Nej industriarbetarna är fortfarande inte ”basically gone”

avatar

Minns ni när Sveriges dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt sa det där konstiga på World Economic Forum i Davos? Ni vet det där ”Vi brukade ha människor i industrin, men de har i princip försvunnit” (”We used to have people in the industry, but they are basically gone”)? Vet ni att jag tyckte att han hade fel då och jag tänker likadant idag. Ja kanske speciellt idag när jag läser att Volvo i Torslanda anställer fler än de planerat, inte 1 300 personer som man först antagit, utan istället 1500 människor, tvåhundra fler än man först trodde.

Jag ska inte låtsas om att jag förstår mig på bilar, för det gör jag inte, däremot begriper jag mig hyggligt på näringspolitik och är därmed naturligtvis medveten om att kurvan för svensk industri inte pekar spikrakt uppåt även om det faktiskt ser hyfsat ut i ett internationellt perspektiv. Men visst, det är fortfarande inte en bransch där man täljer guld med täljkniv, och inte har den riktigt återhämtat sig efter finanskrisen heller för den delen, men Torslandaexemplet är en bit av berättelsen som gör att det finns anledning att tro att vi ser en ljusare framtid för hela näringen. Kan vi sen få till större satsningar på forskning och utbildning, fler investeringar, bättre infastruktur och god kompetensförsörjning är möjligheterna till framgång goda vill jag nog ändå påstå.

Och i vilket fall som helst kan vi nog fortsatt konstatera att han hade fel Fredrik Reinfeldt, om det där med industriarbetarna, de har i princip inte försvunnit, i Torslanda blir de till och med fler än planerat.

2 reaktion på “Nej industriarbetarna är fortfarande inte ”basically gone”

 1. avatarLinda Åberg Luthman

  Nej vi har en finfin ny industriform som kallas Fas 3 och Staten är Sveriges största arbetsgivare! Det finns närmare 37 000 ”anställda” i Fas 3!
  Och de arbetar gratis i praktiken då de bara belönas med en liten flitpeng från Försäkringskassan!
  Då det inte är frivilligt så är Staten största slavägaren och anordnarna fångvaktare.
  Arbetsförmedlingen vill låta påskina att det skulle vara frivilligt. Men man trodde på Goebbles under andra världskriget i Tyskland. Sehr schön!

 2. avatarJohan B. Löfquist

  I år kommer det att rulla 150 självkörande bilar i Göteborg. Det ser väl lovande ut för transportbranschen? Hur många kommer det att vara om tio år?
  Forskare varnar för att 30 – 50 % av alla jobb kommer att försvinna inom tio till femton år – och facket låtsas som att det regnar …
  Hur vore det om fackföreningar började tala om arbetstidsförkortning, arbetsdelning och hur välfärden skall finansieras om hälften av skattebasen försvinner. Det är liksom inte någon större mening med att backa in i framtiden.
  Och minns vad Wigforss sade om målet med samhällsbygget – att det ska göra oss fria, inte attmålet att jobba så mycket som möjligt för att upprätthålla ett destruktivt överkonsumtionssamhälle.

Kommentarer inaktiverade.