A-kassan har ju inte bara blivit sämre, den har också blivit dyrare…

avatar

Idag har TCO en bra debattartikel i Dagens Industri(Läs den på TCO.se här) om a-kassan. När det gäller a-kassan så har LO, TCO och SACO många gemensamma synpunkter. Bland annat att taket måste höjas.

En annan sak som behöver förändras i a-kassan är avgifterna. De är orättvisa och kan slå mellan 90 kronor för en akademiker och 410 kronor för en medlem i Hotell och Restaurangfacket. Även mellan yrkesgrupper som arbetar inom samma bransch finns det exempel på stora skillnader.

De höga avgifterna och de tuffa villkoren för att få ersättning har lett till att många löntagare inte är med i försäkringen. I dag är knappt två tredjedelar av dem som är registrerade som arbetslösa medlemmar i en a-kassa; bland 18–24-åringar endast en tredjedel.

Det finns mycket att göra för att vi skall få en bra a-kassa och det är dags att göra något nu!

 

Etiketter: , ,

2 reaktion på “A-kassan har ju inte bara blivit sämre, den har också blivit dyrare…

 1. avatarCarl

  Taket har behövts höjas ett bra tag, konsumtion blir dyrare och arbetslösheten ökar men taket har länge stått stilla.

  Även musikernas a-kassa har en medlemsavgift på 444 kr/mån, men det ryktas att de slår sig samman med handels för en lägre avgift. Alla har rätt till en bra a-kassa!

 2. avatarAnders Larsson Inläggsförfattare

  Hej, Carl!
  Tack för kommentaren.
  Det finns mycket som behöver bli bättre med a-kassan. Den har stått på undantag länge.
  Jag har inga uppgifter om ett samgående mellan Musikernas och Handels a-kassa. Det är bäst att du tar kontakt med dem direkt och kollar.

Kommentarer inaktiverade.