Om lyhördhet och viljan att samtala

avatar

Jag har aldrig tidigare bloggat om en nekrolog. Detta blir första gången för mig.

Anledningen är att jag i helg i DN  och Länstidningen (LT) läste Thage G Petersons varma och välskrivna nekrolog över Nils G Åsling. Den texten väckte många tankar hos mig. Där  finns respekten för en intellektuellt hederlig politiker från ett annat parti, ett annat block. Där finns en vilja att förstå. Att inte bara fokusera på det som skiljer, utan även se likheterna. Men där finns också en nyfikenhet. Varför kom de ibland, trots många gemensamma erfarenheter, fram till olika slutsatser?

Thage G Petersons ord blir en hyllning till det demokratiska samtalet och till en person som stärkte detta från ett annat perspektiv än hans eget. Orden påminner oss om värdet i och vikten av att lyssna till andra åsikter och perspektiv än de som är våra egna. Den strävan fanns där hos båda två. Man förstår varför socialdemokraten Thage G och centerpartisten Nils G blev vänner.

Nu har två goda demokraters och folkrörelsemänniskors samtal upphört. Båda förtjänar vår respekt. Lyhördheten och viljan att samtala är en nödvändig byggsten i vår demokrati.

Tack för att du påminner oss om detta, Thage G Peterson!
Vila i frid Nils G Åsling!

En reaktion på “Om lyhördhet och viljan att samtala

 1. avatarEnn Kokk

  Jag följde i många år som journalist Centerns och dess ungdomsförbunds och kvinnoförbunds kongresser, och att min dåvarande tidning, Aktuellt i politiken, var partiorgan för (S) störde ingen där. Tvärt om blev jag personlig vän med flera centerpartister, och när jag, i samband med att jag bytte jobb, lämnade AiP för partisekreterarens kansli, fick jag ett jättestort vykort från folk på centerstämman (inte bara journalistkolleger utan också framstående centerpartister som Karin Söder, vilka alla beklagade, att jag för första gången på mycket länge inte var med på årets centerstämma.)

  Förhållandet till de ledande centerpartisterna blev mycket personligt. En gång när jag var på en pressträff med Nils G Åsling och hade ställt min bandspelare på golvet bredvid honom, vände han sig först direkt till mig och frågade:

  – Får man tala in ett meddelande till din partistyrelse i den där?

  – OK, svarade jag utan tvekan.

  Och sen talade han in ett budskap, riktat till Socialdemokraterna.

  På den tiden fanns det fortfarande folkrörelsepartier, med demokratisk respekt för andra folkrörelser.

Kommentarer inaktiverade.