Näringspolitik, vad är det?

avatar

Ja det kan man ju fundera på, det finns ingen direkt klargörande information att hämta varken från Svenska Akademiens ordlista eller ens Wikipedia så sannolikt finns det lika många definitioner som det finns människor som använder ordet. Det kan nog kan stämma även för oss inom LO-familjen, det beror säkert på vilken erfarenhet man har, vilken bransch eller förbund man kommer ifrån och kanske vilka andra företag och organisationer man träffar i jobbet. Men visst är det praktiskt att ha en gemensam definition när man arbetar tillsammans så varför inte denna:

”Näringspolitik handlar om att skapa förutsättningar att utveckla produktionen av varor och tjänster inom så väl privat som offentlig sektor. Den ska bland annat bidra till regioners utveckling, en hållbar tillväxt och hög sysselsättning.”

Låter kanske inte jättespännande men om man säger att det handlar bl.a. om bostäder, infrastruktur, forskning, innovationer, klimat, miljö och energifrågan satt i sammanhanget att det bidrar till att skapa jobb, då blir det väl lite intressantare kanske? För är det något vi behöver i Sverige och Europa så är det fler jobb, schyssta jobb, långsiktiga strategier för att alla som kan jobba ska få göra det, och rätten att få utvecklas i takt med sitt jobb.

Näringspolitik är väl helt enkelt bara ett sätt att tänka på just det, fast lite mer strategiskt och på lite längre sikt.

Etiketter: