Det är dags att lämna gamla repressiva 1800-tals idéer bakom oss!

avatar

Det är sedan länge känt att LO är kritisk till utformningen av målet att pressa ner sjukpenningtalet (9,0 till 2020) som regeringen gett till Försäkringskassan. Ska (S) lyckas uppfylla vallöftet om en mer rimlig och rättssäker sjukförsäkring måste regeringen våga vara självkritisk och dessutom höja ambitionsnivån. Precis som LO-TCO Rättsskydd nyligen konstaterade i en debattartikel brister det allt för ofta i Försäkringskassans handläggning (läs debattartikeln här!).

Samtidigt påminns vi om att moderaterna knappast kommer att vara regeringen behjälplig i arbetet för en rimligare och mänskligare sjukförsäkring. Detta åskådliggjorde Ulf Kristersson med önskvärd tydlighet idag på SVD-debatt. Tumskruvarna för socialt utsatta, sjuka och arbetslösa ska skruvas åt ännu mer om moderaterna får bestämma.

Ser vi till moderaternas partimotion om sjukförsäkringen, En sjukförsäkring som stöder återgång i arbete (Motion 2016/17:2355), staplas de repressiva förslagen ovanpå varandra. Här är några exempel:

 • Personer med vissa psykiska diagnoser ska ställas inför en ännu tajtare tidsgräns än idag och prövas mot normalt förekommande arbete redan efter sjukdag 90.
 • Den bortre tidsgränsen efter 2,5 år i sjukförsäkringen (stupstocken) ska återinföras.
 • Lägre ersättningsnivåer.
 • Ytterligare en karensdag införs efter två veckors sjukskrivning, mellan sjuklön och sjukpenning osv.

Visst behöver socialdemokraterna självkritiskt ompröva och lägga om delar av sin politik. Men när det gäller moderaterna handlar det om en uråldrig världsbild som är svår att rubba. De håller envist fast vid övertygelsen om att mer piska och repression krävs för att väcka ”ett sovande folk”, som lider av bidragsnarkomani.

Moderaterna må kalla sig ”nya” och en del av dem är unga. Men deras idéer är mycket gamla. De står i grunden för en återgång till den gamla stigmatiserande fattigvården, som gällde innan folkhemsbygget startade. De tycks fortfarande tro att sjuka blir friskare av att bli fattigare.

Moderaterna har dock varken stöd i beprövad erfarenhet eller i forskningen. Ska vi, precis som OECD, IMF och andra seriösa bedömare insett, öka tillväxtförutsättningarna och modernisera ekonomin krävs fler jämlikhetsreformer. Inte minst handlar det om, tvärtemot vad moderaterna föreslår, att reparera och bygga ut socialförsäkringarna. Det är dags att lämna högerns gamla repressiva 1800-talsidéer bakom oss!

2 reaktion på “Det är dags att lämna gamla repressiva 1800-tals idéer bakom oss!

 1. avatarCarmencita Nilsson

  Enligt mitt förmenande borde högern och dess idéer höra till historiens gamla skräpkammare. I deras tänk ingår att de har rätt att göra sig stora på andras beskedlighet.

  Sedan är jag för ekonomisk jämlikhet. Det innebär naturligtvis jämlikhet inom både försäkrings-kassa och A-kassa? En jämlik ekonomisk grundtrygghet för alla.
  Den skillnad som finns idag anser jag skall jämna ut sig om det är en socialistisk miljö vi vill ha.

  Varför inte införa medborgarlön? Det modernare namnet har jag inte tillgång till.

 2. avatarSonja lundberg

  Vad vet moderater om mänskligs rättigheter . Vad vet moderater om psykiska sjukdomar
  Men de är först ut att dra åt tumskruvarna på människor som inte får vara sjuka eller ha rätt till mänskliga rättigheter. Moderat ur led i tiden!

Kommentarer inaktiverade.