”Trippelutförsäkrad” – ett nytt begrepp i vår nya sköna värld

avatar

Vid senaste årsskiftet hade totalt 5000 personer utförsäkrats två gånger. Detta är en direkt följd av regeringens nya sjukregler, ”rehabiliteringskedjan”, som infördes sommaren 2008. Tre av dem som passerat den bortre tidsgränsen i ”rehabiliteringskedjan” för andra gången är Annette Forssander,  Anneli Thörnroth och Maud Bergquist. Maud är långt ifrån ensam när hon säger: ”…när man bevisligen varit sjuk så pass länge som tio år, när man har gått igenom en massa tester och utredningar och ingenting visar att man är på bättringsvägen. Då tycker jag att det är galet att fortsätta jaga oss som man gör nu.”

De flesta dubbelutförsäkrade är i ungefär samma situation som Maud. De har inte, som regeringen utlovat, rehabiliterats och fått jobb. Majoriteten påbörjar i stället en tredje omgång i den nya sjukförsäkringen. Drygt 70 procent av dem som utförsäkrades en andra gång 2012 återvände till Försäkringskassan. Andelen återvändare är därmed högre än bland dem som utförsäkrats en gång, där ungefär hälften återvänder.

Detta är trots allt bara en liten del av de absurda och många gånger omänskliga effekter som regeringens nya sjukregler ställt till med. Namnen på dem som drabbats på ett eller annat sätt är idag otaliga, ofta handlar det om medelålders kvinnor ur arbetarklassen som slitit ut sig i ohälsosamma arbetsmiljöer. De är den nya tidens ”working class heroes”, som ofrivilligt blivit kanonmat i det nyliberala systemskiftet.

Det handlar exempelvis om Elisabeth Lovén, Bo JirestegPer-Erik Lundholm, Cecilia Hoff, Annica Holmquist, Marita Häggström,  Payam Nazerian, Emil Wallberg, Kicki Kainulainen och Elenor Bengtsson. Dessutom har många liknande berättelser samlats i skriften ”Den onådiga luntan” och skickats in till den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Dessa berättelser är väl värda att ta del av, inte minst tillsammans med insikten om hur lätt det faktiskt hade kunnat vara jag eller du som suttit där och berättat…

I värsta fall står en del av dessa människor vid årsskiftet 2015/16 inför sin tredje utförsäkring. De berikar då det svenska språket med ännu ett nytt begrepp: ”trippelutförsäkrade”. Även om socialförsäkringsminister Ulf Kristersson gör så gott han kan som ”försvarsadvokat” är det svårt att försvara denna absurda rundgång med bibehållen politisk trovärdighet. Regeringens prat om ”arbetslinjen” klingar allt ihåligare.

Men eftersom de rödgröna partierna lovat att avskaffa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen är höstens riksdagsval antagligen avgörande för om vi verkligen kommer att se några ”trippelutförsäkrade”. Det hela beror alltså ytterst på dig och mig och hur vi röstar i riksdagsvalet 2014.

**************************************************

Läs också: Social Aktion, Hillevi Wahl, Hans Hoff, Expressen, Johan Westerholm, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige 1, Alliansfritt Sverige2 och Calle Fridén

5 reaktion på “”Trippelutförsäkrad” – ett nytt begrepp i vår nya sköna värld

  1. avatarKjell Rautio Inläggsförfattare

   Tack Maud! Det blev nog lite väl många namn för mig att hålla röda på. Men nu har jag rättat till ditt namn. Tyvärr försvann länken till Arbetet då. För att lyckas med länkningen krävs att jag sitter vid en dator. Det gör jag först på torsdag. Då fixar jag till länkningen också.

 1. avatarPer Stenquist

  Det är obegripligt att det inte blir ett stopp på de rent horribla förnedringsprocesserna och att man åtminstone gör ETT försök att hjälpa människorna till en dräglig tillvaro i sökandet efter ett jobb eller till bättre hälsa. Jag har aldrig tidigare känt skam för att vara svensk och inte heller för att vara sosse, men idag är väl svensk omsorgspolitik inget att skryta med, sosse det står jag fortfarande upp för att jag är, men…
  Nu är det väl ändå dags att (S) svarar upp för de ideal man tidigare höll så högt, i alla fall offentligt, men det låter skrämmande ”moderat” när de nu talar om framtiden. Är det en blåtonad politik de vill föra så kan vi väl lika gärna fortsätta med djupblå färgsättning, det är ju i så fall ändå ärligare.
  Jag skäms inte för att vara sosse, men jag vet inte om det snart finns några som kan gå in under epitetet i partiledningen. Var är sossarna??

 2. avatarMonica Berzén

  Det mest galna var att jag fick jobb i oktober ihop med FK och AF bestämde s det att jag skulle jobba halvtid till att börja med..och få sjukersättning eller sjuk peng den andra halvtiden om jag sen orkade utöka tiden skulle jag hör av mig.. MEN det går inte att ha sådan planer idag.. mina dagar tog slut vid årskiftet.

  Så fick säga nej till arbete..Idag har jag INGEN inkomst.. socialen har inte tid förrän den 19 februari för ett möte..( då följer Af och FK handläggarna med.). de är förbannade och upprörda att jag inte kunde få hjälp och att jag skulle bli utförsäkrad IGEN!! utan pengar..

  så hyran är inte betald inget annat heller ingen försäkrigar.. och risken för vräkning är stor..

  Dessutom har jag precis fått beviljad skuldsanering men OM jag missköter någon räkning så avslutar man det.. fem år kunde jag var ekonomisk fri.. men om jag hamnar hos KFM så är det kört resten av mitt liv..

  jag är sååå less så less att det inte finns en plan B och hjälpa dem som ÄR på väg ut som det fanns förr om åren..

  Dessutom säger FK att jag ska tilbaks till sjukförsäkringen 1 april .Men den 1 mars inför man att även sjuak ska redovisa sökta arbeten… HELT (XXXX fult ord) h galet..

 3. Pingback: #Val2014: SVT stryper debatten – godhet förbjuds | Nemokrati

Kommentarer inaktiverade.