Ny generaldirektör – samma usla insatser till arbetslösa

avatar

Äntligen har regeringen presenterat Arbetsförmedlingens nya generaldirektör. På torsdagsförmiddagen (27 februari) meddelades att Mikael Sjöberg tar klivet från GD-posten på Arbetsmiljöverket till Arbetsförmedlingen.

Att Mikael Sjöbergs nya uppdrag innebär en rejäl utmaning har knappast någon missat. Arbetsförmedlingen har under lång tid fått ta emot omfattande kritik för sitt arbete med att matcha arbetssökande mot lediga jobb. I debatten har det stundtals låtit som om myndigheten helt skulle ha spelat ut sin roll. Det är naturligtvis helt fel. Sveriges omkring 400 000 arbetslösa behöver en välfungerande arbetsmarknadsmyndighet som effektivt sammanför arbetssökande med lediga arbeten, och som stärker den som står svagt rustad i konkurrensen om jobben.

Mikael Sjöbergs utmaning blir att leda en myndighet som ges alltför dåliga förutsättningar att göra ett gott arbete. Arbetsförmedlingens ramar bestäms av den arbetsmarknadspolitik regeringen beslutar om – och på den fronten är tyvärr inget nytt. Regeringen väljer att stå fast vid en arbetsmarknadspolitik som genom ett starkt fokus på jobbsökaraktiviteter, tidsgränser och sanktioner ska pressa arbetslösa att acceptera första bästa jobb, oavsett vilken lön och vilka villkor det innebär. I spåren av denna politik växer långtidsarbetslösheten. De så kallade garantiprogrammen där långtidsarbetslösa i första hand erbjuds ytterligare mer stöd för att söka jobb fortsätter att växa. Idag finns mer än 100 000 personer i jobb- och utvecklingsgarantin och av dem är nära 36 000 inskrivna i arbetsmarknadspolitikens återvändsgränd Fas 3.

Utrymmet att genom aktiva och rustande insatser stärka kompetensen hos arbetssökande är extremt litet i dagens arbetsmarknadspolitik. Därmed är förutsättningarna för en effektiv matchning dåliga. Glappet mellan den kunskap och kompetens som finns och den som efterfrågas av arbetsgivare består.

Mikael Sjöberg lyfter själv förtroendet för Arbetsförmedlingen som en av de viktigaste frågorna för myndigheten att arbeta med. Men liksom Sjöberg konstaterade vid presskonferensen måste det arbetet börja i frågan om vad det låga förtroendet kommer sig av. Svaret finns i utformningen av arbetsmarknadspolitiken.

Etiketter: , , ,

3 reaktion på “Ny generaldirektör – samma usla insatser till arbetslösa

 1. avatarsven svensson

  BRA RUTET!

  Dock kan man inte nog påpeka att man inte tar tag i ”roten” eller ”rötterna” till det onda.

  Finns marknadskrafter i svenskt arbetsliv? Ibland undrar man ju….Sjuksköterskelönerna anses låga, ingångslönerna är på vissa sjukhus högre än för de med erfarenhet/anställningsår…..Ingenjörer….stort hallå de behövs 6000 i år…nåja det borde väl examineras en hel del? 3.000?? kanske fler? Lönerna ligger still på samma sätt som sköterskorna…..varför har grupp efter grupp en icke marknadskraftig lön? i Norge har sköterskor 40.000+ i lön? Så ett problemlösande: ingångslön 25.000 trots att man hade erfarna med 22-23′ i lön…..mer än 50% sade upp sig direkt….
  Har vi fel kompetens hos de arbetssökande?
  — för låg? Jaa säkert i vissa fall men det saknas kanske mer ”än en kurs”?
  — fel? Nja de med kompetens kan nog få jobb titta t.ex. på alla läkare 65/67+ jobbar!!
  — fel? Javisst eftersom vi utbildat för många/för få under lång tid kanske alla kan/får bli läkare?
  Har vi för få jobb?
  JAPP! Detta är politikens ena stöttepelare……man söker butikspersonal…..600 sökande till ett fåtal platser……om personerna, vilket jag tror, har tillräcklig kompetens så pågår ju en förnedrande cherry-picking…..hur mångar timmar intervju måste du ägna för att hitta de fåtalet bästa? JÄTTEMÅNGA! Hur många timmar intervju behöver du för att hitta de som är tillräckligt bra….typ några……vilken medelanställningstid har vi i dessa jobb? Deltidsstuderande, de som tvingas flytta, osv skapar en fysisk rörlighet tillika arbetsbyte….LAS och dylika dumheter, ja förstå mig rätt LAS är bra och skapar ordning och reda (a.k.a. REGLER, men provtjänstgöring är den ena reservutgången….kan man inte hitta rätt person på ett halvår borde man byta jobb själv……om konjunktursvängningar skapar övertalighet….jaa tillämpa LAS för alla som inte klarar jobbet borde redan vara utbildade/uppsagda för inte har men råd med de som inte gör jobbet…samma sak där om du inte utbildar/säger upp borde du byta jobb själv….ett företag måste ha skillness i ledning osv för att långsiktigt överleva…..så problemet är inte arbetsförmedlingen försåvitt inte jobbskapande ”spel för gallerierna” till komplett vansinne exekveras……
  FOKUSERA på arbetsmarknaden:
  – mängden arbetskraft
  – mängden jobb

  Bestäm ifall vi skall ha arbetslöshet eller arbetskraftsbrist….men vi har i detta land långt kvar innan vi har sysselsatt de öppet arbetslösa plus den dolda skaran…..min gissning är att vi skulle kunna sysselsätta uppemot 1Miljon till i landet……fördelen med detta är att det strömmar in skattepengar och det blir mindre pensionsutbetalningaar….

 2. avatarThomas

  AF skulle behöva se över den biten där man hjälper till med Kompetens som fattas och som är den sista pusselbiten i många arbeten idag , det jag är inne på är detta : en person som har haft sitt B-kort i 2,5 år idag behöver bara finna ett Företag som vill ha mer personal till sina Lastbilar , så har denne en stor chans att få hjälp av AF med detta kortet , för det e utbildning . Idag sitter jag å gnäller lite ( är en sådan dag ) , jag har varit färdigutbildad Personlig Ass. sen 2002 , har jobbat inom vård och omsorg till och från MEN idag kan jag knappt söka Personlig ass eller vissa vård jobb , varför ? jo för jag har inget B-kort . när jag ställde frågan till AF om de kunde hjälpa mig med Studeringsplats sa de : NEJ ! C-kort går bra , men inte B-kort . ska det vara skillnader så här ? de vill att man ska söka , men kan inte hjälpa med vissa bitar . Jag har 3 olika Utbildningar , 2 finns inte några jobb inom 1 har jag inte nog på grund av att kravet som krävs är B-kort till i alla Fall 65 % av alla jobben .
  det finns Mycket de skulle behöva tänka i för att Lösa vissa problem så man kan söka MER jobb , för det vill de ju att man ska .

 3. Pingback: Varför siffertrixar arbetsförmedlingen? | #SFramtidHalland

Kommentarer inaktiverade.