Försämringarna i a-kassan och sjukförsäkringen hänger ihop med ökade socialbidragskostnader…

avatar

Imorgon genomför TCO ett intressant seminarium om hur försämringarna i a-kassan hänger ihop med de ökade socialbidragskostnaderna.

Det är Kjell Rautio som på TCO-bloggen Utredarna dels berättar att i 80% av landets kommuner så ökar fortfarande socialbidragskostnaderna. Kjell berättar att en viktig förklaring till de höga och växande socialbidragsutgifterna är naturligtvis den ekonomiska krisen och dess verkningar. Men en annan, långt ifrån oväsentlig förklaring i sammanhanget, är de regelförändringar som gjorts i a-kassan och sjukförsäkringen.

Forskaren Björn Johnson kommer att analysera varför sjuk- och ohälsotalen ökade från mitten av 1990-talet och fram till 2003. Kjell och Roger Mörtvik kommer sedan att analysera sambanden mellan utvecklingen på arbetsmarkanden och ohälsoutvecklingen. Representanter från Reumatikerförbundet, bland annat ordföranden Anne Carlsson, kommer att vittna om de problem som personer med en kronisk sjukdom har i relation till de nya sjukreglerna och Försäkringskassans tillämpning av dem.

Seminariet hålls i TCO-salen hos TCO (Linnégatan 14, entréplan)  den 8 september och startar seminariet kl. 09.30

Även Marika Lindgren Åsbrink bloggade tidigare idag om a-kassan och socialbidrag.

Etiketter: , ,