Kan de enas om bostadsfrågan?

avatar

I måndags träffades partierna över blockgränserna för att diskutera en av de allra hetaste frågorna i svensk politik just nu – bostäder och byggande. En blocköverskridande syn på hur man ska lösa bostadsbristen vore ju på många sätt fantastiskt, men finns det överhuvudtaget förutsättningar för en vettig sådan? Moderaterna är rädda för skattehöjningar, vänsterpartiet vill ha statliga subventioner, liberalerna vill ha en liberalare bostadsmarknad och om inte alla får det man redan har talat om att man vill ha, ja då är det helt omöjligt att komma vidare.

Om jag raljerar lite? Jo, så är det väl, men det bottnar nog i en viss rädsla från min sida. En rädsla över att bostadsfrågan ska kapas för att driva samma gamla hjärtefrågor som vanligt istället för att ägna sig åt det väsentliga, att folk saknar bostäder till rimliga kostnader. Ja ni vet, samma gamla frågor som partierna alltid driver i alla lägen. Som marknadshyror till exempel ”för att det ska löna sig att bygga”. Finns det någon som på allvar tror att om bara hyresvärdar får sätta vilken hyra de vill så löser vi den akuta frågan om hur Sverige ska klara att bygga 700.000 bostäder på mindre än 10 år? Och vem tror att regeringen tänkt rycka bort hela ränteavdraget för alla människor till hundra procent på stående fot? Inte så många kanske. Eller är det helt enkelt så att många partier just nu ganska cyniskt använder människors utsatthet som murbräcka för att få igenom sina vanliga gamla ideologiska käpphästar? Att sådant som man velat göra i decennier men inte fått igenom nu kan tvingas fram med flyende män, kvinnor och barn som argument?

Kanske är det läge att i alla fall den här frågan sluta låtsas som att man värnar om landets väl och ve när man egentligen bara försöker tillfredsställa sina egna väljargrupper? Om man bryr sig om att lösa det verkliga problemet alltså – det vill säga bostadsbristen.

En reaktion på “Kan de enas om bostadsfrågan?

  1. avatarAnna Lindsrröm

    Alla tillstånd måste förenklas och vissa kommuner har för många bestämmelser och dyra avgifter
    Huvudansvarig för byggnader även för underleverantörer så arbetstagarna får kollektivavtal och lön enl. Avtal

Kommentarer inaktiverade.