Efter valet och innan kongressen…

avatar

Förra veckan inleddes med ett minst sagt dåligt valresultat för Socialdemokraterna och har följts av många timmars valanalys. LOs styrelse arbetar med sin och många bloggare har också gjort analyser av valresultatet och det har varit intressanta att läsa Johan Westerholm, Daniel Mathisen och Björn Elmbrants inlägg i diskussionerna.

Sedan finner man emellanåt också meningsmotståndare som har idéer om vad som behöver göras och hur. En av dem är Ulrica Schenström, tidigare moderat statssekreterare i statsrådsberedningen, som i fredagens Fokus tar sig an det hon tycker är Monas största prövning:

Men Sahlins största prövning blir inte att förändra socialdemokraterna. Hennes största utmaning blir att förändra LO och LO:s syn på omvärlden. Ett »nya socialdemokraterna« förutsätter ett »nya LO«.

Ulrica menar alltså att partiledaren för Socialdemokraterna borde ta ett ett tydligt steg in i den fackliga grenen av arbetarrörelsen. Skulle resulatet då bli en ännu tydligare sammankoppling mellan Socialdemokraterna och LO?

En som vill ha det på ett helt annat sätt är Ulf Öfverberg, Folkpartist och näringspolitisk chef för Sjukvårdsföretagarna, men som i dagens DN Debatt valt titeln f.d talskrivare åt TCOs ordförande Sture Nordh. Han skriver:

En fortsatt politisk bindning mellan LO/TCO och socialdemokratin är både ett demokratiskt problem och en dålig strategi för de fackliga organisationernas framtid.

Att medlemmarna i en fri förening väljer att öppet stödja ett politiskt parti tycker Ulf är ett demokratiskt problem. Inte stödet i sig själv tydligen utan för att det inte återspeglar hur medlemmarna röstar. Men hur skulle det se ut om riksdagsval och folkomröstningar skulle utgöra högsta beslutande organ för fria föreningars agerande?

Nästa LO-kongress hålls 2012 och då kommer frågan om facklig-politisk samverkan att diskuteras igen. Oavsett vad LOs repskap och styrelse fattar för beslut fram tills dess så har alla medlemmar i LO-förbund chansen att skriva motioner till kongressen 2012 om hur de tycker att LO kan bli mer demokratiskt, hur skall besluten fattas, vilka frågor skall LO arbeta med också vidare. Sedan skall det i förbunden väljas ledamöter till kongressen och kongressen skall välja en ny ordförande för LO.

Hur skall vi få igång diskussionerna inför kongressen och inför motionsskrivandet? Den gamla hederliga studiecirkeltraditionen kan lätt anpassas till twitter- och facebookform medan man inte skall underskatta den klassiska modellen av studiecirkel. Vad finns det mer för arbetssätt?

Varje diskussion om hur LO kan bli bättre och mer demokratiskt är välkommen! Kolla med ditt förbund om när motionerna skall vara inne och hur kongressledamöterna väljs!

Etiketter: