Nedmontering av den Svenska modellen

avatar

Regeringen Reinfeldt har lyckats bra under sina fyra år vid makten att ”köra” in kilar i den svenska modellen. Den borgerliga strategin är att tvinga fler att arbeta till lägre lön och till sämre villkor. Detta gör man genom att styra arbetsmarknadspolitiken i den riktningen och på detta sätt försöker staten att ”dumpa” lönerna.

Regeringen slår in kilar bland annat genom den urholkade arbetsmarknadspolitiken. Aktiva insatser som i huvudsak inte höjer kompetensen bland de arbetslösa gör att modellen med bra jobb som ger bra löner försvagas. Arbetsmarknadsutbildningarna måste återställas, en av LO-medlemmarnas viktigaste omställningsväg till nytt yrke när det gamla försvinner.

Får alliansen fyra år till vid makten så kommer man att gå ännu hårdare fram och på sikt vill man urholka våra kollektivavtal.

Etiketter: ,