Till lo.se Sök Meny
Valet är också viktig för arbetare från andra länder

Valet är också viktig för arbetare från andra länder

Lycka till!” sade Jay Choi innan vi skildes åt. ”Vi i Sydkorea följer ert arbete och det som händer i Sverige betyder också mycket för oss”. Det kändes både värmande och uppfodrande att höra dessa ord.  Jay Choi ingick i en facklig delegation som besökte LO, Handels, Unionen m.fl. för att följa valrörelsen och det vanliga fackliga arbetet. Jag fick förmånen att träffa dem en stund. 

Vi lever i olika länder långt ifrån varandra och våra utmaningar ser förstås olika ut. Sydkoreanska fackföreningsrörelsen har under de senaste åren utsatts för hårda attacker från både regering och arbetsgivare. Den sociala tryggheten är minimal. Lagstiftningen har gjort det svårare att arbeta fackligt. Fackligt aktiva förlorar jobbet, trakasseras och sätts i fängelse. Regelrätta sammandrabbningar ute på gator tillhör inte ovanligheter, med skador eller till och med dödsfall som följd.

Med detta i bakhuvudet kändes min beskrivning av den borgerliga regeringens politik stundtals futtig. Men de fackliga kamraterna från Sydkorea höll inte med. Om det finns starka krafter som vill försämra för arbetare i Sverige, så är det också negativt för arbetare i andra länder. Ni har nämligen visat att det går att förändra samhället, sade de.

De hänvisade också till artikel i Newsweek , där Sverige rankas bland de allra högsta i värden, både när det gäller ekonomi och sociala frågor.

Och hur är det möjligt? Ja, det som många är intresserade av är hur Sverige har lyckats kombinera tillväxt och ekonomisk effektivitet med välfärd och rättvisa. Vårt recept har bl.a. bestått av en hög allmän utbildningsnivå, en aktiv arbetsmarknadspolitik för att människor ska hitta nya jobb och en offentlig servicesektor som lett till att både kvinnor och män deltar i arbetslivet.  Och på arbetsmarknaden finns starka och ansvarstagande fackliga organisationer som bidrar till stabil lönebildning och strukturomvandling och som ansvarar för en bra försäkring för dem som står utan arbete.

Det är den svenska modellen, helt enkelt. Och finessen i detta är att människor vågar pröva nya vägar och inte blir rädda för förändring.  Då kan man också ha en öppen handel med omvärlden till gagn både för Sverige och för andra länder. Stödet för globaliseringen har också varit starkt och det finns få som tycker att lösningen på den internationella konkurrensen ska mötas med tullar och stängda gränser. 

Men den svenska modellen har attackerats under den borgerliga regeringen.  Kontraktet mellan människor med och utan arbete, de friska och sjuka, mellan män och kvinnor, mellan de med kort utbildning och de med lång utbildning, är på väg att rasa samman. Det har blivit en dyrare och sämre försäkring för arbetslösa, mindre pengar till utbildning för att kunna få ett nytt arbete. En lagstiftning som öppnar upp för lönedumpning, där människor från andra länder utnyttjas att ta löner under det som överenskommits i avtal.

Och vad kan effekten av detta blir på lång sikt? Hur länge kommer flertalet att stå upp för globalisering och en öppen ekonomi och ett välkomnande land för de som kommer hit?  Otryggheten ökar och tyvärr ser vi främlingsfientliga krafter som växer i omfattning.  Ännu finns tid att vända skutan.

Därför är Jay Chois lyckönskning är så enormt viktig.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.