Nu börjar det bli lite väl många ”enskilda fall”…igen!

avatar

Idag fick vi tyvärr ännu ett exempel på en cancersjuk person som av Försäkringskassan (FK) blivit avkrävd sitt eget prognosticerade dödsdatum (se dagens Metro). Detta för att kunna få ersättning från sjukförsäkringen. Förra veckan berättade Metro om cancersjuka Anna Liljedahl som fick frågan om hon visste hur länge hon hade kvar att leva, när hon ville ha sjukpenning. Nu avslöjar en annan cancerpatient, Åsa, att även hon fick frågan om när hon skulle dö, men inte rakt ut.

Dessa problem är tyvärr inte nya. Metro har stött på fler liknande fall. Redan tidigare har det dessutom berättas om en 23-årig man med cancer i ungefär samma situation som Anna och Åsa. Förra året vid denna tid berättade även Camilla Lindqvist att hon fått ett liknande krav från Försäkringskassan. Vid den tidpunkten var hon inlagd på Huddinge sjukhus och behandlades för leukemi. Hon vägde 38 kilo och var svårt medtagen när brevet kom med beskedet att ett läkarintyg på att hon var dödssjuk krävdes för att hon skulle få behålla sjukpenningen. Detta är naturligtvis fullständigt absurt och omänskligt.

Det börjar nu bli allt för många ”enskilda fall”, som är i ungefär samma situation, för att man enkelt ska kunna skylla på enskilda FK-handläggares missförstånd. Allt tyder på att det i denna fråga endast finns två tänkbara förklaringar:
1. Sjukreglerna och alla undantag vid tidsgränserna är allt för otydliga och svåra för FK-handläggare att tolka.
2. Sjukreglerna är helt enkelt för hårda och omänskliga och drabbar allt för ofta svårt sjuka (även cancersjuka).

Troligen är svaret en kombination av 1 och 2. Hur som helst visar detta att ansvaret ytterst är politiskt och ligger hos regeringen. Även om regeringen vid ett flertal tillfällen hittills försökt att ”lappa och laga” i det rättsosäkra regelverket återstår uppenbarligen fortfarande stora systemfel. Dessutom kunde vi nyligen läsa om ett antal ”dubbelutförsäkrade”, som nu är inne på sin tredje runda i ”rehabiliteringskedjan” och knappast farit särskilt väl av att under några år ha bollats mellan olika myndighetsskyltar.

Det är svårt att undgå att dra någon annan slutsats än att de utgångspunkter och de antaganden som ligger till grund för denna experimentpolitik brister. Politiken saknar helt enkelt en realistisk och kunskapsbaserad grund, som utgår ifrån hur såväl samhälle som människor faktiskt fungerar.

Alliansens sjukregler håller inte. Vi behöver en rimligare och mänskligare sjukförsäkring!

*****************************

Läs mer här: Peter Högberg, Liss Jonasson, Carin Jämtin, Roger Jönsson 1, Jonna Sima, Eric Sundström, Martin MobergCalle Fridén, Roger Jönsson 2, Annarkia

6 reaktion på “Nu börjar det bli lite väl många ”enskilda fall”…igen!

 1. avatarCarina

  Vi får inte glömma att f-kassans utskick inte kommer från en automatisk maskin, även om Alliansens direktiv gör att det verkar så.
  Det är faktiskt människor av kött och blod som administrerar eländet. Det är medmänniskor som granskar och klistrar igen kuvertet med avslag. De gömmer sig bakom sin tjänstemannaroll och skjuter ansvaret uppåt i hierarkin tills det inte finns någon anträffbar person att tala vett med. Till slut hamnar ansvaret hos Alliansens politiker där de upprepar det omänskliga mantrat ‘arbetslinjen, fusk och bidrag’ så där finns ingen förståelse eller medmänsklighet att hämta. Den sjuke och alla vi andra som tycker detta är vansinne talar för döva öron och jag undrar hur det kunde gå så långt att regler och order, som i praktiken blir en absurd empatilöshet och förakt för de svaga, får styra detta land? Har vi inte lärt av historien?

