Vem kan man lita på?

avatar

Jag blir ofta beklämd när jag lyssnar på nyheterna på radion. Ibland på grund av innehållet men lika ofta över journalisternas oförmåga att göra sitt jobb ordentligt. Det beror kanske på stress och underbemanning men de verkar sällan ha tid att sätta sig in i frågorna. Möjligen gäller det särskilt när det handlar om facket och arbetsmarknaden men fan trot.

Igår handlade Ekot bl.a. om de borgerliga partierna inställning till lagen om anställningsskydd (LAS). Fp, c och kd vill föga förvånande sabba anställningsskyddet. Major Björklund uttalade sig myndigt om hur viktigt det var att arbetsgivarna fick större makt att säga upp vem de vill. Helst ska facket frivilligt gå med på det – men om så inte sker så ska den borgerliga regeringen fixa det under nästa valperiod. Jomenvisst.

Någon invänder kanske att han bara tyckte att kompetens ska vara avgörande när löntagare sägs upp. Det låter kanske inte så farligt men det innebär att hela anställningsskyddet välts omkull. Kompetens är ett arbetsgivarord. Det går inte att objektivt fastställa vem som är mest kompetent på att sitta i kassan eller städa tåg, skruva gips eller montera växellådor. Vid en prövning i domstol blir arbetsgivarens uppfattning att Kalle är mer kompetent än Stina omöjlig att motbevisa.

Vad som går att pröva, och det görs redan idag, är om en person är tillräckligt kvalificerad. Det är ju rimligt. Har man haft en arbetsuppgift ett antal år och klarat av det är man bevisligen kvalificerad. Det går att pröva juridiskt om man skulle tvingas till det. Så blanda inte ihop kvalifikation och kompetens.

Men om detta fick Björklund inga frågor och jag betvivlar att särskilt många journalister har förstått hur det hänger ihop. Och hur kan man som journalist kalla ett förslag som innebär fritt fram för arbetsgivare att godtyckligt sparka folk för reform?

Sedan intervjuades Reinfeldt och han höll emot. Han såg ingen anledning att ändra lagen om anställningsskydd utom möjligen några ”smärre justeringar”.

Allt frid och fröjd alltså? Knappast. Alliansens är en koalition och snart kommer deras valplattform. Även om moderaterna är störst kanske det blir en kompromiss i frågan som går de öppna motståndarna till ett starkt anställningsskydd till mötes. De små borgarna måste ju också få igenom några av sina hjärtefrågor. Och vad sjutton menar Reinfeldt med ”smärre justeringar”?

Det som talar emot är att Reinfeldt vet att ett förslag om försämrat anställningsskydd retar upp mängder av vanliga anställda och moderaterna har jobbat hårt för att uppfattas som just ett parti för alla som arbetar. Men jag tror inte på de nya moderaterna. Får de en chans att gömma sig bakom de övriga borgerliga partierna, eller om de drabbas av storhetsvansinne (vilket det finns tecken som tyder på, enligt min mening), så kan vad som helst hända. Om inte före valet så kanske efter.

Men det vill jag slippa få veta, för jag vill ha en röd-grön valseger.

Etiketter: , , ,