Nästan allt i Almedalen är näringspolitik

avatar

Det är i skrivandes stund den näst sista dagen för LO här i Almedalen och jag har just satt mig ned för att försöka sammanfatta de för mig viktigaste näringspolitiska seminarierna och utspelen under dessa dagar – men inser att jag faktiskt inte kan. För i princip allt i Almedalen är näringspolitik. Nästan alla seminarier handlar om hur Sverige kan växa, hur vi ska få fler jobb och bostäder, hur infrastrukturen kan förbättras, människor utbildas, innovationer skapas, regioner utvecklas och hur miljön och klimatet kan sättas i fokus. På ett eller annat sätt handlar det mesta om just näringspolitik, vilket förstås är jätteroligt, absolut.

Men det jag saknar är en helhet, den långsiktiga gemensamma tanken om hur vi kopplar ihop de olika delarna för framtiden. Jag tror att det jag saknar är tanken om ett samhälle där staten, dvs vi alla, spelar en viktig roll i frågan om hur Sverige ska bli ett ännu bättre land för ännu fler att leva i. Där fler får jobb, tillgång till bostad, schyssta kommunikationer och möjlighet att bo var i landet man vill. Och jag tror att för att det ska bli verklighet så behövs politiskt mod. Modet att våga fatta beslut som kanske kostar en del på kort sikt men ger oss alla ännu mer på lång sikt  – för jag tror faktiskt inte att marknaden klarar att fixa allt detta själva.
Ser man det på det sättet kanske jag har fel, allt i Almedalen är kanske inte näringspolitik ändå när jag tänker efter….

Etiketter: