Borgerlig hegemoni, vad är det?

avatar

Det finns säkert ett otal exempel på hur den borgerliga hegemonin kan ta sig uttryck. Hur begreppsdefinitionen görs beror naturligtvis mycket på vem som sitter bakom tangentbordet eller håller i pennan. Här är några personliga tankar angående vad jag anser man kan och bör lägga i begreppet borgerlig hegemoni:

 • När den lågavlönade kräver mer jämlikhet omvandlas detta snabbt till ett uttryck för avundsjuka.
 • När den diskriminerade kräver ökad rättvisa omvandlas detta snabbt till ett uttryck för offermentalitet.
 • När någon använder det internationellt gångbara begreppet ”relativ fattigdom” uppmanas denne istället att tala om ”utanförskap”, ett begrepp som inte kan ligga till grund för någon som helst internationell jämförelse.
 • När våra socialförsäkringar omvandlas till ”bidragssystem”.
 • När ordet ”försäkringsmässig” likställs med hårdare krav riktade mot de socialt mest utsatta.
 • När inga egentliga klassmotsättningar längre anses finnas. De tillhör historien. Den enda samhällsklass som godkänns är ”medelklassen”. Börjar någon tala om ”arbetarklassen” får denne snabbt veta att detta är gammaldags. Numera finns egentligen bara två grupper (klasser), arbetare och bidragstagare. Arbetare borde vara moderater och bidragstagare sossar.
 • När ordet kund tränger ut ordet medborgare. Att utöva medborgerliga rättigheter likställs med att göra välinformerade val på en ”marknad”.
 • När valfrihetssystem blir synonymt med kundvalsmodell. Någon verklig valfrihet utanför kundvalsmodellen finns naturligtvis inte.
 • När politik reduceras till en del av ”förtroendebranschen”, där de valbaras personliga egenskaper är viktigare än vilken politik de står för. För en blivande politiker blir då retorik och kosmetologi viktigare kompetensområden än samhällsvetenskap och ideologi.
 • När strukturella problem systematiskt omvandlas till individuella problem. Sjuka, arbetslösa och fattiga delas in i ”värdiga” och ”ovärdiga” bidragstagare. De ”värdiga” är de ”verkligt” sjuka, arbetslösa och fattiga. Dessa är dock undantag. Oftast anses sjukdom, arbetslöshet och fattigdom istället handla om individuella och moraliska brister. Dessa problem kan endast avhjälpas med ”ekonomiska incitament” som skapar ”ökade drivkrafter till arbete”. Med andra ord handlar det om att sätta de ”ovärdiga” under ekonomisk press så de själva väljer att ta sig ur sin ”inlärda hjälplöshet”.
 • När det mesta inte längre handlar om hur du har det, utan om hur du tar det. Inte klaga. Vara ”värdig”, glad och nöjd. Gnällspikar och offerkoftor (socialister) har ingen humor och gör bara andra människor nedstämda.
 • You’ll get pie in the sky when you die”! 😉

* En snarlik text har tidigare varit utlagd på facebook av undertecknad. Det är på uppmaning av några av mina FB-vänner som jag nu omvandlat texten till en bloggpost.

****************************************************

Läs också:  Martin G Moberg, Hans Bülow, Eric Rosén, SR P4 Blekinge, Corren.se, Lisbeth Forsberg, Peter Johansson, Peter Högberg, Alliansfritt Sverige, Helle Klein, Martin Klepke, Yonna Waltersson, Daniel Swedin

4 reaktion på “Borgerlig hegemoni, vad är det?

 1. avatarTorbjörn Wonevik

  HELT RÄTT! Du har förklarat begreppen på ett sätt som människor förstår! Skall dela detta i våra medier! Facebook, Twitter har jag inte!

 2. avatarRiikka

  ”Borgerlig hegemoni, vad är det? detta är de !!Regeringsalliansen angripit de svagaste grupperna i vårt samhälle, de sjuka och de som behövt mest ekonomiskt stöd och att får vård, behandling och rehabilitering. Tvärtemot avsikten att återföra de sjuka till utanförskap så kallade obefintliga arbetsmarknaden Fas 1 ochFas 2 och sist Fas 3 Det föreliggas att ett enda syfte stor sannolikhet att enbart att förbrukar de sista arbetsförmågan ska inte ges något annat än mat för dagen brutto 5000 kr . Allt annat får den sjuka själv lösa bäst det kan eller kunnat Moderna tiders fascism sista att försämrar sjukdomstillstånden och många dessa dött eller tagit livet av sig själv eller är förlängt sjukskrivningarna är även stora omfattning sjukvårdens stora brukare Det finns fakta att antar att självmord tal ökat markant under åtta år, självmordsrisken höjds påtagligt liksom risken för våldshandlingar familjer rån och mord samhället och detta är konsekvenser att samhalls toppen har försämrat fotfolks mjöligheter överleva .

 3. avatarMatts Josefsson

  Som vanligt en enkel och bra,lättförståelig analys.
  Stämmer in på väldigt mycket i borgerlig politik,det mesta faktiskt.
  Några i det andra blocket kanske skall läsa och ta åt sig,för en del av detta ”borgerliga hegemoniska” har smittat av sig in i framförallt in i sosseleden.Det kan säkert kännas chict att uttrycka att man vill bryta blockpolitiken,men egentligen innebär det ju att man accepterar delar av den borgerliga politiken som sin.
  Nu är det ju i och för sig inget nytt utan har gjorts till och från genom alla år – kallades då att vara pragmatisk.
  På sociala media speglar väl så gott som samtliga partier och kandidater till uppdrag detta: ”de valbaras personliga egenskaper är viktigare än vilken politik de står för.” – ibland till irritationens gräns och man undrar om det är rädsla för att göra bort sig eller helt enkelt okunskap om och brist på inlevelseförmåga i vad man står för och skall representera.
  Ändå är ju grunden i politiken ”vänsterblocket” att föredra eftersom den till största del ändå står för rättvisa,solidaritet och samhällsgemenskap där alla får delta,på någorlunda drägliga villkor.Vad som i detalj kommer att prägla den politiken,samarbetet och vilka partier som skall ingå är dock fortfarande höljt i dunkel.Vi får hoppas på det bästa – för värre kan det inte bli!

Kommentarer inaktiverade.