Jag tror att vi kan satsa på att både renovera och bygga nytt, faktiskt.

avatar

Ibland får jag en skrämmande känsla av att vi i allmänhet inte klarar av att hålla två tankar i huvudet samtidigt, som när det handlar om de föreslagna justeringarna nedåt av ROT-avdraget till 30 procent som regeringen gick ut med igår. För jösses vad det larmas i media just nu, debattörer, kännare och tyckare målar upp skräckscenarier om att alla vita jobb i branschen nu kommer att bli svarta och att alla vanliga människor riskerar bli av med det viktigaste som hänt sedan skivat bröd ungefär.

Men allvarligt talat så gäller ju ROT redan idag bara de som äger sin egen bostad, det exkluderar t.ex. alla som bor i hyresrätt, en bostadsform som på många andra sätt redan är missgynnad. Och allvarligt talat – om man tyckte det var okej att köpa svart arbetskraft utan branschsubventioner så borde man ju i alla fall nu, om inte förr, blivit varse att det är en ohederlig och tveksam sak att göra? Lite mer tilltro till varandra får vi väl ha, eller så kan vi ju jobba lite hårdare på att hjälpa fackföreningarna att upplysa om varför det är viktigt att inte köpa svartjobb? För visst är det lite märkligt ändå att frågan om schyssta villkor på arbetsmarknaden blir så jätteviktig för så många som i vanliga fall struntar högaktningsfullt i detsamma?

Men är det något jag trodde att alla var överens om så är det att bristen på bostäder, speciellt överkomliga sådana, är akut. Om det här förslaget då ger drygt 6 miljarder 2016 för satsningar på jobb, tillväxt och bostäder så kan ju det tänkas vara en bra sak menar jag? Något som skulle gynna alla de som idag saknar bostad och alla de vars barn växer upp under ekonomiska förutsättningar som gör att de svårligen kommer ha råd att köpa sin egen bostad överhuvudtaget, än mindre renovera köket i densamma.

För visst klarar vi att ha två tankar i huvudet samtidigt, och visst klarar vi att göra två saker samtidigt? Det tror jag faktiskt. Jag tror att vi kan justera ROT-avdraget något nedåt samtidigt som vi frigör pengar för att bygga nya bostäder för de som inga har. Faktiskt.

3 reaktion på “Jag tror att vi kan satsa på att både renovera och bygga nytt, faktiskt.

  1. avatarChristina

    Mycket märkligt att du tar upp en rättviseaspekt om att boende i hyresrätter inte får ROT-avdrag. Det är väl inte så konstigt? De skall ju inte betala om och tillbyggnader av lägenheter – det är ju hyresvärden som skall betala detta. Det är väl inte orättvist?
    Det mest rättvisa vore att utöka ROT/RUT till att omfatta alla tjänster som köps av privatpersoner. Då kan man slippa kostnaderna för hela kontrollapparaten som skattemyndigheten nu håller på med och ta de pengarna till att bygga bostäder. Man skulle också skapa enormt många fler jobb samt avlasta alla kvinnor (och män också) i ”karriären” med alla måsten för att livspusslet att gå ihop. Vilket skulle minska antalet långa sjukskrivningar pga av utbrändhet – vilket skulle minska kostnaderna för sjukskrivningarna väsentligt.
    Det är ju också väldigt märkligt det antas att det är ”staten” som skall bygga bostäder – vi bor väl ändå inte i Ryssland eller något annat planstyrt land. Är det inte bättre att ändra alla regler som hindrar bostadsbyggandet idag (dessa regler kommer ju också att hindra ”statens” byggen – så det kommer inte att byggas några fler bostäder iaf).
    Du säger att det verkar vara svårt att ha två saker i huvudet samtidigt – jag tycker att det verkar som man har gjort en väldigt enkel analys – det finns andra mycket bättre sätt att öka bostadsbyggandet. Man kan t ex lyssna på branschen som kan och har erfarenhet och handla därefter.

Kommentarer inaktiverade.