Dags att skrota deltidsnormen

avatar

Arbetstider är nog det anställningsvillkor som tydligast visar skillnaden efter både klass och kön. Och inte helt oväntat är det arbetarkvinnor som avviker från övriga då drygt hälften, 53 procent, av alla kvinnliga arbetare jobbar deltid jämfört med 17 procent för manliga arbetare och 11 procent för manliga tjänstemän.

För kvinnliga tjänstemän är andelen deltidsanställda 30 procent. Även det en relativt hög andel men till skillnad från arbetarkvinnor så har de flesta kvinnliga tjänstemän en heltidstjänst i botten och har minskat sin arbetstid för vård av barn med stöd av föräldraledighetslagen. För arbetarkvinnor är den vanligaste anledningen istället att lämpligt heltidsarbete saknas.

Frågan är varför det främst är arbetarkvinnor som har svårt att få heltidsjobb. En förklaring kan möjligen vara att arbetsmarknaden är så könssegregerad och att i de sektorer där främst kvinnor jobbar har deltid blivit norm. Det gäller främst detaljhandel, vård, omsorg, hotell och restaurang där som mest närmare 70 procent av arbetarkvinnorna jobbar deltid. Med tanke på att dessa verksamheter pågår nästan dygnet runt så kan det framstå som ett mysterium varför det är så svårt att schemalägga heltidspass även för arbetarkvinnor.

Men ändring är på väg för nyligen enades LO-förbunden om ett långsiktigt mål där heltid ska vara norm för alla senast år 2028. Ett inte helt enkelt mål att uppnå på 12 år, kan tyckas, men gemensamma krafttag är vad som krävs om den djupt rotade deltidsnormen ska skrotas.

Läs rapporten om deltidsarbete genom att klicka här!

Etiketter: , , , , , , ,

5 reaktion på “Dags att skrota deltidsnormen

 1. avatarPer Häggqvist

  Hej Mats Larsson!
  Läs och bemöt gärna mitt inlägg/kommentar till heltidsjobbarfrågan under ert inlägg om det samma på er FB. /Per

 2. avatarSolveig Sjöberg

  Kan ju vara så också eftersom kvinnor har tunga jobb att dom inte orkar eller vill jobba heltid. Arbetar själv som lokalvårdare och skulle aldrig vilja eller orka jobba heltid. Heltid till dom som vill ha det ja.

  1. avatarMats Larsson Inläggsförfattare

   Visst är det så för många. Enligt rapporten Arbetstider år 2015 uppger 8 procent av de deltidsanställda arbetarkvinnorna att de inte orkar arbeta heltid. Dessutom uppger 9 procent egen sjukdom som orsak och ytterligare 10 procent att de inte vill arbeta heltid.

 3. avatarBarbro Hartvig

  Varför inte arbeta för reducerad arbetstid speciellt i s.k. människonära jobb. Allt fler orkar inte till pension och sjukskrivningar är inte pensionsgrundande.

  1. avatarMats Larsson Inläggsförfattare

   Arbetstidsförkortning satsade LO-förbunden hårt på fram till år 2007 typ. De blev dock oftast mycket dyrköpta då arbetsgivaren oftast krävde att de skulle betalas fullt ut med minskat löneökningsutrymme.

Kommentarer inaktiverade.