LO och Jobbpakten

avatar

Detta blogginlägget handlar om jobbpakten eller rättare sagt om vad jobbpakten kan bli för förhandlingarna är inte färdiga.

Vad
Jobbpakten är betydligt mer än det som diskuterats i media hitintills. LOs ambition med jobbpakten är att den skall innehålla konkreta åtgärder på områden som t ex matchning, validering, åtgärder för de som saknar gymnasiekompetens, utbildning och en utveckling av befintliga lärlingssystem.

Några LO förbund har tecknat yrkesintroduktionsavtal, Kommunal, IF Metall och Handels. Dessa är tecknade sedan en tid tillbaka och kan vara en del av jobbpakten men inte behöver vara det.

Varför
Mycket behöver förbättras. Bland annat behöver ersättningen och taket i A-kassan höjas. Arbetsmarknadspolitiken måste fortsätta utvecklas för att tjäna arbetstagarna. LOs kritik mot den borgerliga regeringen kvarstår och den sträcker sig över många områden men något måste göras åt arbetslösheten nu!

Det är rätt och rimligt att sträcka en hand över ideologiska skiljelinjer då övergången mellan utbildning och arbetslivet inte fungerar, när varslen ökar, arbetslösheten stiger och allt fler människor blir långtidsarbetslösa. Sverige har helt enkelt inte råd att vänta två år på ett maktskifte utan något måste göras nu. LO tar i förhandlingarna om jobbpakten ansvar för att medverka till att Sverige går mot en modern arbetsmarknadspolitik som sätter människor i arbete.

11 reaktion på “LO och Jobbpakten

 1. avatarErik Larsson

  Det ni menar är alltså att vi arbetare ska ta all jävla skit medan arbetsköparna får alla fördelar.

 2. avatarerik andersson

  Så ni har redan lovat bort 25% lönesänkning för unga, men vet ännu inte vad ni kommer få tillbaka?

  Det låter ju som en riktigt jävla fantastisk förhandlingsstrategi, hejja hejja!

 3. avatarHans von Gerber

  I vanlig ordning sluter LO sina pakter med fienden. Någon gång får det vara nog, inga fler försämringar i arbetsrätten – vild strejk på obestämd tid nu!

 4. avatarIsak Lund

  Oavsett hur ni motiverar det så innebär avtalet i praktiken en lönesänkning för oss unga, i och med att vi ska vara på arbetsplatserna 8 timmar men bara få betalt för 6 av dem. Att lära sig jobbet, dvs. det utbildningen som bäst kommer att innebära i praktiken, är något man idag får betalt för och som vi unga alltså ska göra gratis. Detta trots att det BARA är företaget som tjänar på att vi kan arbetet och är utbildade inom branschen.

  Ungdomar till extrapris? NEJ TACK!

  https://www.facebook.com/UngdomarTillExtraprisNejTack

 5. avatarAnders Larsson Inläggsförfattare

  Yrkesintroduktionen innebär inte någon lönesänkning, Isak.

  Som du skriver skall man vara på arbetsplatsen i 8 timmar och arbeta 6 av de timmarna. Då har man samma lön som de andra anställda. Till detta kommer 2 timmars utbildning som utformats tillsammans med facket för att säkra att utbildningen har ett bra innehåll och att man inte utför ordinarie arbete.

  När man arbetar har man alltså samma lön som andra anställda.

 6. avatardaniel håkansson

  Innebär alltså att dessa anställningar enbart kan komma i fråga på arbetsplatser och branscher med rejäl facklig närvaro? Och seriösa arbetsgivare….

  Mardrömmen är ju om vilken arbetsköpare som helst kan lägga till ”utbildningsplats till jobbpaktsvillkor” i sin redan allomfattande meny av prekariatsanställningar.
  Betala 6 timmar, sen får man sitta och utbilda sig gratis men ändå ha närvaroplikt….
  Arbetsköparens behov av avlönat arbete varierar ju minut för minut…
  -hej chefen nu är det inga kunder i butiken, jag har ingenting att göra vad ska jag göra?
  – du får sätta dig och surfa på vårt varuutbud. Jag drar en halvtimme som utbildning på din lön.

  1. avatarAnders Larsson Inläggsförfattare

   Enligt förslaget skall utbildningsdelen utformas tillsammans med facket. På så sätt kan man hålla uppe kvalitén på utbildningen.

   Är man sedan medlem i facket och har frågor eller problem skall man vända sig till sin klubb eller sektion om dt finns. Finns inte det kan man alltid vända sig till närmsta avdelning för att få hjälp. Förbunden arbetar kontinuerligt med att starta upp klubbar och sektioner på fler arbetsplatser och allt fler förbund startar också telefon och nätjourer dit man kan vända sig för att få hjälp eller svar på frågor.

   1. avatarHans

    Det var då f*n, Anders. Du hade ju kunnat svara daniel håkansson med: Ja, det är korrekt uppfattat.

 7. avatarHans von Gerber

  Jag tycker ni på toppen i LO också ska gå ner o jobba 6 timmar och få 75% av lönen. Resten av tiden kan ni ägna till utbildning. Ni kan besöka ungdomar ute på arbetsplatserna och fråga vad de tycker om reformen.

  Den generella tendensen på arbetsmarknaden är en maktförskjutning från löntagarna till förmån för cheferna. All arbetsmarknadsforskning är ense om det. Denna reform är just en indikator på denna tendens. Det måste du ändå hålla med om Anders.

 8. avatarUng förbannad arbetare

  Eftersom man redan har det svårt med jobb och att få det att gå ihop blir det ju ännu roligare att få 25% mindre i lön också. Hoppas verkligen LO är schysta nu och betalar 25% av mina utgifter också. Annars i värsta fall får jag väl gå tillbaka till att leva på soc. Det skiljer ju ändå bara drygt 1500kr på vad jag fick ut då och vad jag skulle få med en lönedumpning på 25%. Får jag välja mellan att leva på soc eller den nya lönen så väljer jag hellre åtta timmars längre fritid.

 9. avatarArbetslös Ungdom

  Vilken underbar motivation till att fortsätta söka arbete man fick nu! NOT. Sverige kommer bli nya Norge 2.0. Med dåligt motiverade ungdomar som inte söker utan istället bidrar till arbetslösheten.

Kommentarer inaktiverade.