Vi kan väl i alla fall utreda saken?

avatar

I söndags hade LOs andre vice ordförande Ingela Edlund och SEKOs ordförande Janne Rudén en gemensam debattartikel i Aftonbladet om att det nu är ett gyllene tillfälle att utreda möjligheten att åter införa allmän värnplikt (länk till artikeln). Jag har mötts av funderingar på om LO och SEKO verkligen tänkt lösa allt från ungdomsarbetslöshet, segregation, bostadsbrist, vuxenutbildning och jämställdhet till den dåligt underhållna infrastrukturen med att alla ska få göra lumpen? Och så är det gissningsvis inte, i alla fall inte om man ska utgå från texten. För sannolikt skulle inte allmän värnplikt kunna lösa ens något av dessa enskilda problem, men tanken med artikeln var nog att öppna för att utreda om inte allmän värnplikt skulle kunna vara ett alternativ för att möta några av de svårigheter och dilemman vi ser i Sverige idag. Visst kan jag förstå att artikeln skulle kunna bidra till huvudbry om man t.ex kopplar det till sina egna tankar om när man själv, eller en närstående, gjorde lumpen på sin tid. Men om man läser vad som faktiskt står där så är de ju tydliga med att man på intet vis är intresserade av en återgång till det system vi hade tidigare, tvärtom anser de att det är av största vikt att våga titta framåt, på ett alternativ som fungerar för ett modernt Sverige, för nya situationer och nya lösningar. Och i det ljuset är det väl inte så himla tokigt tänkt att fundera utifrån fler perspektiv än att allmän värnplikt bara skulle syfta till att försvara Sverige i krigstider?

För om jag ska tänka högt så är det väl möjligen så att många arbetslösa ungdomar hellre skulle göra lumpen än att gå hemma, speciellt om de dessutom fick en vettig möjlighet att samtidigt få nya kunskaper och färdigheter såsom t.ex. grundläggande kunskaper för att kunna ta körkort? Och visst kan man väl tänka sig att dessa ungdomar skulle upplevas som än mer intressanta av potentiella arbetsgivare om de kunde lägga värnplikten till meritlistan? Inte är det väl heller helt galet att gissa att det skulle gynna Sverige som helhet om killar och tjejer med vitt skilda erfarenheter och bakgrund fick jobba tillsammans, sida vid sida under några månader av sitt liv med att lösa problem och ta gemensamt ansvar? Och eftersom jag själv jobbar med näringspolitik kan jag ju dessutom se stora fördelar med att bredda värnplikten till att också hantera en grundläggande infrastruktur för att säkra landet även i fredstid. För nog är det fler än jag som emellanåt kan fundera på hur vi resursmässigt ska hantera och säkra tillgången till t.ex. livsmedel eller el vid en klimatkatastrof, en teknologisk härdsmälta eller om vi gud förbjude skulle drabbas av en extremt smittsam och dödlig epidemi? Men personligen tycker jag att det vettigaste med att fundera på att åter införa värnplikten är att om vi ska ha ett försvar så borde det också vara folkligt förankrat och byggas av människor från olika bakgrunder, med olika erfarenheter och olika kunskaper.

Så nej, jag tror inte att varken Ingela Edlund eller Janne Rudén tror att allmän värnplikt skulle vara svaret på allas böner, men jag gissar att de klokt nog skulle vilja att berörda svenska partier tog tillfället i akt att undersöka om det kan vara en av pusselbitarna. Vi kan väl i alla fall utreda saken?

 

En reaktion på “Vi kan väl i alla fall utreda saken?

 1. avatarUrban Nordell

  Sverige hade en sådan resurs med polisära befogenheter för att stödja samhället vid en allvarlig kris men tyvärr blev reaursen nedlagda av regeringen 2012.
  Särskilda Beredskapspolisen var resurs för samhället och väl utbildade för tänkbara kriser. Idag finns det ingen styrka att använda med lagstöd.
  Polisen använder sig av privata vaktbolag, väktare ex senast vid larmet om misstänkt pulver vid avspärrningar med tillträdesförbud.
  Sverige har idag (tack och lov) 2 stora frivilliga resurser, Sjöräddning och fjällräddning som kan bistå polisen men när det gäller större kriser ex strömborfall, översvämningar, skogsbränder så måste polisen använda sig av extra resurser med polisära befogenheter.
  Återinför Särskilda Beredskapspolisen snarast

Kommentarer inaktiverade.