De förolyckade byggnadsarbetarna riskerar vara utan försäkringsskydd

avatar

Jag hoppas vid gud att det inte stämmer. Att företaget som de omkomna byggnadsarbetarna vid olyckan i Hjorthagen arbetade på inte hade kollektivavtal. Utan avtal är risken stor att de inte hade någon livförsäkring.

När vi försäkrar oss är det ofta mot sådant som vi hoppas aldrig händer. Husbrand, trafikolycka, stöld. Så är det med de kollektivavtalade försäkringarna också. Arbetsskada, sjukdom, förtida död. Men, om olyckan ändå är framme, så är det en trygghet och kanske också en liten tröst att ha en försäkring som ger ekonomisk ersättning.

I arbetslivet är det kollektivavtalet som ger tryggheten. Vi är alla gemensamt med och betalar för de kollektivavtalade försäkringarna för att ha skyddet om olyckan händer. Som när en metallkonstruktion ramlar ner och träffar en skylift och två män i 30-årsåldern dör.

Inga pengar i världen kan ersätta deras liv men med kollektivavtal och livförsäkring kunde deras efterlevande, fruar och barn, ha fått en större ekonomisk trygghet.

Jag hoppas vid gud att det inte stämmer.

 

2 reaktion på “De förolyckade byggnadsarbetarna riskerar vara utan försäkringsskydd

 1. avatarKurt Söderberg

  Hej Renée! Att hoppas på Gud brukar inte hjälpa. Det gäller att organisera- något som redan Joe Hill för 100-hundra år sedan sjöng om . Men nu efter det långa nedmonteringen av arbetsmiljö och andra arbetsrättsfrågor måste satsningen inte vara tro utan aktivitet och kunskapsutveckling. Det märkliga i olika Tv-och radioinslag i går om kraftvärmeolyckan var att den stora frågan var hur arbetsmiljöverket och inspektörerna arbetade. Inte en enda fråga från journalisterna om arbetsgivaransvaret och förebyggande arbetsmiljöarbetet . Här behöver Vi alla på vår kant torgföra kravet om en samhällsstyrd utbildning av skyddsombud samt en osviklig tillträde till alla arbetsplatser oavsett om kollektivavtal finns eller ej.
  Med vänlig hälsning Kurt Söderberg pensionerad ombudsman Svenska kommunalarbetareförbundet

  1. avatarRenée Andersson Inläggsförfattare

   Hej Kurt,
   jag delar helt din uppfattning att det inte är Gud utan facklig organisering som är den rätta vägen för att förebygga nya tragiska olyckor. Gud fick i detta fall symbolisera mitt innerliga hopp om att Byggnads på ett mirakulöst sätt lyckats få denna arbetsgivare att teckna KA.

Kommentarer inaktiverade.