Vad heter organisationen?

avatar

Efter julledigheten tänkte jag börja lite lätt med att ägna årets första blogginlägg åt gammaldags hederlig frågesport, häng på vetja.

Vad heter organisationen jag letar efter?

På 10 poäng – organisationen bildades 1940 av bl.a LO, SAF, TCO (dåvarande Daco) och KF.

På 8 poäng – Den förste generalsekreterare hette Folke Thunborg, som vid tiden var förbundssekreterare på SSU. Till vice ordförande valdes greve Folke Bernadotte.

På 6 poäng – Organisationen finns fortfarande, har 75 anslutna medlemsorganisationer och dess ordförande är Göran Arrius, SACOs ordförande.

På 4 poäng – Organisationens vision är ”att skapa insikt i vad som påverkar fred och frihet för oss alla i vår omvärld. Vi ska vara en öppen arena där säkerhets- och försvarspolitik utvecklas och berör, och nya idéer prövas. Hos oss möts olika människor och olika åsikter.”

På 2 poäng – I mitten av januari varje år arrangeras en konferens där drygt 350 engagerade människor möts och utbyter kunskap och erfarenhet kring samhällssäkerhet, det svenska försvaret, fredsfrågor, internationell säkerhetspolitik och terrorism. Den årliga konferensen hålls i Sälen.

Och svaret är? Den svenska organisationen jag frågade efter heter förstås Folk och Försvar.

Ärligt, tog du det på 10, 8 eller ens på 6 poäng? Grattis i sådant fall, du är onekligen väldigt allmänbildad. Hamnade du på hedrande 4 eller 2 poäng? Ingen fara, du är sannolikt som folk är mest. Kanske du just i dagarna hört talas om Rikskonferensen i Sälen? För nu pratas det mycket om Folk och Försvar. Media är på hugget, ministrar och presidenter intervjuas, presskonferenser och utspel avlöser varandra i en rasande takt. I år handlar det om NATO, allmän värnplikt och polisen, i alla fall om man läser tidningar och ser på TV. Och man får lätt intrycket att detta är en happening som uppstått ur tomma intet eller något som ett PR-geni kläckte för att få maximal mediatäckning.

Men om man följer hela konferensen, antingen på plats eller via direktsändningen på webben så upptäcker man att det också handlar om hur Sverige genom kustbevakningen arbetat med att rädda nedkylda och utsatta män, kvinnor och barn i smuggelbåtar på medelhavet. Det handlar om erfarenheter och vägen framåt för att stoppa våldsbejakande extremism. På konferensen diskuteras om journalistikens förutsättningar vid rapportering i kris och krig.

Och det är inte bara en mediahappening vilken som helst. För här träffas politiker, företrädare för ideella organisationer, myndigheter och näringslivet under tre dagar för att diskutera och debattera en viktig del av Sverige. Den del som handlar om trygghet, säkerhet och försvar av demokratin. Och konferensen är bara en del av något större, det är en del av en organisation som funnits sen början av andra världskriget. En organisation grundad av bl.a LO, SAF, KF och TCO för att folket och det svenska försvaret ska kunna träffas och förstå varandra bättre.

Så oavsett hur man ser på Sveriges försvar, på krig och fred, säkerhet och trygghet så är det här är livsviktiga frågor för oss alla. Och personligen skulle jag gärna se att fler tog sig tid och ork att på allvar fundera över den allt annat än enkla frågan om hur, eller ens om, Sverige ska försvaras.