Klassklyftornas sociala konsekvenser…

avatar

År 1980 åkte årskurs 9 vid Vittangi grundskola till England på skolresa. Detta var en omtumlande tid, inte bara för oss vittangiungdomar. Året innan gav Clash ut plattan ”London Calling” och Margret Thatcher kom till makten. Det dröjde bara några år så stod bilar i brand och vi hade kravaller och upplopp i Londons förorter. De växande klassklyftorna angavs som främsta orsak.

Då var England det land där klassklyftorna ökade mest. Idag händer ungefär samma sak i vårt land. Bilar stätts i brand och ungdommar kastar sten mot poliser i Husby. Nu är det här som klasskillnaderna ökar allra snabbast. Är det bara en tillfällighet att flera av ministrarna i vår högerregering har Thatcher som förebild och idol?

****************************************

Bloggat:  Leine Johansson om att socialbidragstagare tvingas jobba, Göran Johansson om konkurrens med arbetskraftskostnader i EU, Alliansfritt Sverige om Max Gustafsons illustrationer och om om Stefan Hanna o CUF-libertanianer, Peter Högberg om våldet och de vuxna ”vännerna”, Martin Moberg om dagsaktuella ämnen, Daniel Swedin om Kristerssons falska samförstånd, Maria Georgieva om öppen journalistik, Susanna Holzer om betydelsen av kostnaden att anställa unga, Yonna Waltersson om att läkarorganisationerna sågar lag om vård av papperslösa, Olov Abrahamsson om att personer med funktionsnedsättning drabbas i alliansens Sverige

2 reaktion på “Klassklyftornas sociala konsekvenser…

  1. avatarkrister

    Klyftorna böjade växa långt tidigare än vi fick en borgerlig regering. årtionden innan började det. dem som startade den utvecklingen kanske med hade konservativa i England som idoler??

  2. avatarGöran

    Utvecklingen började nog redan i Sverige samtidigt som Thatcher kom till makten. Timbro har väl verkat sen 80-talet? Men det är först under de senaste två mandatperioderna som ökningen varit drastisk. En blandning av förd politik av borgarna och finanskriser i ett system som egentligen inte fungerar ger det resultat som vi nu ser. Men vi hade nog kommit dit även med den dalande trend som nu pågått i snart 30 år.

Kommentarer inaktiverade.