  1. avatarchrister

   Deltagarna i exekusionspatrullen kunde skylla på att de lydde order. Har vi inte kommit längre…? Hur kan nån med berått mod förstöra livet för en människa? Iofs med ett pennstreck istället för ett gevär men slutresultatet är likvärdigt.

 2. avatarmarie

  Förslag: Utlyst en protestkampamj där vi alla, i solidaritet med våra dödssjuka medborgare, skriver err brev med vår egenuppskattade dödsdag till försäkringskassan. Sen kan vi ändra vår uträkning varje gång vi druckit en whisky, vaccinerat oss eller hoppat över ett gympass… Och skicka ett nytt brev med den förändrade vansinniga efterfrågade informationen i. ”Glöm inte: Meddela alltid förändrad dödsdag till försäkringskassan!” Den som inte vet hur man räknar ut sin egen dödsdag uppmanas skriva till fk och be om instruktioner.

 3. avatarChristofer Lundin

  Försäkringskassan har havererat totalt! Det enda som är intressant för handläggarna är att på kort sikt betala ut så lite som möjligt. Hur förklarar man annars att försäkringskassan ansåg att jag inte hade nedsatt arbetsförmåga samtidigt som min arbetsgivare ansåg att jag var så ”farlig för mig själv och andra” att jag inte fick tillträde till arbetsplatsen och blev utan lön. Idioterna på UNIONEN och på FK lät arbetsgivaren hålla mig avstängd utan lön tills FK kunde nollställa mig SGI. Varken UNONEN eller FK lyfte ett finger för att låta mig arbeta. Arbetsgivaren hotade mig ständigt med nya och allt värre repressalier om jag inte höll mig borta från arbetsplatsen. Efter fyra månader utan lön gav jag upp! Min A-kassa blev naturligtvis mycket lägre eftersom jag inte arbetat de senaste fyra månaderna och eftersom jag blivit av med flera månadslöner och genom att låneskydden jag hade på hus och bil inte föll ut på grund av omständigheterna blev jag tvungen att hals över huvud sälja mitt hus med stor förlust!
  Det är bra att även idioter har arbeten, men det är direkt olämpligt att förståndshandikappade fattar viktiga beslut över andra.
  Släng ut dårarna från FK och använd pengarna till annat än att förstöra folks liv!

  1. avatarThomas D

   Tråkigt att höra om din hantering Christofer det låter dock långsökt att ditt förbund Unionen inte skulle hjälpt dig med lön under perioden? Att sluta ge någon lön för att han eller hon är för farlig för arbetet låter som en lösning som inte följer lag eller avtal. Har man en styrkt sjukskrivning så borde inte detta påverkat din a-kassa heller då det borde vara överhoppningsbar tid vilket inte skall påverka din a-kassa.

   Det låter som om många har valt allt annat än att försöka stödja och hjälpa dig. När det gäller Unionen så borde du nog kontakta dom så de kan hjälpa dig med den förlorade lönen.

 4. avatarZebran

  Skrämmande okunskap bland FK:s handläggare

  Som en av de få, får jag väl anta, som faktiskt uppburit sjukpenning enligt undantagsreglerna i två år och nio månader, utan en dödsdom hängande över mig, måste jag säga att jag under hela denna tid slagits av FK:s nästintill totala okunskap om dessa regler. Ändå är reglerna inte särskilt svåra att förstå. Två av fem kriterier ska vara uppfyllda och detta ska styrkas av läkarintyg.

  Trots detta försökte min nya handläggare utförsäkra mig efter två år med hänvisning till att mina dagar var ”slut”. Vilket de inte var, och detta påpekade jag både för henne och för hennes chef. Då fick jag behålla min sjukpenning. Vad hade hänt om jag inte hade kunnat lagen bättre än handläggaren?

  Gång på gång har FK fått bakläxa av HFD för sina alltför snäva tolkningar av lagen. Det får mig att undra: Finns det inga som helst krav på kunskap om juridik bland statstjänstemännen på försäkringskassan??

Kommentarer inaktiverade.