En skvätt vin på en bakgård i Gimo

avatar

Läste Alliansens valmanifest. Det första som for genom huvudet var den vanliga väljare-på-gatan-kommentaren ”alla politiker säger samma sak”. Termer som arbetarrörelsen brukar använda, används nu också av motståndarlaget: rättvist samhälle, solidarisk finansiering av välfärden och ordning och reda i Sveriges ekonomi. Men mellan traditionella arbetarrörelsetermer, blandar man in värdeladdade begrepp som ”stå på egna ben”, ”vilja att ta ansvar” och ”försörjning genom eget arbete”.

Nu har även de rödgröna presenterat sin gemensamma politik. Och av detaljerna framgår att skillnaden mellan blocken är glasklar. Alliansen kör uppfodrande-lärarinne-stil och manar till sparsamhet innan hjulen vänder. De rödgröna tycker att alltför många lever på och utanför marginalen till det som en gång var välfärdssamhället och vill satsa för att inte slösa bort dessa människor. Inte bara snällism, utan för att de behövs för framtida tillväxt.

Alliansen vill genomföra ytterligare skattesänkningar genom att skala bort samhällstjänster och minska omfördelningen. Fint kallat att ”satsa på välfärdens kärna”. De rödgröna vill också sänka vissa skatter men höja andra, allt med en helt annan omfördelningsprincip; här ska välfärden bli generell och efter behov och inte kokas ner till något frö.

Alliansen anser fortfarande att priset på ung arbetskraft är ett problem för sysselsättning. Och tror att arbetslöshet beror på avsaknad av coachning och felstavade CVn. De rödgröna anser att det är rimligt att även unga har vettiga inkomster och kan flytta hemifrån innan 37-års ålder. Och att det vore fint att också analysera arbetslösheten ur ett efterfrågeperspektiv.

Alliansen vill genomföra en satsning på Sverige som Europas nya matland. Sympatiskt – verkligen – men kanske inte det viktigaste bidraget till ökad tillväxt. De rödgröna vill öka tillgängligheten till en bättre barnomsorg. Det är ett bra sätt att möta samhällets behov av ökat arbetskraftsutbud och för individen att kunna förbättra sin inkomst genom att jobba mer.

En bit hemmaystad ost med en skvätt vin på en bakgård i Gimo? Ja tack, gärna – men först ett rejält välfärdslyft.

Etiketter: