Så mycket konsument och så lite medborgare?

avatar

På dagens DN Debatt så tar Svenskt Näringslivs Vd, Urban Bäckström, till orda om vinster i välfärden. I artikeln är konsumentperspektivet återkommande och även om vi alla är konsumenter så är frågan om vi medborgare vill vara det när det gäller välfärden.

Urban Bäckström skriver bland annat:
”Vägen framåt är att stärka konsumentmakten, kvaliteten och tillgängligheten i välfärden”

För mig skulle det kännas bättre att stärka medborgarmakten över hur våra skattepengar används och utifrån det också stärka kvaliteten och tillgängligheten i välfärden.

Jag vill vara medborgare och ha en bra och utvecklad välfärd för alla. Jag vill inte vara konsument med grundtrygghet och möjlighet att betala för extra allt åt mig själv.

Nu återkommer Urban Bäckström till konsumentperspektivet vid tio tillfällen och ingenstans nämns medborgare så jag förväntar mig inte att vi skall vara överens i denna frågan.

Etiketter: , ,

2 reaktion på “Så mycket konsument och så lite medborgare?

  1. avatarFredrik

    Det finns en annan aspekt av det. Ponera att man införde konsumentskydd i välfärden. Skyddet skulle då gälla för medborgarana som nyttjar välfärdstjänsten. Men vem skulle ansvara vid brott mot konsumentskyddet? Utföraren, dvs det vinstdrivande företaget, eller huvudmannen, dvs den offentliga uppdragsgivaren?

    Gissningsvis huvudmannen, eftersom det är denne som har det egentliga ansvaret (om ett företag bryter mot konsumentköplagen så är det ju inte den anställde som blir skadeståndsskyldig, ens om det nu var den anställde som tabbade sig).

    Det som alltså låter som någon form av ansvarstagande från näringslivets sida är egentligen bara ytterligare ett åtagande för den offentliga huvudmannen, som samtidigt avhänder sig den faktiska kontrollen över verksamheten.

  2. Pingback: Konsumentskydd i välfärdssektorn – finns det? | Hans Åberg

Kommentarer inaktiverade.