik som får hjulen i rullning och skapar fler jobb så att fler som har anställning med stöd får chans till reguljärt arbete. LO jobbar för det!

 4. avatarHelena

  Det låter bra. En annan sak som jag hoppas ändras på, och det snabbt är 75-dagarsregeln i a-kassan. Den är en örfil i ansiktet för alla som stämplar och gör sitt bästa att få jobba så mycket det går!

 5. avatarSusanne

  Ja, det var verkligen på tiden. Jag tycker att de som drabbats av denna förnedring borde få ersättning från staten och de som införde systemet straffas! Kanske betala av sina stora feta löner en stor procent till alla de som lidit och deras anhöriga… Undrar hur många som dött p g a FAS 3?

 6. avatarUlf

  Hmm, någon borde driva frågan om retroaktiv ersättning för de som varit fångar i Fas 3.

  Får de liksom övriga arbetslösa ökad ersättning från årsskiftet? Eller när är det tänkt att det ska börja gälla egentligen?

 7. avatarMia Beiersdorf

  Hej!
  Trevligt med en sida om fas 3 för just nu tycker jag att allt står stilla på regeringsfronten! ja jag förstår att det tar lite tid med allt som är nytt osv men jag undrar om det finns någon tidsplan gällande nerläggning av fas 3?? Jag vet att Stockholm ,Göteborg och Dalarna har avskaffat och nerläggningar av fas 3 redan äger rum men här i Gästrikland har det inte hänt ett dugg!! Vore en ypperlighet att spara pengar och lägga på arbetslösheten med 5000:-/ deltagare och anordnare, samt billigare för deltagaren som inte behöver ta mat och reskostnader som redan har en ansträngd ekonomi !Rapportering till arbetsförmedlingen fungerar ändå för så var fallet innan också! Så det är ingen skillnad alls. vore trevligt om man fick lite information för det var ju för intet man röstade på socialdemokraterna! Upp till bevis utöva er makt till förändring!

  1. avatarLinda Grape Inläggsförfattare

   Hej!
   Beskedet från regeringen är att fas 3 ska avskaffas successivt, och ska vara borta så snart det går. Vad jag förstår är arbetsmarknadsminister Ylva Johansson igång med att träffa samtliga kommuner för att diskutera inrättandet av extratjänster.

Kommentarer inaktiverade.