Man ska ha husvagn – men bara om man är tjänsteman

avatar

Klassamhället lever kvar i såväl arbetsliv som fritid. I arbetslivet blir löneskillnaden allt större och  medellönen är nu drygt 10.000 kronor högre för tjänstemän än för arbetare. Denna löneskillnad påverkar i sin tur vår fritid vilket framgår av LO-rapporten Semester- och fritidsvanor för arbetare och tjänstemän. Där framgår att nästan var tredje arbetare, 30 procent, har varken gjort en semesterresa eller haft tillgång till fritidshus eller husvagn det senaste året. Bland tjänstemän gäller detta 14 procent. Klasskillnaden i semestervanor är därmed lika stor idag som för 30 år sedan, då SCB började undersöka våra semestervanor (ULF/SILC).

Åren efter finanskrisen ökade andelen arbetare som varken gjort en semesterresa eller har tillgång till fritidshus eller husvagn kraftigt, från 27 procent år 2007 till 32 procent år 2011. Därefter har andelen minskat något till 30 procent år 2013. Tjänstemännens semestervanor har däremot endast påverkats marginellt av finanskrisen då andelen mestadels legat strax under 15 procent senaste åtta åren.

Rapporten visar även stora klasskillnader i andra fritidsvanor som exempelvis att läsa böcker, gå på teater, motionera eller använda dator. Hela 40 procent av arbetarna och 19 procent av tjänstemännen läser aldrig böcker, 22 procent av arbetarna och 9 procent av tjänstemännen använder aldrig dator och 17 procent av arbetarna och 10 procent av tjänstemännen motionerar aldrig.

Våra semester- och fritidsvanor speglar alltså villkoren i arbetslivet. De med de lägsta lönerna, tyngsta jobben, obekväma arbetstiderna och osäkra anställningsformerna är även de som har minst möjlighet att förgylla sin semester med en resa, ett fritidshus eller en husvagn.

 

Etiketter: , , , ,

2 reaktion på “Man ska ha husvagn – men bara om man är tjänsteman

 1. avatarMarianne Bengtsson

  Hej,

  jag har läst rapporten och undrar över varför LO tycker det är så viktigt med att resa bort på semestern. Varför kan inte LO istället arbeta för att det ska vara lika attraktivt att vara hemma som att resa bort, varför inte till och med bättre. Vad är det som säger att man måste byta miljö. Jag kan förstå att barn som lever under svåra hemförhållanden behöver komma bort, men vi alla andra. Jag och mina barn har aldrig kunnat resa bort, men varken jag eller de har någonsin klagat över det. Varför kan inte LO istället komma med bra idéer på saker som skulle kunna göra semester och sommarlov i hemkommunen mer attraktivt. Arbeta för sommarlovsaktiviteter för barn och ungdomar, arbeta för att alla som vill ska kunna ha en liten kolonilott i anslutning till bostadsorten. Gå samman med kommuner och ordna olika kulturella aktiviteter där priset är överkomligt.

  Visa också på att vi som inte åker på semester är miljöhjältar med tanke på luftföroreningar från flygresor. Hur skulle det se ut om alla i Sverige flyger iväg, skaffar husvagn eller ett sommarhus under semestern. Vi stannar faktiskt hemma och tar ansvar.

  Jag tror fullt och fast på att det säkert finns många fler än jag som tycker att det går utmärkt att semestra på sin hemort. Det kanske inte är som ni tror. Att alla vi som inte har råd är lågavlönade, inte läser böcker, bara äter skräpmat och latar oss i soffan framför TV:n.

  Bästa hälsningar

  Marianne Bengtsson

 2. avatarMats Larsson Inläggsförfattare

  Hej Marianne!
  Visst kan man ha en bra semester även utan resa, fritidshus eller husvagn. Vill man tillbringa semestern hemma så är det givetvis inget fel i det. Men vill man inte det så tycker jag att alla ska ha en så pass bra inkomst så man kan kosta på sig exempelvis en semesterresa. Tyvärr så är det inte så idag.
  LOs möjlighet att påverka folks semester ligger främst i att vi kan påverka löner och semestervillkor via kollektivavtalen. Vilka semesteraktiviteter som finns i kommunerna är däremot inget som LO kan påverka i någon större utsträckning. Det är en fråga för politikerna i respektive kommun.

Kommentarer inaktiverade.