Alliansens ”sjukreform” är ett gigantiskt missförstånd!

avatar

I går spreds en nyhet med lavinfart på sociala medier. Det handlade om en 23-åring med dödlig cancer, som den sista tiden i livet ville få vård i hemmet. Då krävde Försäkringskassan ett intyg med datumet då han förväntas dö. Detta berättas av organisationen Ung Cancer (läs mer här).

Försäkringskassans ansvarige beklagar och säger att det inträffat ett ”missförstånd” och att saken nu är uppklarad med familjen. Kan problemet därmed anses vara löst? Tyvärr är det inte så enkelt. För det är ju precis så som Ung Cancer idag skriver på sin hemsida: ”Att bara peka ut ett specifikt kontor eller en person som skyldiga är som att sätta ett hello kitty-plåster på ett djupt infekterat sår. Att ständigt använda “missförstånd” som lösning är bara att dämpa symptomen. Och Försäkringskassan måste sluta dämpa symptomen och gå efter det verkliga problemet – ett system som inte fungerar.”

Så är det. ”Missförstånden” och de ”enskilda fallen” är idag så många att vi knappast kan undgå att se systematiken och systemfelen.

Nyligen överlämnades den s.k. onådiga luntan till den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Där vittnar fler människor om  de ”missförstånd” och den kränkande behandling de blivit utsatta för när de blivit sjuka. Vittnesmålen är många och innehållet i dem är ofta skrämmande.

Helt uppenbart har vi idag en sjukförsäkring som är allt annat än trygghetsskapande. Vi måste inse att fallet med den cancersjuke 23-åringen som just nu är aktuellt inte är en tillfällighet, utan att det faktist finns en medveten tanke bakom reglerna. Det handlar om en tro på att otrygghet gör att människor får ökade motiv (incitament) att söka jobb och försörja sig själva. Det handlar också om en uppifrånkommande misstro mot dem som är sjuka. Istället för att inse att de faktiskt är sjuka, och dessutom har läkarintyg som styrker detta, utgår man ifrån att det handlar om ”bristande arbetsvilja”.

Om det finns ett missförstånd när det gäller dagens sjukregler så är det just detta; reglerna bygger på en förlegad och cynisk människosyn som inte borde höra hemma i en välfärdsstat av vårt snitt.

Sambanden, bortom de teoretiska modeller som regeringspolitiken bygger på, ser dock helt annorlunda ut än vad lagstifttaren föreställt sig. Vittnesmålen om detta är idag många. Alliansens ”arbetslinje” är en samlig regelverk som systematiskt fattigör och kränker arbetslösa och sjuka människor.

Precis som Ung Cancer skriver måste vi börja se det verkliga problemet – dvs ett sjukförsäkringssystem och en ”arbetslinje” som inte fungerar och som står på en genomrutten värdegrund!

*****************************

Bloggat och viktig läsning:  Onådiga luntan om Vi och Dom i Sverige 2013…, Anne Skånér om när förväntas ni dö, Leine Johansson om ”arbetslinjen”, Social Aktion Nu om intyg över förväntad dödsdag, Daniel Swedin om Maramömötet, Martin Moberg om Alliansens PR-jippo Ann-Sofie Wågström om att mantran, Johan Westerholm om korv, Ola Möller om korvspad, Lena Sommestad om vikten av en bra föräldraförsäkring, Bengt Silfverstrand om att kejsarens dräkt är blekröd…

Nyheter: Nyheter24 om Försäkringskassan, SR P4 Gävleborg om Krister som hamnade mellan stolarna, Kommunalarbetaren om den sjukförsäkringen, Aftonbladet om dödsvakan för blockpolitiken…, Aftonbladet (2) om att vi antingen jobbar skiten ur oss eller så får vi inte jobba alls, Folket om jobbpolitiken, Arbetarbladet om att grilla korv, Dagens Arena om en korvgrillning, NSD om Alliansen 2013, NSD (2), om att ”Noe er galt i Sverige”, SvD om Alliansen, SR Ekot om att Alliansen markerar starten inför valet 2014, Gotlands allehanda om att Alliansen ju behöver ett väckelsemöte, Västerbottens folkblad om Annie Lööf…, Sydöstran om att makten är målet, Sydöstran (2) om borgerlighetens kris, Östran om vad ville de få sagt egentligen…?

3 reaktion på “Alliansens ”sjukreform” är ett gigantiskt missförstånd!

 1. avatarMia Ekenberg

  Sjukskriven sen 27 jan 2009, arbetslös 1 jan 2009. Arbetat på bank i 24 år innan. Totalt ointresserade av att hjälpa mig när jag gick redigt i i väggen och djup depression. Min historia gjorde att jag utvecklade Fibromyalgi. INGEN är immun mot olyckor och otur. Men följden blev att jag nu sitter fast i min SKIT-kropp. Från att ha 1000 järn i elden till att kunna ha typ 1-2 alt 0. Skopen är för jävlig, speciellt vintertid. När jag slutade på BANKEN var det mitt i den djupa deppressionen. Fackansluten i alla år MEN ingen hjälp därifrån. Försäkringskassans beslut av en ung tjej där var att Sjukintygen inte var tillräckligt starkt. Min läkare sen flera år sa vid sjukskrivningen att -näe Mia nu får det vara nog, din kropp håller på att gå sönder. Även ett pesonligt brev skickar min läkare till FK. Han blev väldigt chockad då han pratade med FK, -dom ville inte lyssna eller förstå. Diagnos komme sällan vid första besöket. Provtagning och undersökningar avlöste varandra tills jag kom till Spenshult Reumatologsjukhus och fick Diagnosen Fibromyalgi med central sentisiering=aggresiv Fibro (lätt översatt)
  Lever på min make och döttrarna. Hjälp med konversationer emellanåt då min koncentration är löjligt låg. Värken gör en galen, trött, rädd och ledsen. Sömnproblem på det.
  När ska jag få tillbaka mitt egenvärde. Den inkomst som jag förlorat. Jag har alltid skött mig, haft högre än medelinkomst. Men när oturen är framme (startade 1995 då pappa dör i cancer och 2,5 mån efteråt dör mamma i cancer)
  Mänskligt värde enligt Diktatorn 0,00
  Chockande att en tjänstemans tyckande väger mer än flera läkares uttalande och kunnande.

 2. avatarMari

  Blev sjukskriven i höstas, men det tog tre månader innan FK betalade ut sjukpenning. Dom skickade märkliga frågor till mig och vips tog det en månad till av väntetid. Min dr sa till mig, att det verkar som om dom skjuter upp sjukpenningen för att man ska bli utan pengar, och därmed gå tillbaka till jobbet. Kan tro att det verkligen är sant.

 3. avatarJan Wiklund

  Tyvärr var det inte Alliansen som kom på det här. Vår vän Marita dog i cancer 2003 eller 2004, och en månad innan hon dog krävde försäkringskassan att hon skulle ta ett jobb. Hennes läkare rev ner himmel och jord och förmådde försäkringskassan att ändra sig. Men redan på Perssons tid ansåg försäkringskassan det alltså vara sin förnämsta uppgift att skära ner på utgifterna.

  New Public Management infördes på 90-talet, under S-regering. Alliansregeringen har alldeles säkert dragit åt tumskruvarna ännu värre. Men de fanns där redan före 2006.

Kommentarer inaktiverade.