Vem tjänar egentligen på en folkpartistisk bostadspolitik?

avatar

I helgen lanserade folkpartiet 10 nya förslag för att reformera den svenska bostadsmarknaden, bra där kan man ju tänka och därför berömma liberalerna för deras initiativ på området, för är det något vi behöver så är det en bostadspolitik värd namnet. Men om man slarvar och inte läser igenom förslaget ordentligt så kan man lätt förledas tro att tanken med initiativet är att det ska ge upphov till fler bostäder som en majoritet av svenska folket har råd att bo i, att tanken är att det ska lösa bostadabristen. Det låter ju i alla fall inte helt orimligt, eller hur? Men läser man lite noggrannare ser man att det där med fler bostäder egentligen bara är en mycket liten del av förslaget, att huvuddelen av reformeringen framförallt ligger i en LIBERALARE bostadsmarknad, och det är kanske inte riktigt samma sak. För det viktigaste för folkpartiet är uppenbarligen inte att det byggs fler bostäder till en rimlig kostnad, utan att de som redan idag bygger eller äger bostäder ska ges större möjlighet att tjäna mer pengar.

För i det liberala Sverige är tydligen huvudsaken att bostadsbolagen ska kunna ta ut hur hög hyra som helst vid nybyggnation, att de som redan äger en egen bostad måste få bättre skattevillkor vid andrahandsuthyrning plus att de också ska kunna ta hur hög hyra som helst oavsett standard och faktisk kostnad. I ett liberalt Sverige är huvudsaken att bruksvärdessystemet förändras så att hyresvärdarna kan höja hyrorna så mycket de vill för de som redan bor där och att strandskyddet ska försvagas så att de som har råd ska få möjlighet att bygga och bo på plaser som idag tillhör oss alla, för all framtid.

Ganska cyniskt ändå kan jag tycka, med en bostadspolitik som i tider av skriande bostadsbrist bygger på att fler ska bo i andra hand eller tvingas acceptera en hyra som äter upp hela lönen. Att den som redan har ska få mer – och att den som saknar möjlighet eller medel ska betala för hela härligheten.

Å andra sidan hymlar Jan Björklund inte med syftet när han i debattartikeln skriver ”Sveriges bostadsmarknad behöver mer bostäder, mer marknad och mer av liberal politik”. Fast det hade nog varit trovärdigare om han sagt ”Sverigs bostadsmarknad behöver mer marknad och mer liberal politik och kanske mer bostäder, men bara om de som redan har – får mer ”.

En reaktion på “Vem tjänar egentligen på en folkpartistisk bostadspolitik?

  1. avatarUlf Hedbom

    Fattar inte varför det skall vara så svårt!!!
    Ge kommunerna pengar så att dom kan bygga sina hyresrätter, stora som små eftersom behovet har radikalt förändrats. Jag talar om dom kommunala bostadsföretagen, sedan kan Björklund snacka så mycket han vill om fri hyressättning !!!

    Ulf Hedbom
    Vadstena

Kommentarer inaktiverade.