Vad är en enhörning?

avatar

Ja vad är en enhörningen? Ett mytologiskt väsen, en vacker vit häst med horn i pannan? Tja kanske. Men det kan också vara ett s.k. start-up företag värderat till minst en miljard dollar vilket jag lärt mig idag när närings- och innovationsministern Mikael Damberg och Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård inviger Sthlm Tech Fest.

För visste ni att efter det så berömda Silicon Valley kommer Sverige på en andra plats när det gäller antal enhörningar per miljon invånare och som exempel på företag som de flesta kanske känner till nämns bland annat Spotify, Mojang, King och Skype.

Men vad är det som gör Sverige så stort när det gäller att få fram såna här bolag inom främst IT-sektorn? Det som ofta nämns är att vi har en i grunden bra infrastruktur, välutbildad arbetskraft, platta organisationer och faktiskt det faktumet att vi är en liten marknad vilket innebär att vi varit tvugna att agera globalt på ett annat sätt än många betydligt större länder. Ett rätt bra betyg för lilla Sverige ändå, att så många extremt vinstbringande företag växt ur den svenska myllan trots alla svarta rubriker om företagsdöd och skattechocker.

Men det jag funderar på är om dessa företag också skapar arbetstillfällen på samma sätt som våra gamla och internationellt ryktbara företag som säg Volvo och Ericsson gjort genom tiderna eller om de i princip bara gett Sverige några fler miljardärer? Tja vid första anblicken ser de inte ut att vara några giganter till arbetsgivare direkt, de flesta har få anställda i Sverige och den eventuella produktion som skulle kunna skapas av dessa innovationer sker sannoikt på låglönemarknader långt härifrån. Så kort sagt kan man tänka att andra sorters företag i helt andra branscher har större potential att skapa både fler jobb och långsiktigt ge mer i skatteintäkter än dessa hypade företag.

Så varför ska vi då egentligen hylla svenska enhörningar? Kanske för att de sätter den svenska innovativa och kreativa miljön på kartan? För att det på sikt är det som kommer att skapa förutsättningar för ett företagsklimat där små smarta företag kan växa sig riktigt stora? För att det främjar ett innovativt arbetsliv och platta strukturer? För att de drar internationella investerare till Sverige? Tja inte vet jag, men jag gillar enhörningar – det är fantasy när det är som bäst.